REVIEW ASUS ROG Ally, PC performant de gaming la purtător

REVIEW ASUS ROG Ally, PC performant de gaming la purtător

Scris de | 13 iunie, 2023

În urmă cu ceva luni am devenit extrem de fascinat, parcă dintr-odată, de piața de console de gaming portabile. Deși nu am încercat nici până în ziua de astăzi Nintendo Switch, am fost destul de atras de un Steam Deck, la scurtă vreme după ce am avut ocazia să butonez unul. Ba chiar mai mult, am vrut să-mi cumpăr așa ceva, însă odată ce am aflat că urmează ca ASUS să lanseze un dispozitiv handheld de gaming, am pus puțin pauză planurilor mele, ca să mă asigur că nu iau nici o decizie pripită.

Astfel că am avut ocazia să petrec aproximativ două săptămâni alături de ASUS ROG Ally, unul dintre cele mai interesante device-uri de gaming și nu numai apărute în ultima vreme, și pot să spun că am rămas vădit impresionat. Nu prin dimensiunile sau performanța sa, ceea ce oricum sunt de top, iar specificațiile sunt mai bune decât la Deck, dar prin faptul că a reușit să emuleze perfect experiența de pe un PC, doar că într-un format de formă mult mai redus. Deci, eu zic să trecem la treabă și să vedem dacă este real tot acest hype cu Ally și cum se comportă consola handheld în scenarii reale de utilizare.

Design

Aici nu avem parte de surprize majore, iar ASUS a optat să meargă pe culoarea albă, așa cum a apărut consola și în pozele care au „scăpat” pe internet în urma anunțului făcut (în mod ironic sau nu) pe 1 aprilie. Aceasta are un design sleek, de gaming, logic, și o ergonomie sporită în timpul sesiunilor mai lungi de utilizare. Iar acest lucru nu poate fi deloc subestimat, pentru că despre asta e vorba aici fraților. Sesiuni mai lungi de utilizare, deoarece vorbim de un handheld. Iar cu un astfel de device nu m-am mai jucat de pe vremea răposatului PSP.

Layout-ul butoanelor este și el unul clasic, în stilul unui controller de Xbox, iar legătura cu Windows este și mai pregnantă aici. Controlul este unul bun, deci, consacrat, nu am avut parte de nici un fel de surpriză, pentru că sunt obișnuit de ani buni cu această schemă de control, and it just works. Funcționează. Sunt și acum de părerea că acest layout este superior celui de PlayStation, în ciuda faptului că avem parte de controllere ceva mai evoluate în partea albastră a ecuației. Însă nu vreau să declanșez de pe acum un război al consolelor.

Pentru că da, deși rulează Windows 11, poți să-i conectezi o tastatură și un mouse și ai parte de orice altceva ți-ar putea oferi o tabletă sau un PC cu sistemul de operare cel mai recent al celor de la Microsoft, vorbim totuși de o consolă. Comparativ cu un Steam Deck, este mai complexă din punct de vedere software și ceva mai discretă din punct de vedere al designului, fiind mai „finuță” în proiectare. Deci, cum spuneam, designul ajută foarte mult la ergonomie și la ușurința de deplasare, și haideți să trecem la capitolul următor.

Display

În ceea ce privește display-ul lui ROG Ally, acesta este unul ceva mai ofertant decât în cazul concurenței directe cu Steam Deck, regăsind în cazul nostru de astăzi un display de șapte inci cu o rezoluție Full HD, superioară, 1920 x 1080 față de 1280 x 800, o rată de reîmprospătare de 120 Hz, față de 60 Hz, precum și o luminozitate ceva mai mare, de 500 de niți. Deci poate ți-ai dat seama deja că vorbim despre un panou net superior celui de la Steam Deck, și de faptul că îndeplinește minimul de gaming la rezoluție Full HD, un standard sub care eu nu mai pot coborî în 2023, indiferent dacă vorbim de console handheld, de console pentru acasă, sau de PC-uri de gaming. Pur și simplu mi se pare minim minimorum pe care trebuie să-l ceri de la device-ul tău de gaming.

Iar luminozitatea mai ridicată te va ajuta foarte mult atunci când vrei să te joci ceva în aer liber, în curte sau în parc, și ai în pachet și AMD FreeSync Premium, o tehnologie care va optimiza grafica din jocurile care cer ceva mai multe resurse. Sincer vă spun, din punct de vedere al display-ului avem parte de un câștigător clar și nimeni nu poate spune nimic ca să mă convingă că alta e realitatea. Chiar și în scenarii reale de utilizare, experiența se apropie de cea de pe un smartphone cu ecran eye-candy, doar că vorbim de o diagonală mai mare.

În rest, panoul este unul IPS, iar culorile sunt redate și ele într-un mod excelent. Chiar și atunci când am conectat un mouse la consolă și am folosit-o cumva în modul Windows, am reușit să mă descurc destul de lejer, însă n-am cum să vă mint și să spun că experiența se apropie vizual măcar vreun pic de cea de pe laptop, pentru că e imposibil. Însă pentru task-uri de genul download de jocuri sau logare mai facilă sau navigare pe internet, display-ul e suficient de ofertant cât să-ți faci treaba.

Sub capotă

Aici intervin chiar și mai multe diferențe față de Steam Deck. Avem parte de un dispozitiv care rulează nativ Windows, deci permite instalarea fără nici un fel de problemă a oricărui magazin de jocuri care există și pe PC, inclusiv Steam, care va rula în Big Picture Mode. Asta înseamnă că Ally este ceva mai puternic ți în spatele ecranului și a butoanelor, acolo unde regăsim un procesor realizat de AMD, anume Ryzen Z1 Extreme, dezvoltat special pentru această consolă. CPU-ul rulează pe o arhitectură Zen 4, față de Zen 2 la Deck, și are parte de un număr dublu de nuclee, atât reale cât și virtuale (8 cores, 16 threads vs. 4 cores, 8 threads). 

Desigur, vorbim și despre o placă video integrată în procesor, pe arhitectură RDNA 3, cu 12 unități de calcul și o frecvență maximă de 2.7 GHz (pe procesor avem un maxim de 5.1 GHz). Iar în ceea ce privește RAM-ul, regăsim aici 16GB montați din fabrică. Deci, din toate punctele de vedere, Ally este un produs mai performant decât Steam Deck, însă regăsim asta și în jocuri, în experiența de utilizare de zi cu zi? Haideți să vedem.

Sincer să vă spun, aș fi preferat să pot face rost și de un STeam Deck pentru a compara, însă nu am reușit într-un timp care să ne fie tuturor util. Însă mi-am făcut temele. Din mai toate testele pe care le-am urmărit, și prin „word of mouth” cu colegii din presa de tehnologie, mai toate titlurile AAA și nu numai performează mai bine pe Ally, deși vom avea parte de o autonomie puțintel mai redusă. Din ce am testat eu, pe persoană fizică, Cyberpunk 2077 și Witcher 3 au sărit constant de 60 de cadre pe secundă, folosind preset-urile grafice de STeam Deck. Deci optimizarea este similară, iar rezultatele ceva mai bune de partea produsului care face parte din gama Republic of Gamers.

Și nu am jucat numai Triple As, ba chiar am trecut și la titluri ceva mai potrivite pentru astfel de experiențe handheld, și m-am oprit direct asupra lui Hi-Fi Rush, un rhythm-based action game care te va ține lipit de ecranul handheld-ului cu orele. El performează fără absolut nici o problemă la parametri optimi și îmi pare genul perfect de joc pe care să-l butonezi pe Ally. Cum spuneam, am încercat chiar și Forza 5 cu setările medii, în rezoluție Full-HD, iar rezultatele au fost impresionante, de peste 70-80 de cadre pe secundă. Nu pot să spun că am simțit vreun moment nevoia de ceva mai mult, iar pentru o primă experiență mai constantă cu un astfel de device am fost extrem de mulțumit de cifre.

Iar dacă toată această performanță nu te coafează, ei bine află că poți conecta la Ally o placă video externă din gama Xg a celor de la ASUS, astfel că poți lega consola la un GeForce RTX 4090 și un monitor, iar împreună cu tastatura și cu mouse-ul se va transforma într-un veritabil PC de gaming. Însă toată această configurație nu va fi deloc ieftină și va trebui să scoți din buzunar undeva pe la 14.000 de lei (consolă + GPU extern), deci destul de mult.

Windows 11 și Game Pass

Da, ajungem și la Windows. Spre deosebire de Steam Deck, care rulează Steam OS cu Linux la bază, Ally are parte de Windows 11 nativ. Adică poți face cu el exact ce faci pe un PC, cu tot cu interfața aferentă de touchscreen commands. Și din acest punct de vedere mi se pare mai ofertant acest pachet decât Steam Deck, iar faptul că avem instalat, nativ, Game Pass for PC nu poate decât să mă bucure. De fapt, chiar cred că este un key selling point pentru acest gadget și faptul că vine cu un abonament gratuit timp de trei luni, după care va trebui să scoți din buzunar 35 de lei lunar. Acest deal mi se pare foarte bun, mai ales că ai acces la peste 100 de titluri, iar câteva dintre ele chiar Day 0.

Aș putea însuma tot acest Windows thing cu o simplă expresie: cea mai bună veste e că avem parte de Windows 11, iar cea mai proastă veste e că avem parte de Windows 11. Adică toate bugurile și optimizările care nu sunt chiar cele mai bune pe PC, vin și pe Ally, la pachet. Din fericire nu am avut probleme serioase, însă am constatat ceva probleme de utilizare atunci când încercam să trece de la Steam Big Picture Mode la aplicația Xbox, în sensul că nu e chiar atât de intuitiv precum ai crede. Se lasă cu minimizări și adăugări de mouși externi, însă sunt convins că aceste inconveniente se vor rezolva într-un fel sau altul.

Deci, cum spuneam mai devreme, Game Pass for PC este un must pentru ROG Ally, iar acolo vei găsi foarte multe platformere 2D care îți vor încânta ochii și îți vor oferi acel feeling vintage care lipsește de mulți ani, deoarece nu am prea avut parte de astfel de console pe care să nu scrie Nintendo. Sau dacă nu ai chef de așa ceva, te invit la un Witcher 3, Spider-Man sau FIFA 23, toate rulând impecabil odată ce te joci nițel cu setările sau apelezi la preset-urile din dotare.

Conectivitate, Stocare & Baterie

Să începem cu stocarea aici, pentru că mi se pare unul dintre cele mai importante aspecte. Dacă la Steam Deck avem parte de trei variante, una de 64 GB pe suport eMMC și 256 GB și 512 GB SSD, aici dispunem de o singură variantă, de 512 GB spațiu de stocare. Și nu numai că e mai ofertant acest mediu, dar este și mai rapid, folosind o interfață PCIe 4.0. Sigur, la Deck merge să upgradezi varianta de bază cu un card microSD, însă acest lucru e valabil și la Ally. Și din acest punct de vedere, mi se pare că handheld-ul celor de la ASUS este cu un pas înainte. Desigur, așa au spus și ei în campania de promovare, că tocmai au lansat cea mai puternică consolă portabilă, și sincer, cam au dreptate.

În ceea ce privește bateria, aici avem primele semne de superioritate pentru Steam Deck. Consola celor de la Valve va rula mai multă vreme titlurile mai slabe din punct de vedere al cerințelor, și chiar și pe cele AAA. Cumva, știe mai bine cum să economisească baterie în variile scenarii de utilizare, și ca să contrabalansez acest lucru am folosit Armoury Crate-ul din dotarea Ally, însă problema e că dacă trecem pe un nivel mai mic de putere vom avea de suferit destul de mult la performanță. Cam atât de mult încât unele jocuri de top să devină nejucabile, cu „rezultate” sub 15-20 FPS. Deci na, nu putem acum să le avem chiar pe toate.

Conectivitatea este și ea ok pe Ally, și aici avem parte de un port USB-C folosit pentru încărcare dar și pentru conexiune la un monitor extern prin DisplayPort, de un jack de căști, „pentru că gaming”, de un slot de card microSD pentru upgrade de stocare, dar și de un senzor de citire al amprentei pentru Windows Hello, dispus în mod convenabil pe butonul On/Off de pe partea superioară a șasiului. Un alt lucru interesant aici este și faptul că avem parte de un standard Wi-Fi 6e, pe când Steam Deck-ul dispune doar de conectivitate Wi-Fi 5, destul de puțin pe o piață în care mai toate gadget-urile care se lansează acum vin la pachet cu compatibilitate Wi-Fi 6. Tot ce am spus eu aici se traduce printr-un future proofing superior.

Concluzia connect

Deși am utilizat Steam Deck în trecut, nu am mai apucat să-mi achiziționez unul. Odată cu anunțul oficial al băieților de la ASUS cu ROG Ally, am spus că trebuie neapărat să văd cum e viața pe acest handheld înainte să iau o decizie. Pare-se că am fost inspirat, opțiunea despre care am vorbit astăzi fiind cea optimă, cel puțin pentru mine, datorită unui ecran superior, adus la standardele lui 2023, spațiu suficient de stocare, upgradable cu microSD, Windows 11 cu Game Pass for PC, dar și layout-ul controalelor mult mai familiar, precum la Xbox.

Să vorbim însă puțin și de preț. Având o singură variantă disponibilă la nivel mondial, ROG Ally costă în România aproximativ 4000 de lei. Iar aceasta este mai scumpă ca toate configurațiile Steam Deck, însă avem parte și de componente mai bune. Long story short, dacă vrei s-o arzi casual și să folosești handheld-ul ca al doilea sau chiar al treilea device de gaming, poți să optezi liniștit pentru produsul Valve. Dacă vrei însă ceva în plus, un ecran net superior, dar și mai multe FPS-uri în gaming AAA, ar trebui totuși să scoți ceva mai mulți bani din buzunar și să mergi cu încredere pe mâna lui Ally, pentru că nu vei fi dezamăgit.

Etichete: , , , , , , , , , , , ,