Vivo și Transsion, favoriți în cursa pentru primul telefon cu ecran rulabil, nu Samsung

Scris de | 10 octombrie, 2023
Vivo și Transsion, favoriți în cursa pentru primul telefon cu ecran rulabil, nu Samsung

Samsung nu a fost prima companie care a adus pe piață telefoanele pliabile, însă a fost prima care a depus efortul necesar pentru a populariza aceste noi formate de dispozitive mobile. Se pare însă că rivalii din China ai companiei sud coreene încearcă cumva să „fure” startul pentru dispozitivele rulabile, despre care tot auzim de câțiva ani buni. Printre primii jucători care doresc să intre pe această piață se pare că se află Vivo și Transsion, care ar putea livra fiecare câte un astfel de dispozitiv în următoarele 12 luni.

CSOT, divizia de ecrane a TCL, ar putea fi cheia pentru lansarea primelor rulabile

Conform publicației Coreene TheElec, atât Vivo, cât și Transsion par să fie într-o cursă cu Samsung pentru a aduce pe piață primele dispozitive cu ecran care se rulează. Anterior, am văzut concepte de acest gen de la mai multe brand-uri, precum Lenovo și Oppo, însă acele prototipuri nu erau realizate pentru a fi fabricate în masă, în special din cauza lipsei de componente necesare.

Vivo și Transsion au găsit însă un partener pentru producția de ecrane flexibile care pot fi rulate fără să se deterioreze: CSOT, compania care produce display-uri, subsidiară TCL. Motivul pentru care telefoanele Vivo și Transsion ar putea fi astfel lansate înainte de sfârșitul anului 2024 este faptul că CSOT ar putea avea reguli mai puțin stricte în ceea ce privește calitatea panelurilor decât Samsung.

Astfel, unele modele care nu ar fi considerate în parametri de un producător „premium”, ar putea trece inspecția calității fără probleme. Așa, Vivo și Transsion ar avea destule paneluri la dispoziție pentru a crea o primă generație în ediție „limitată” a telefoanelor rulabile, așa cum a fost și originalul Galaxy Z Fold în 2019.

Vivo și Transsion se grăbesc să aducă telefoanele pe piață în 2024

Transsion a trecut deja la treabă și a prezentat luna trecută în China modelul Tecno Phantom Ultimate, un smartphone rulabil „concept” cu ecran de la CSOT. Acesta arată ca un telefon „normal” cu ecran de 6,55”, dar poate fi extins pe laterală la o diagonală de 7,11” cu o singură apăsare de buton. Ecranul ajunge la rezoluție 2.296 x 1.596 pixeli în modul deschis, cu o densitate a pixelilor mai mare decât pe modelele Fold de la Samsung. Timpul de deschidere este între 1,2 și 1,3 secunde folosind un motor la interior.

Vivo ar avea de asemenea un astfel de model în dezvoltare, dar nu l-a prezentat în public. Compania ia în calcul atât ecrane de la Samsung, cât și de la CSOT, însă ar putea alege paneluri de la ambele companii, sau de la compania care poate livra mai multe unități în timpul necesar.

Probabil că Samsung nu se va grăbi să aducă astfel de telefoane pe piață, chiar dacă nu va mai putea revendica titlul de „primul producător de telefoane rulabile. În 2019, cu câteva luni înainte de lansarea Galaxy Z Fold, o companie chineză numită Royole, lansa primul telefon pliabil numit FlexPai. Cu toate acestea, FlexPai a rămas doar o notă în istoria smartphone-urilor, pe când Samsung a dezvoltat un întreg segment nou de piață, care a inspirat și alți producători rivali să producă dispozitive similare.

Etichete: , , , , ,

Sursa: TheElec