Sony a anunțat oficial PlayStation 5 „Slim”, cu unitate Blu-Ray detașabilă

Scris de | 11 octombrie, 2023
Sony a anunțat oficial PlayStation 5 „Slim”, cu unitate Blu-Ray detașabilă

La aproape trei ani de la lansarea originalului PlayStation 5, Sony anunță o nouă versiune a consolei de jocuri, de data aceasta cu o construcție mai compactă și mai ușoară. Deși numele oficial nu s-a schimbat, cu siguranță, popular, acest model va fi numit PlayStation 5 „Slim”, continuând astfel tradiția consolelor Sony. Marea noutate nu este însă design-ul, întrucât acesta este în linii mari similar, ci faptul că unitatea de disc Blu-Ray este acum detașabilă, ceea ce înseamnă că cei care cumpără versiunea „Digital Edition”, își pot upgrada consola mai târziu, cu o unitate de disc cumpărată separat.

PlayStation 5 Slim este cu 30% mai compact și cu până la 24% mai ușor

În ciuda multor gameri care au criticat vehement design-ul PlayStation 5, în special pentru că este o consolă care este făcută să stea în principal vertical, pe când mulți au setup-uri de gaming care permit doar montare orizontală, și PlayStation 5 Slim rămâne în linii mari la fel. Volumul consolei a fost redus cu 30% (358×96/80x216mm), ceea ce îi va bucura pe cei care au spații mici în care pot monta o consolă, iar greutatea a scăzut cu 18 (3,2 kg disc), respectiv 24% (2,6 kg digital), în funcție de modelul ales.

Lateralele detașabile rămân și pe noul model „Slim”, dar în loc de două paneluri individuale, avem acum de a face cu patru paneluri, cu o dungă neagră care le separă pe fiecare parte. Acest design pare că a fost ales pentru a permite atașarea sau detașarea unității pentru discuri Blu-Ray. Astfel, nu trebuie decât să dai jos un singur panel dintre cele patru pentru a face această operațiune. Totodată, dacă vrei să treci de la un model „Digital” la unul cu disc, nu trebuie să schimbi decât o singură bucată a carcasei.

În afară de designul modular și construcția mai compactă, PlayStation 5 Slim vine și cu alte mici îmbunătățiri. Nu vorbim despre performanță în plus, întrucât configurația hardware internă rămâne neschimbată, iar jocurile vor rula în aceiași parametri precum pe modelul original.

Singurul upgrade hardware semnificativ este stocarea internă de 1 TB

Cei care vor alege noul PlayStation 5 Slim vor beneficia însă de un SSD mai mare, de 1 TB, față de 825 GB pe variantele inițiale. De asemenea, pe partea din față, consola are acum două port-uri USB Type-C, unul cu viteză de 10 Gbps și unul de viteză mai mică, în locul unui combo Type A + Type-C pe varianta originală. Pe partea din spate a consolei se regăsesc în continuare două port-uri USB-A. Utilizatorii vor putea în continuare să atașeze propriile SSD-uri pe format M.2 la noua versiune a consolei, pentru a extinde stocarea pentru jocuri de PS5 și HDD-uri externe pe USB pentru jocuri de PlayStation 4.

Există însă și câteva vești proaste despre modelul Slim. În primul rând, acesta nu va mai fi livrat cu un stand „hibrid”, care să permită montarea verticală și orizontală. În pachet va fi integrat doar un suport orizontal, pe când cel vertical va trebui cumpărat separat. Acesta vine la prețul de 30 de euro.

Cât costă PlayStation 5 Slim și când se lansează

Prețuri

  • PlayStation 5 – 550 euro
  • PlayStation 5 Digital Edition – 450 euro
  • Unitate Blu-Ray PlayStation 5 – 120 euro
  • Suport vertical PlayStation 5 Slim – 30 euro
  • Laterale plastic colorate PlayStation 5 Slim – 55 euro

De altfel, și prețul consolelor rămâne neschimbat. Versiunea digitală pornește de la 450 de euro în Europa, pe când cea cu unitate Blu-Ray vine la 550 de euro. Acestea sunt prețurile pe care consolele PlayStation 5 le au deja de cam un an, de când compania le-a scumpit în raport cu inflația globală și costurile mai mari de producție și transport (inițial cele două variante PS5 s-au lansat la 400, respectiv 500 euro). Unitatea de disc Blu-Ray cumpărată separat costă 120 de euro. Astfel, dacă alegi să faci „upgrade” la versiunea digitală mai târziu, vei plăti cam 20 de euro în plus. Important este că acum ai această opțiune, pe când anterior nu aveai nicio variantă prin care să rulezi jocuri de pe disc în cazul în care alegeai versiunea digitală.

Sony promite că va avea din 2024 și laterale din plastic în culori deja disponibile pentru versiunea originală de PlayStation 5: Black și Deep Earth Collection. Fiecare set va costa 55 de euro.

Cât despre lansare, Sony nu oferă o dată exactă. În SUA, noul PlayStation 5 Slim va fi lansat începând cu luna noiembrie. Compania spune că această versiune va începe să apară pe rafturile magazinelor treptat și în restul regiunilor. Cel mai probabil, și în România, PlayStation 5 Slim va ajunge înainte de sfârșitul anului. Acest lucru înseamnă însă că varianta de consolă specială cu Spider-Man 2, care se lansează pe 20 octombrie, va fi din lotul original.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: PlayStation