Microsoft, compania care produce sistemul de operare Windows, a publicat pe site-ul său un nou ghid prin care își învață utilizatorii să instaleze Linux. Încă de pe vremea Windows 10, Microsoft a integrat în sistemul său de operare capabilități native pentru a rula Linux sau anumite componente ale sistemului de operare, iar acum compania oferă și resursele necesare pentru a învăța utilizatorii mai puțin pricepuți să instaleze Linux sub Windows Subsistem for Linux, sub mașină virtuală, instalare nativă sau chiar rularea software-ului din cloud.
Ghidul de instalare Linux de la Microsoft este destul de cuprinzător și oferă recomandări bune
Ghidul Microsoft pare să fie unul cuprinzător, care oferă multe informații și îndrumă utilizatorii pas cu pas inclusiv pentru a crea o nouă mașină virtuală sub Windows, în cazul în care dorește să încerce acest tip de instalare. Ba chiar oferă și câteva sugestii de distribuții de Linux pe care utilizatorii să le aleagă: Ubuntu, Debian, Kali Linux, sau OpenSUSE.
Pe lângă ironia situației, în care Microsoft, care trăiește practic din vânzarea de licențe de Windows, sugerează utilizatorilor să instaleze un sistem de operare mai stabil și mai puternic din multe puncte de vedere, care mai este și complet gratuit, descrierea Linux din acest ghid este foarte amuzantă, mai ales dacă pui în balanță că Windows este complet opusul:
„Linux este un sistem de operare, similar cu Windows, dar cu multe versiuni diferite, datorită naturii sale open source și posibilității de personalizare deplină.”
Atunci când ghidează utilizatorii către o distribuție de Linux, Microsoft spune că există peste 600 de distribuții de Linux active, însă recomandă începătorilor să încerce Ubuntu, dacă nu au mai avut experiențe cu acest sistem de operare. De asemenea, recomandă celor care vor o experiență complet personalizabilă Arch Linux, iar celor care vor versiuni „light”, care consumă puține resurse, Alpine Linux sau Kali Linux. Desigur, pentru companii, Microsoft recomandă Red Hat Enterprise și Oracle Linux, datorită suportului tehnic 24/7, cât și CentOS, pentru cei care vor compatibilitate cu Red Hat.
Pentru mulți, această situație ar putea părea de neconceput, însă Microsoft oferă funcțiile de compatibilitate și recomandă Linux pentru anumite cazuri de utilizare de mulți ani deja. De altfel, sistemul de operare Windows 11 este compatibil și cu aplicații de Android, care este la rândul său un sistem de operare bazat pe Linux. De altfel, Microsoft este un membru al Linux Foundation încă din 2016, iar Azure Sphere, software dezvoltat de Microsoft pentru securitatea dispozitivelor Internet of Things, este bazat pe Linux.
Puteți găsi ghidul complet pe site-ul Microsoft.