O nouă teorie: procesorul Kirin 9000s nu este un model nou, ci unul produs acum trei ani

Scris de | 12 octombrie, 2023
O nouă teorie: procesorul Kirin 9000s nu este un model nou, ci unul produs acum trei ani

Conform unui leaker cunoscut de pe X/Twitter, RGcloudS, noul chipset Kirin 9000s de la Huawei, cel care stă la baza noilor telefoane Mate 60 Pro și care se presupune că ar fi produs în China, nu este, de fapt, un procesor nou. Acesta a adunat o serie de dovezi într-o postare lungă de pe platforma X, în care susține că, de fapt, acest procesor este exact același model Kirin 9000, lansat în 2020, înainte ca TSMC să oprească livrările către compania chineză.

Kirin 9000s: aceeași Mărie cu altă pălărie?

Practic, conform RGcloudS, Kirin 9000 și noul Kirin 9000s este același procesor. De altfel, acesta nu este produs pe arhitectura de 7nm, sau chiar pe un proces de 14nm modificat pentru a atinge 7nm, așa cum se presupunea inițial, ci este un procesor pe 5nm. Cum ar fi pus mâna Huawei pe procesoare de acest gen în 2023, având în vedere că TSMC și alți parteneri care folosesc tehnologie americană în producție nu au voie să vândă către Huawei? Simplu: nu sunt procesoare noi, ci din stocuri mai vechi, adunate în 2020 și stocate câțiva ani.

Dovezile se află chiar în codul intern al procesorului, care raportează informații similare cu cele ale originalului Kirin 9000 către aplicațiile de monitorizare. Astfel, observăm că avem de a face cu aceleași tipuri de nuclee pe care Huawei le folosea în urmă cu trei ani. Dacă Huawei ar fi dezvoltat un nou cip, ar fi folosit probabil instrucțiunile mai noi ARMv9 și nuclee mai moderne. Mai mult, codul de producție sugerează că procesorul este produs în săptămâna 35 din anul 2020, cel mai probabil la TSMC. Aceea este ultima perioadă în care Huawei a mai putut cumpăra procesoare din fabrica taiwaneză înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor.

https://twitter.com/RGcloudS/status/1711660361458635190

RGcloudS sugerează și faptul că, în ciuda spionajului industrial, China și companiile sale, precum Huawei și SMIC nu au încă capacitatea de a produce cipuri moderne cu tehnologiile pe care le au la dispoziție. Chiar dacă ar avea, procesul de fabricație ar fi atât de nou, încât producția ar fi foarte lentă, cu multe pierderi, în jurul a 80% din total.

Huawei a strâns stocuri mari de procesoare în 2020

O estimare rapidă sugerează că Huawei a avut posibilitatea de a cumpăra și stoca peste 140  de milioane de cipuri Kirin 9000 înainte ca relațiile sale cu TSMC să fie retezate de SUA. Astfel, chiar dacă a mai lansat anterior câteva modele de smartphone-uri cu Kirin 9000, chiar și după restricții, compania ar mai avea în depozite, la dispoziție, milioane de cipuri. De altfel, compania a redus mult numărul de unități de telefoane flagship pe care le livrează în ultimii ani.

Totuși, estimările Huawei pentru Mate 60 sunt de 40 de milioane de unități vândute, deci este posibil ca, odată cu această serie, stocul de procesoare Kirin 9000 să fie aproape de epuizare.

Desigur, aceste informații sunt doar bazate pe ceea ce raportează cipurile, cât și pe câteva presupuneri și speculații ale unui leaker. Acesta a demonstrat în trecut că are legături în industrie, dezvăluind informații valide înainte ca acestea să fie anunțate oficial, deci există un gram de încredere pe care i-l putem acorda. Totuși, până la dovezi mai clare, voi încadra aceste informații la categoria „zvonuri și speculații”.

Etichete: , , ,

Sursa: Twitter RGcloudS