Google poate genera acum imagini cu AI direct în căutări

Scris de | 13 octombrie, 2023
Google poate genera acum imagini cu AI direct în căutări

Dacă Bard este alternativa Google la ChatGPT, un model lingvistic capabil să genereze texte naturale în cam orice limbă, noua funcție din Google Search este cu siguranță alternativa companiei la Stable Diffusion, Midjourney, Leonardo.ai și alte servicii pentru generare de imagini prin intermediul inteligenței artificiale. Utilizatorii pot testa chiar acum noua funcție direct din bara de căutare, însă sunt câțiva pași care trebuie parcurși pentru a activa această funcție experimentală.

Cum funcționează generarea de imagini cu AI în Google Search

Dintre toate serviciile de acest gen, cea de pe Google are șansa să ajungă la cât mai mulți utilizatori, întrucât este atât de simplu de folosit. Nu trebuie decât să ceri în căsuța de căutare să „deseneze” sau să „genereze” imagini pe baza unei descrieri în limbaj natural. Exemplul dat de Google este generarea de imagini cu un capybara care poartă o bonetă de bucătar și prepară micul dejun.

În câteva secunde, rezultatele unei căutări tradiționale sunt înlocuite cu patru imagini generate pe baza descrierii din căsuța de căutare. Poți alege oricare dintre aceste imagini pentru a fi salvată pe Google Drive, sau descărcată local,  sau poți selecta imaginile și edita „prompt-ul” pentru a aduce modificări cerinței originale. Sistemul nu este foarte diferit față de cel al Midjourney, însă bariera de intrare este mult mai mică.

În primul rând, serviciul de la Google este complet gratuit. Apoi, nu este necesară accesarea sistemului de generare prin intermediul unui alt software, precum Discord, în cazul Midjourney. Față de Stable Diffusion, nu trebuie să instalezi nimic pe PC-ul personal și nici nu trebuie hardware performant pentru a genera imagini.

Există și o funcție ceva mai ciudată, dar care ar putea deveni foarte utilă în viitor. Poți căuta în Google Images ceva ce vrei să găsești, dar nu știi cum se numește, așa că poți descrie obiectele pentru a genera o imagine cu AI. Apoi, poți porni Google Lens și scana imaginea care seamănă cel mai mult cu ceea ce căutai. Google Lens poate astfel să îți găsească produsul căutat.

Cum te înscrii pentru a testa funcția

În primul rând, pentru a putea participa la testele de generare de imagini direct pe Google, trebuie să fii înscris în Search Generative Experience (SGE) prin intermediul programului Google Labs. Din păcate, această opțiune nu apare pentru toate conturile de Google în acest moment, ci doar pentru o parte dintre utilizatori, din SUA. Cel mai probabil, Google va continua să crească numărul de utilizatori care pot testa această funcție în viitorul apropiat.

Dacă testele din trecut pentru Bard de dinainte de lansare au demonstrat ceva, este că Google dorește să aducă funcțiile cu AI cât mai repede în mâinile utilizatorilor. Astfel, nu cred că vom aștepta mai mult de câteva săptămâni pentru a primi acces la funcțiile experimentale.

Cei care nu vor primi însă acces la funcții de generare cu AI sunt minorii. Vârsta minimă acceptată pentru accesarea capabilităților de acest fel este de 18 ani. Această decizie pare însă arbitrară, întrucât serviciul are cu siguranță tot felul de limite atunci când vine vorba despre conținut explicit și conținut bazat pe brand-uri celebre, asupra cărora trebuie să deții licențe pentru a le folosi. O altă limitare a AI-ului Google este imposibilitatea de a genera fețe umane fotorealiste sau de a implica personalități celebre în creații.

Toate imaginile generate cu ajutorul AI-ului Google vor avea și SynthID, un watermark invizibil, sub formă de metadata, care va marca momentul creării imaginii și creatorul acesteia.

Etichete: , , ,

Sursa: Google