La un an după iPad 10, Apple lansează Pencil cu USB-C, un stylus mai ieftin

Scris de | 19 octombrie, 2023
La un an după iPad 10, Apple lansează Pencil cu USB-C, un stylus mai ieftin

Zvonurile din ultimele săptămâni sugerau un anunț iminent de la Apple pentru săptămâna aceasta, legat de tablete. Se pare însă că gama de iPad-uri nu primește noi membri momentan, dar tabletele iPad au primit însă un nou accesoriu: „Noul Apple Pencil”, prima versiune a stylus-ului care se încarcă de la un port USB-C. În clasicul stil al companiei Apple, această lansare vine și cu o serie de asteriscuri.

Apple Pencil cu USB-C renunță la anumite funcții ale modelelor anterioare

De-a lungul existenței Apple Pencil, de la debutul primelor tablete iPad Pro, a existat o singură revizie hardware, cea care se încarcă wireless pe marginea tabletelor din seriile iPad Pro și Air. Atunci când Apple a lansat iPad 10, cu același design al modelelor mai scumpe, compania s-a regăsit într-un impas, întrucât integrarea hardware-ului necesar pentru compatibilitate cu Apple Pencil 2 ar fi crescut prea mult costurile de producție. Astfel, tableta a rămas compatibilă cu Pencil-ul vechi, cu mufă Lightning, care necesită un cablu USB-C to Lightning special pentru „împerechere”.

De acum însă, utilizatorii de iPad 10 (și cam oricare alt iPad cu USB-C), vor putea apela la noul Apple Pencil. Aceasta nu este considerată generația a treia, întrucât nu este la fel de capabil precum modelele anterioare. Doar nu credeați că Apple va lansa un Pencil care se încarcă și wireless și de la USB-C. Într-adevăr, noul stylus include magneți la interior și poate fi „odihnit” pe marginea tabletelor, dar acesta se încarcă exclusiv prin cablu. În capătul de sus, acesta are un capac care ascunde mufa de încărcare.

Dar asta nu este tot. Dacă alegeți noul Apple Pencil, renunțați și la o funcție crucială, în special pentru artiști: noul model nu are un senzor de presiune, ci doar de înclinare. Astfel, este un stylus mai mult pentru scris și navigat, decât unul pentru desenat. Totodată, nu are funcțiile de atingere, disponibile pe Pencil 2. Din acest punct de vedere este un accesoriu similar mai degrabă cu „Crayon” de la Logitech.

Pencil 1 și 2 rămân în ofertă

Practic, acesta este primul Apple Pencil „de buget” și se alătură ofertei de stylus-uri Apple, fără să înlocuiască vreun model deja existent. Cei care au tablete cu Lightning (care sunt încă la vânzare) vor alege cu siguranță Apple Pencil 1, cei care au tablete cu încărcare wireless pentru stylus vor alege Pencil 2, iar cei care au iPad 10 și nu vor să se mai obosească cu cablul lightning de încărcare pot alege noul Apple Pencil, mai ieftin, dar fără senzor de presiune. Se pare că funcția „hover” de pe noile modele iPad Pro cu M2 funcționează chiar și pe acest model.

Totuși, Apple și „buget” nu sunt tocmai cuvinte pe care le vezi des în aceeași frază și pe bună dreptate. Chiar dacă este un model mai ieftin și mai puțin capabil, prețul pentru noul Apple Pencil este de 95 de euro în Europa. Este astfel cu 25 de euro mai ieftin decât prima generație și cu 55 de euro mai ieftin decât Apple Pencil 2.

Iată lista de tablete compatibile cu Apple Pencil USB-C

  • 12,9″ iPad Pro – Gen 3, 4, 5, 6
  • 11″ iPad Pro –  Gen 1, 2, 3. 4
  • iPad Air – Gen 4, 5
  • iPad mini – Gen 6
  • iPad – Gen 10

Etichete: , , ,