Dimensity 9300: primul procesor de smartphone cu scor de peste 2 milioane de puncte în AnTuTu

Scris de | 23 octombrie, 2023
Dimensity 9300: primul procesor de smartphone cu scor de peste 2 milioane de puncte în AnTuTu

Cu doar câteva zile înainte de debutul noului Snapdragon 8 Gen 3, AnTuTu a publicat un nou scor record, obținut cu rivalul principal al procesorului Qualcomm: Dimensity 9300 de la MediaTek. Acesta pare să fie primul procesor de smartphone care reușește să obțină peste 2 milioane de puncte în celebrul test de performanță, datorită unei configurații foarte neobișnuite: nuclee de performanță înaltă și medie, fără nuclee „mici”, eficiente.

MediaTek a ales o configurație internă pentru Dimensity 9300 fără nuclee „eficiente”

Dimensity 9300 adoptă un design intern pe care nu l-am mai văzut până acum. Deși la suprafață, acesta pare să fie neschimbat, cu o configurație de nuclee 1+3+4, MediaTek surprinde cu tipul de nuclee alese. Avem nu mai puțin de patru nuclee Cortex-X4 de la ARM, cele mai performante din piață, alături de alte patru nuclee Cortex-A720, cele considerate de performanță „medie”. Cele patru nuclee X4 sunt împărțite într-unul principal, care poate atinge frecvența maximă de 3,25 GHz, alături de alte trei nuclee care ating 2,85 GHz. Nucleele Cortex-A720 rulează la o frecvență de doar 2 GHz.

Curios este însă faptul că nu performanța CPU a contribuit cel mai mult la scorul agregat de 2.055.084 puncte în testele Antutu. Doar 485.064 puncte au fost datorate procesorului. GPU-ul pare să fie cel care trage „grosul” performanței, cipul Immortalis-G720 obținând un scor „monstru” de 899.463 de puncte. Alte categorii precum viteza memoriei și stocării și fluiditatea interfeței au contribuit de asemenea cu 357.691, respectiv 312.866 puncte.

Nu știm însă ce telefon a obținut acest record, întrucât este notat doar cu „alps”, numele de cod al plăcii de bază. Telefonul de test era însă configurat cu 16 GB LPDDR5X și 512 GB stocare pe format UFS 4.0 și rula deja noul Android 14, lansat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Aportul de performanță este imens față de Snapdragon 8 Gen 2

În comparație cu Snapdragon 8 Gen 2, la capitolul CPU, vedem un aport de performanță de 65%, imens pentru două procesoare la distanță de o singură generație. Și la GPU vedem un aport de performanță de 55%, în timp ce memoria și RAM-ul folosite sunt cu 33% mai performante față de alte telefoane de top din piață. Chiar și testul de „fluiditate” în utilizare (UX) este cu 50% mai înalt decât pe alte dispozitive.

Desigur, nu toate telefoanele echipate cu Dimensity 9300 vor putea atinge această performanță, însă este încurajator să știm care este un scor optim pentru acest procesor. Implementările partenerilor MediaTek vor avea rezultate care vor fluctua în funcție de eficiența sistemului de răcire ales, așa cum vedem și în cazul lui Snapdragon 8 Gen 2.

Etichete: , , ,

Sursa: GSM Arena