NVIDIA și AMD lucrează la procesoare ARM pentru a lupta cu Qualcomm pe piața desktop

Scris de | 24 octombrie, 2023
NVIDIA și AMD lucrează la procesoare ARM pentru a lupta cu Qualcomm pe piața desktop

Știm deja că cei de la Qualcomm lucrează de zor la o serie de procesoare ARM pentru desktop-uri, care teoretic ar putea înlocui vechile modele x64 și x86. Am văzut mișcarea asta prima dată la Apple, iar acum se pare că atât NVIDIA, cât și AMD au intrat în cursă. Toate astea coincid cu mișcările pe care le face Microsoft în piața de chip-uri ARM, urmând ca Windows să ofere suport pentru acest tip de procesoare. Aplicabilitatea lor este evidentă: sisteme entry-level sau fără foarte mari pretenții. Deși dacă arucăm un ochi în ograda celor de la Apple, putem vedea cum procesoarele M1 și M2 deja lucrează foarte bine și cu softuri profesionale.

 Bine, tot cei de la Apple joacă un rol important în această poveste, fiind premergătorii acestei tehnologii… ori cel puțin au contribuit masiv la adopția ei la scară largă. Mai interesant este că cei de la Microsoft încep să acorde și drepturi producătorilor de procesoare ARM, asta indicând faptul că doresc o colaborare în detaliu pentru a-și optimiza sistemul de operare. Și este mare nevoie, întrucât știm cu toții că Windows poate fi extrem de greoi și pe sisteme high-end cu procesoare desktop tradiționale.

În momentul de față, cei de la Qualcomm sunt singurii care și-au primit aprobarea din partea Microsoft, iar Snapdragon X Elite va fi primul chip ARM suportat complet de Windows. Asta este doar o situație de moment, drepturile exclusive având „termen de garanție” până la finalul anului 2023, astfel NVIDIA și AMD vor putea să-și joace cartea destul de curând. Sunt foarte curios cum se va traduce expertiza celor două companii în această categorie de piață, mai ales după ce NVIDIA a produs chip-urile ARM pentru supercomputerul Grace Hopper. Și mai curios decât atât sunt de modul în care va arăta piața desktop odată ce noile procesoare își vor face apariția – vor încerca oare să fure coroana modelelor actuale sau vor conviețui armonios?

Etichete: , , ,