Xiaomi 14 și 14 Pro au fost oficial anunțate în cadrul unui eveniment care a abut loc ieri în China. Noile telefoane vor fi, momentan, disponibile exclusiv în această regiune, însă, așa cum ne-am obișnuit în ultimii câțiva ani, acestea vor debuta și pe piața din vest la câteva luni distanță. Estimările sunt acum pentru primele luni ale următorului an. Noutățile aduse de aceste modele sunt atât la nivel hardware, cât și la nivel software, marcând câteva premiere importante.
Xiaomi 14 și 14 Pro sunt veritabile flagship-uri, fiind echipate cu cele mai performante componente disponibile
La capitolul hardware, vorbim despre primele două smartphone-uri care au la bază Snapdragon 8 Gen 3, cel mai nou chipset de la Qualcomm. Acesta aduce un aport important de performanță de la o generație la alta, chiar dacă este construit tot pe 4nm. Qualcomm a reușit acest lucru printr-o combinație de nuclee mai performante și optimizări de design, cât și prin introducerea unui GPU mai puternic și a unui proceosr AI foarte performant.
Xiaomi 14 este construit în jurul unui ecran de 6,3” (2670 x 1200 pixeli), în timp ce 14 Pro folosește un ecran de 6,7” (3200 x 1440 pixeli). Ambele ecrane sunt plate, sticla fiind ușor curbată doar la margini, și promit luminozitate maximă de 3.000 nits, cea mai mare valoare din piață. Ambele sunt construite pe tehnologia LTPO, putând varia rata de împrospătare dinamic între 1 și 120 Hz. Avem un singur decupaj subtil pe centru pentru camera foto, fără o „insulă dinamică” sau alte artificii.
Și marginile sunt plate, noile telefoane Xiaomi fiind foarte similare cu iPhone-urile recente în materie de design. Modelele obișnuite de Xiaomi 14 Pro vor fi echipate cu margini cromate, dar va exista și o ediție din titan, cu margini mate.
Telefoanele se încarcă la 120W sau 90W pe fir și 50W wireless, modelul mai mare având o capacitate de 4.880 mAh a acumulatorului intern, în timp ce modelul mai mic vine cu o baterie de 4.610 mAh. La o estimare „din ochi”, este posibil ca modelul mai mic să ofere autonomie similară, sau chiar mai bună decât varianta Pro, având capacitate apropiată de stocare a energiei, dar rezoluție mai mică.
Xiaomi 14 Pro va fi livrat în variante 12 + 256 GB , 16 + 512 GB și 16 + 1 TB, în timp ce Xiaomi 14 standard va adopta configurații 8+256 GB, 12 + 256 GB, 16 + 512 GB și 16 + 1 TB.
Camerele sunt un mix de nou și vechi, cu un nou senzor principal numit Light Hunter 900
La capitolul camere, vedem câteva îmbunătățiri, dar și reutilizarea unor camere de pe modelele Xiaomi anterioare. Senzorul principal de pe Xiaomi 14 Pro este reprezintă o premieră fiind modelul „Light Hunter 900”, care a fost anunțat anterior și care folosește lentile Leica Summilux. Senzorul de 1” de pe gama Xiaomi 13 dispare astfel, în favoarea unui senzor mai mic, de 1/31”, dar care ar trebui să fie mai performant.
Acesta este echipat cu o diafragmă variabilă între f/1.42 și f/4, noutatea fiind că nu mai are doar două trepte, așa cum vedeam pe Xiaomi 13 Ultra, ci 1.024 de trepte. Astfel, în funcție de lumină, această diafragmă se poate închide sau deschide cu precizie foarte mare.
Xiaomi spune că acest senzor ar trebui să priemască la fel de multă lumină precum cel de 1” de anul trecut, chiar dacă suprafața lui este mai mică. La acest lucru ajută și obiectivul Leica, care este cu 80% mai luminos.
Camera cu zoom de pe acest model nu pare însă să fie schimbată în vreun fel. Vorbim despre un senzor de 50 megapixeli cu soom 3.2x și obiectiv cu diafragmă fixă f/2.0. Ultrawide-ul, de asemenea, este unul mai vechi, de 50 megapixeli f/2.2, cu capabilități macro. Tehnologia nouă pare că a fost investită în camera principală.
Xiaomi 14 „standard” primește același senzor principal, însă cu o diafragmă fixă f/1.6. Zoom-ul este același, dar camera ultrawide primește un downgrade semnificativ. Păstrează senzorul de 50 megapixeli, dar pierde focalizarea automată și implicit și capabilitățile macro.
Xiaomi 14 și 14 Pro sunt primele telefoane ale companiei care renunță la MIUI pentru HyperOS
Ultima premieră este HyperOS, noul sistem de operare bazat pe Android de la Xiaomi. Spre diferență de MIUI, acesta este bazat pe versiunea AOSP de la Google, ceea ce înseamnă că vine fără servicii Google integrate. Acest lucru permite mai multă libertate în dezvoltarea acestui software, iar Xiaomi a integrat propria platformă de Internet of Things direct în codul Android pentru a crea acest nou sistem de operare. Acesta va rula nu doar pe telefoanele companiei, ci pe toate dispozitivele smart din ecosistemul Xiaomi, inclusiv pe televizoare, ceasuri sau tablete.
Noul sistem de operare integrează și câteva funcții AI de bază, însă nimic la nivelul capabilităților care sunt acum posibile. Google a demonstrat că poți face multe cu AI local, de la generat de fundaluri pentru ecran, la modificarea în timp real a fotografiilor. Vom vedea însă abia anul viitor ce poate face HyperOS de fapt, odată ce va fi disponibil pe mai multe dispozitive. Momentan, pe Xiaomi 14, acesta pare să fie un simplu update la MIUI-ul deja existent.
Preț și disponibilitate Xiaomi 14
Cele două telefoane sunt deja disponibile pentru comandă în China și vor începe să fie livrate în următoarele săptămâni. Prețurile variază de la 3.999 yuan (aproximativ 520 euro) pentru modelul de bază Xiaomi 14 și 4.999 yuan (650 euro) pentru Xiaomi 14 Pro, la variantele de top de 5.999 yuan (800 euro). Aceste prețuri vor crește cu cel puțin 20% atunci când telefoanele vor fi lansate în Europa datorită taxelor vamale și costurilor extra de transport.