Snapdragon 8 Gen 3, anunțat oficial. Ce funcții noi oferă procesorul flagship-urilor din 2024

Scris de | 25 octombrie, 2023
Snapdragon 8 Gen 3, anunțat oficial. Ce funcții noi oferă procesorul flagship-urilor din 2024

 Snapdragon 8 Gen 3 a fost anunțat oficial în cadrul Snapdragon Summit, iar Qualcomm pune un accent important pe AI, pentru a întâmpina noile cazuri de utilizare permise de această tehnologie, care abia acum intră în mainstream. Desigur, știam deja multe informații despre acest chipset din zvonuri, dar acum avem și confirmarea oficială. Iată ce va oferi cel mai puternic chipset pentru telefoane cu Android din 2024.

Qualcomm promite un aport de performanță de 30% pe CPU și de până la 50% în jocuri cu ray tracing

Așa cum ne așteptam deja, Snapdragon 8 Gen 3 va folosi o configurație diferită la interior. Avem, desigur, un nucleu principal, Cortex-X4 (3,3 GHz), care va fi responsabil pentru cele mai complexe sarcini, alături de 5 nuclee Cortex-A720 de performanță „medie” pentru sarcini multi-core (3 x 3.2 GHz + 2 x 3  GHz). Rămâne astfel loc pentru doar două nuclee „eficiente” Cortex-A520 „Refresh” (2.3 GHz), o versiune nouă modificată de Qualcomm. Nu este tocmai clar ce a fost modificat, însă acestea vor prelua sarcinile din fundal, iar noul cip are de două ori mai puține astfel de nuclee față de modelele anterioare.

Cipul va avea 12 MB L3 Cache, cu 50% în plus față de generația anterioară. O noutate pentru Snapdragon 8 Gen 3 este că renunță complet la instrucțiunile pe 32 de biți, fiind un cip 100% pe 64 biți. Sunt așteptate îmbunătățiri în parametri normali de performanță: îmbunătățiri cu aproximativ 30% față de generația anterioară, dar cu o eficiență îmbunătățită: 20% consum mai mic de energie, în ciuda faptului că este construit tot pe 4nm.

La capitolul GPU sunt așteptate îmbunătățiri similare. Vorbim despre 25% mai multă performanță în sarcini 3D și consum redus cu 25%, dar în ray tracing, vedem un boost de 50% de la o generație la alta, ceea ce înseamnă că vom începe să vedem și jocuri de mobil care beneficiază de această tehnologie. Qualcomm se laudă cu efecte RT de iluminare, reflexii și umbre, deci nu ne putem aștepta încă la jocuri „full path traced”, așa cum vedem în ultima vreme pe PC. A fost menționată și tehnologia Lumen din Unreal Engine 3, care este responsabilă pentru iluminare globală prin ray tracing. Momentan nu sunt multe jocuri care o folosesc, dar tehnologia este disponibilă în Fortnite, ceea ce ar putea sugera că s-ar putea să vedem prima dată tehnologia în varianta de mobil a jocului.

Noul GPU Adreno poate acum să redea rezoluții până la 8K și să afișeze pe ecrane externe până la 240 Hz/FPS. Gaming în 8K ar putea fi realizat prin upscaling. Pentru ecrane interne, limita este de QHD+ la 144 Hz, oficial. Totuși, alți producători au depășit limitele Qualcomm în trecut cu telefoane cu rezoluții și frecvențe înalte.

AI-ul generativ vine pe telefoane, local

AI-ul este o thehnologie extrem de importantă pentru companiile din zona tech anul acesta, iar producătorii de cipuri sunt astfel încurajați să investească mult în noi componente care să accelereze aceste tipuri de sarcini. Astfel, Snapdragon 8 Gen 3 promite un aport de performanță dublu față de modelul Gen 2 de anul trecut (98%), cu eficiență energetică îmbunătățită cu 40%. NPU-ul Hexagon și Acceleratorul Tensor pot acum funcționa independent, cu alimentare separată, ceea ce va balansa mai bine performanța și consumul. A fost dublată lățimea de bandă pentru acces la memoria comună a acestor componente, cât și îmbunătățirea magistralei de comunicare între cele două.

Rezultatul este posibilitatea de a rula un LLM (Large Language Model), precum ChatGPT cu peste 10 miliarde de parametri la 15 „token-uri” pe secundă. Un token este egal cu o silabă dintr-un cuvânt generat de AI. Este o viteză mai mare decât ceea de obții pe versiunea „Free” de ChatGPT, de exemplu și poate rula local, fără internet, direct pe telefon. De asemenea, generarea de imagini în Stable Diffusion este acum mult mai rapidă. Dacă pe Snapdragon 8 Gen 2 puteai genera o imagine dintr-un text în cam 15 secunde, pe Gen 3 această operațiune durează doar o secundă. Se pare că aplicațiile AI vor putea folosi chiar și senzorii telefonului, precum GPS, Wi-Fi, microfon, Bluetooth și camera, pentru a genera răspunsuri la întrebări, în funcție de ce întrebi. Desigur, trebuie să întrebi specific ceva ce ar folosi aceste componente, pentru a putea primi un răspuns.

Qualcomm a promis că va demonstra tehnologia folosind LLM-ul de la Meta, numit Llama 2. Acesta va rula local, pe un dispozitiv echipat cu Snapdragon 8 Gen 3.

Majoritatea funcțiilor foto și video prezentate de Google pe Pixel, vor fi posibile și pe Snapdragon 8 Gen 3, chiar local

La fel ca Google, Qualcomm pune un accent mare pe integrarea de funcții AI în aplicațiile din telefon. De exemplu, folosind Snapdragon 8 Gen 3, producătorii de telefoane vor putea adăuga funcții creative în editorul de fotografii, putând genera elementele din jurul unei fotografii pe care vrei să o mărești cu „zoom out”. De asemenea, funcții precum Video Object Eraser vor putea șterge obiecte sau persoane nedorite din clipuri video, ceva ce era posibil anterior doar pe fotografii.

Night Vision Video va putea ajuta la îmbunătățirea cadrelor filmate pe timp de noapte, ceva ce Google a promis că va fi disponibil prin upload pe serverele sale și procesate acolo. Qualcomm spune că procesorul său va face asta direct pe dispozitiv. De asemenea, cadrele filmate noaptea în 4K la 30 FPS cu Night Vision Video, pot fi interpolate cu AI la 4K 60.

Procesorul de imagine folosit pentru fotografiere și filmare primește de asemenea îmbunătățiri: poate recunoaște în timp real până la 12 obiecte din fotografii și clipuri video și le poate îmbunătăți individual (modelul Gen 2 putea face asta doar cu 8). Apoi, a fost demonstrată o funcție „Vlogger View”, care cu siguranță va fi folosită de mulți producători de telefoane. Practic, folosește camera din față și pe cea de pe spate pentru a crea o singură imagine, în care personajul este decupat și lipit peste camera din față.

Alte noutăți la acest capitol sunt captura de fotografii în HDR cu ajutorul Dolby Vision în 10 biți. Desigur, aceste capabilități sunt oferite de Qualcomm, dar nu toate vor fi folosite și de către parteneri.

Snapdragon 8 Gen 3 este așteptat mâine, 26 octombrie, în primele smartphone-uri care vor fi bazate pe acesta: seria Xiaomi 14. Aceste telefoane nu vor ajunge însă în Europa decât anul viitor. Telefoanele care se vor lansa în China în perioada următoare, echipate cu acest procesor, vor rămâne, cel mai probabil, exclusive acestei piețe pentru cel puțin câteva luni. Pe lângă Xiaomi, ASUS, HONOR, IQOO, Meizu, NIO, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, REDMAGIC, Sony, vivo, și ZTE au confirmat că vor fi parteneri Qualcomm pentru acest procesor.

Etichete: , , ,

Sursa: Android Authority