ACER Aspire 5 Spin 14 – Un laptop convertibil puternic și accesibil (review)

ACER Aspire 5 Spin 14 – Un laptop convertibil puternic și accesibil (review)

Scris de | 30 octombrie, 2023

Mă sună Claudiu acum vreo două săptămâni să mă întrebe dacă nu cumva mă interesează un laptop convertibil pentru review. Și trebuie să recunosc că la prima strigare n-am fost atât de încântat, dar am zis să îi dau o șansă, și uite-așa m-am trezit cu un Acer Aspire 5 Spin 14 în brațe. Prima impresie a fost underwhelming, fiind vorba despre un model cu aspect destul de basic, relativ gros și oarecum greu pentru categoria sa de produs. Și cu toate astea, a ajuns să-mi placă deoarece are câteva trucuri în mâneca, iar experiența de utilizare a fost surprinzător de ok.

Acer Aspire 5 Spin 14 ascunde însă la interior o platformă hardware destul de puternică pentru un model office sau “de casă”. Laptopul nu este personalizabil, însă este disponibil în mai multe configurații, iar eu am primit una de top pentru acest review. Aceasta conține un procesor Intel Core i7-1355U cu 10 nuclee și grafică integrată Intel Iris Xe. Alături de el mai are 16GB de memorie RAM LPDDR5 și un SSD de 1TB. Mai există posibilitatea de upgrade la 32GB de RAM pentru a-i face max-out.

Celelalte versiuni ale lui Acer Aspire 5 Spin 14 te lasă să alegi dintre procesorul acesta sau un Intel Core i5-1335U, poți alege de la 8GB la 32GB de memorie RAM și ai două variante de stocare, de 512GB și 1TB.

Acer Aspire 5 Spin 14

Un raport preț / performanță chiar decent

Fără o variantă cu placă video dedicată, ori suport pentru mai multă memorie RAM, performanța acestui laptop va fi limitată la sarcini ușoare. Asta nu l-a oprit din a fi un performer extrem de potent în munca de zi cu zi, acolo unde l-am folosit pentru redactare de text, editare foto în Adobe Photoshop, vizionat de materiale pe YouTube și vreo două pauze de gaming. Nu am să intru prea mult în detalii pentru că nu are sens, dar Stray a rulat bine la Medium, iar Marvel Snap merge pe aproape orice, deci nicio excepție aici.

Am rulat suita de teste PCMark 10, iar rezultatele au fost decente. Acer Aspire 5 Spin 14 a obținut 5705 puncte, iar scorul pe categorii stă cam așa:

Acer Aspire 5 Spin 14 PCMark 10

În timpul testelor am observat că începe să se încingă tastatura în anumite zone, iar ventilatoarele te anunță tare și clar că funcționează. Nu vorbim despre temperaturi periculoase și clar nu te vei alege cu răni sau arsuri, dar poate deveni deranjant în timp. Bine, situația asta nu prea este ușor de reprodus în sarcini normale, iar greul l-a dus doar în Stray, și rareori atunci când editam niște poze în Photoshop cu un podcast rulând în bară, câteva tab-uri de Microsoft Edge deschise și restul proceselor din Windows. Cu toate astea, s-a descurcat onorabil și nu am simțit nevoia de mai multă performanță.

Un lucru care se simte însă a compromis este ecranul. Culorile ratează destul de rău ținta, fiind imprecise la doar 64% acoperire a spectrului sRGB. Asta am simțit-o și-n Photoshop, dar și-n utilizare generală. Și cum mi-am scos nasul din telefon și i-am aruncat în ecranul laptopului, am simțit diferența chiar și la culorile de pe site-ul Connect.ro. Nici luminozitatea de numai 250 de nits nu ajută, dar asta este o problemă pe care am văzut-o la mai mulți producători, deci Acer nu pierde foarte multe puncte aici.

Acer Aspire 5 Spin 14

Are și puncte tari acest ecran, iar formatul 16:10 la rezoluție 1920 x 1200 este un bonus bun de avut. Comparativ cu un ecran FullHD clasic, ăsta este cu câțiva pixeli mai înalt și chiar dacă nu pare mult, cel puțin pe hârtie, în utilizarea de zi cu zi vei aprecia spațiul în plus pe verticală. Și să nu uităm că ecranul este touchscreen, ceea ce îl face mult mai utilizabil și în modul tabletă am găsit stylus-ul inclus chiar decent. Se simte puțin cam ieftin cu capătul de plastic, însă trebuie să ținem cont și de prețul laptopului.

L-am găsit la Altex la prețul de 5.199 lei pentru o configurație cu Intel Core i7-1355U, 16GB memorie și stocare de 512GB. Dacă ai un buget mai mic, există și versiunea cu Intel Core i5-1335U, 16GB RAM și 512GB stocare la 3.799 lei, deci vorbim despre un laptop destul de accesibil pentru ce poate.

Acer Aspire 5 Spin 14 arată mult mai plictisitor decât este de fapt

Unii ar putea considera aspectul lui Acer Aspire 5 Spin 14 ca fiind plictisitor, lipsit de o identitate a lui. Și le dau dreptate, dar în același timp apreciez simplitatea designului. Este de-un gri șobolan cât se poate de basic, dar arată bine, este finisat grozav și mai important decât toate astea, se simte bine în utilizare.

Materialele folosite pentru construcția șasiului sunt solide și au fost finisate cu o textură care previne urmele de transpirație, amprentele și mizeria în general. Având un ecran cu diagonală de 14”, este un laptop destul de micuț ca dimensiuni, însă este gros. Asta îl face și destul de greu la 1.6kg – ca și comparație, un Lenovo IdeaPad 5 pe care-l folosesc ca daily driver la birou cântărește 1.2kg. Singura diferență este că ăsta din urmă nu se dă peste cap, dar chiar și-așa, în cazul lui Acer Aspire 5 Spin 14 partea de jos este cea cu greutate, nu ansamblul ecranului.

Pe marginile laptopului găsim interfața I/O care este destul de generoasă. Capul de afiș este port-ul USB-C Thunderbolt 4 care face de toate și îți dă posibilitatea de a-ți trage o frumusețe de dongle ca pe MacBook. Ca să nu se simtă singur, producătorul a mai băgat și două USB-uri tip A, alea clasice care folosesc interfața USB 3.2 Gen1. Mai ai un jack combo de 3.5mm pentru căști cu microfon, dar și un HDMI 2.1. Ăsta e mișto pentru că poți lega monitoare cu rată mare de refresh la laptop, oferind suport pentru panouri 4K la 120Hz.

La interior găsim ecranul de 14” care este înconjurat de margini relativ groase, iar în partea de sus vedem și senzorul camerei web. Spațierea este făcută bine pe partea de jos, acolo unde tastatura în format 65% nu se simte deloc înghesuită și oferă o experiență de tastare foarte plăcută. Am scris acest review direct pe laptop și trebuie să recunosc: n-am nimic de comentat. Asta în condițiile în care mă plâng continuu de tastaturi.

Iluminarea este albă și are trei setări: chioară, ok și oprită. Tastele se citesc ușor în condiții de iluminare slabă și are o funcție de battery saving care mi-amintește de tastaturile Logitech MX Keys. Când nu folosești laptopul, iluminarea LED este dezactivată și revine la viață atunci când apeși o tastă.

Nici touchpad-ul de pe Acer Aspire 5 Spin 14 nu este rău, deși l-am găsit puțin cam mic pentru gusturile mele. Este precis în schimb și butoanele sunt ok. Tot pe touchpad găsim și senzorul de amprentă care este destul de mare, răspunde bine la comandă și funcționează perfect cu Windows Hello.

Experiența de utilizare a fost neașteptat de plăcută

Chiar dacă folosesc de obicei desktop-ul pentru treaba de zi cu zi, am perioade în care mai lucrez de la birou, mă mai car pe la filmări sau plec în vreo deplasare. Atunci am nevoie de un laptop, doar că am devenit extrem de mofturos la ce folosesc – na, apucături de elitist. Cu toate astea, Acer Aspire 5 Spin 14 nu a dezamăgit. Este destul de performant ca să-mi fac treaba cu el, despre ecran nu mai comentez că nu-mi plac astea de laptop oricum, iar tastatura este bună.

La muncă se ține bine, însă asta știam cu toții. În schimb am vrut să testez performanța, ori mai de grabă versatilitatea acestui model și în condiții mai realiste. Da, da, toți muncim pe laptopuri în ziua de azi, dar la fel de mulți folosim dispozitivele astea și pentru muzică, seriale, filme, jocuri, citit, etc. Pe partea de vizionare de conținut, dacă stai în pat și ai relativ puțină lumină, o să poți să te uiți la un film fără probleme. Situația se schimbă atunci când tragi dreperiile și lași să intre lumină în casă, deci de folosit la umbră.

Acer Aspire 5 Spin 14

De auzit se aude bine, cu difuzoare destul de echilibrate, care urlă destul de tare, dar au o lipsă acută de bass și frecvențe joase în general. Dar dacă laptopul este singura variantă de ascultat muzică sau de văzut un video, nu vei avea o experiență rea. Am văzut laptopuri mai scumpe cu boxe mai slabe, deci kudos Acer.

Și mai rămâne de discutat un singur aspect care mă interesează enorm. Cum la PC nu am grija bateriei, nici la laptop nu prea îmi place s-o simt. Acer Aspire 5 Flip 14, dacă este să ne luăm după cei de la Acer, oferă până la 14 ore durată de viață. În testele mele am înregistrat vreo 10 ore, dar luminozitatea a fost la maxim în permanență și nici nu prea l-am menajat, ori băgat la încărcat când am deschis Photoshop. Deci ține bine-mersi la o zi de muncă dacă pleci dimineața cu el încărcat de-acasă. O încărcare completă durează peste două ore, deci ai face bine să-l bagi în priză înainte de culcare.

Astea fiind spuse, am ajuns și la finalul acestei recenzii. Haideți să punem cap la cap tot ce-am discutat aici, și să vedem care este treaba cu Acer Aspire 5 Spin 14. Nu este un laptop neapărat ieftin și mă voi raporta la prețul de peste 1.000€ pe care-l are configurația testată de mine. La banii ăștia, zic că primești destul de mult laptop. Design-ul nu este ceva emblematic, dar este modern și este construit bine. Performanța este bună pentru un 2-in-1 și bateria ține o zi de muncă. Mișto treabă, mie mi-a plăcut, și-l văd foarte ușor de recomandat pentru poziția de laptop “de casă” care este utilizat de toată familia, ori pentru muncă sau școală, acolo unde ecranul touchscreen cu pix îți permite să iei notițe sau să prezinți mai ușor un plan.

Concluzia connect

Acer Aspire 5 Spin 14 este un laptop 2-in-1 care oferă cam tot ce-ai avea nevoie de la o platformă modernă, într-un format compact și robust, iar totul costă relativ puțin. Are mai multe puncte tari decât slabe, iar pentru un laptop de zi cu zi, ori pentru un dispozitiv de serviciu își face treaba foarte bine.

Plusuri

  • Configurație hardware bună în această categorie de preț
  • Design modern și calitate mare a construcției
  • Durata de viață a bateriei este mare, oferind lejer o zi de muncă cu o singură încărcare

Minusuri

  • Ecranul este sub așteptări
  • Este gros pentru categoria sa de produs și prea greu pentru un ultraportabil

Etichete: , ,