PlayStation 5 Slim, dezasamblat înainte de lansare. Care sunt diferențele (Video)

Scris de | 7 noiembrie, 2023
PlayStation 5 Slim, dezasamblat înainte de lansare. Care sunt diferențele (Video)

PlayStation 5 Slim a fost anunțat luna trecută și ar urma să ajungă în magazinele din SUA din noiembrie, însă Sony nu a anunțat public și o dată exactă la care noile console vor putea fi cumpărate. Se pare însă că YouTuber-ii nu așteaptă după Sony să lanseze consola și au făcut deja rost de ea. Atât canalul Linus Tech Tips, cât și Dave2D, au publicat clipuri în care prezintă consolele PlayStation 5 Slim și chiar le dezasamblează, pentru a căuta diferențe și noutăți față de modelul original.

Unitatea de disc poate fi atașată fără unelte

Ce au găsit YouTuber-ii la interior este însă ceva nu tocmai surprinzător. Avem de a face cu console cu volum și greutate redusă, însă diferențele nu sunt tocmai majore față de PlayStation 5-ul original din 2020. La trei ani distanță, Sony pare că a găsit metode mai ingenioase de a construi consola, însă nu a investit foarte mult în schimbarea componentelor de la interior.

De altfel, singura diferență majoră este posibilitatea de a detașa sau atașa unitatea de disc, în cazul în care preferi consola în versiune „digitală”, semnificativ mai subțire, sau dacă vrei să poți rula jocuri de pe disc. Vestea bună este că această unitate de disc este foarte ușor de conectat la consolă. Aceasta se prinde doar cu niște cleme și o mufă complexă, care asigură transferul de date și energie către unitatea Blu-Ray. Nu ai nevoie de o șurubelniță sau alte instrumente.

De altfel, cele patru laterale din plastic de la exterior se desprind foarte ușor, având cleme ușor de desprins fără să le deteriorezi. O diferență față de originalul PS5 este însă faptul că panelurile din plastic din partea de sus a consolei sunt acum lucioase, ceea ce va asigura captarea de amprente și de zgârieturi în timp. Consola mată, originală, era astfel mai rezistentă și mai „estetică”.

PlayStation 5 Slim nu schimbă foarte multe componente la interior

În pur scop „științific”, YouTuberii au dezasamblat complet consola și au găsit un sistem de răcire bine pus la punct, dar care răceste aceleași componente. Chiar dacă placa de bază este nouă, aceasta include exact același procesor, cu exact aceleași dimensiuni și același consum de energie. Asta înseamnă că Sony nu apelează la un proces de fabricație nou, ci rămâne, cel puțin momentan tot pe 6nm. De altfel, și sursa este de aceeași capacitate, dar are un design nou, mai compact, pentru a putea fi integrată în noua carcasă.

Alte schimbări apar la nivelul butoanelor și mufelor USB. Dacă înainte pe față exista un USB-C și un USB-A, acum există aici doar mufe Type-C, de viteză mare, la 10 Gbps. De asemenea, butonul de Eject pentru disc a fost mutat direct pe unitate, întrucât acum consola este implicit „digitală”, putând atașa unitatea Blu-Ray, la nevoie, așa că nu era nevoie de un buton permanent acolo. Pe spate s-a schimbat doar ordinea mufelor, iar unul dintre USB-A permite transferuri la 10 Gbps, în timp ce celălalt este limitat la 5 Gbps.  

Singurul mare dezavantaj al modelului PlayStation 5 Slim este faptul că nu se mai livrează cu un suport universal. În cutie sunt include două „piciorușe” din plastic, care permit așezarea orizontală a consolei, dar acestea nu par să fie foarte stabile. Consola poate sta în poziție verticală și fără un suport, dar Sony vinde separat un suport vertical, de 30 de euro, pentru o stabilitate mai bună. Măcar în locul acestui stand, Sony oferă acum 1 TB de stocare internă, față de 825 GB pe modelele originale.

Încă nu știm când vom putea găsi PlayStation 5 Slim în România, dar credem că lansarea va avea loc înainte de sfârșitul anului.

Etichete: , , , , ,