YouTube ia măsuri împotriva conținutului generat de AI

Scris de | 16 noiembrie, 2023
YouTube ia măsuri împotriva conținutului generat de AI

Trăim într-o eră în care inteligența artificială a evoluat atât de mult încât este capabilă să creeze videouri complete fără nici un fel de intervenție umană. Din acest motiv, YouTube a decis să ia măsuri și a anunțat un nou set de reguli cu ajutorul căruia speră să țină sub control acest fenomen. În acest fel, compania vrea să facă destul de clar faptul că un video este generat de AI pentru a evita dezinformarea și situațiile controversate.

Vestea vine direct din partea companiei printr-o postare pe blog. Cei de la YouTube au anunțat că odată implementate noile măsuri, creatorii de conținut vor trebui să-și marcheze videourile care conțint materiale generate de AI, sau pe cele create de la zero de inteligența artificială. Asta nu înseamnă că nu vei putea folosi AI-ul deloc, ci doar că va trebui să marchezi videouri în care te-ai ajutat de acesta. În felul acesta, platforma se ferește de controverse precum cea cu Tom Hanks.

Cum va marca YouTube videourile care alterate sau generate de AI?

O să fie destul de simplu să-ți dai seama care videouri conțin elemente generate de AI pe YouTube. Creatorii acestora vor trebui să le marcheze cu o etichetă specială. În plus, dacă un video pe un subiect sensibil (politică, social, economie) a fost realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, eticheta va fi ceva mai vizibilă. Regulile se aplică și videourilor modificate de AI-ul YouTube, așa că nu există niciun workaround.

Utilizatorii vor avea ceva mai multă putere asupra acestor videouri, astfel dacă stai pe YouTube și găsești un video generat de AI care conține informații false sau greșite, vei putea solicita ștergerea acestuia de pe platformă. Același lucru este valabil și pentru creatorii de muzică – la cererea acestora, un video poate fi șters dacă conține muzică generată de AI similară cu o piesă deja existentă.

Cei care nu respectă noile reguli ale platformei vor fi pedepsiți. În funcție de gravitatea situației, conținutul poate fi eliminat automat, ori în cazuri extreme contul de pe care a fost încărcat va fi eliminat din YouTube Partner Program.  Mi se pare o mișcare foarte bună din partea companiei, care pe de-o parte se ferește de controverse, și pe de altă parte își ferește utilizatorii de conținut de proastă calitate generat de inteligența artificială. Ori mai pe românește: la muncă, nu la ChatGPT!

Etichete:

Sursa: YouTube Blog