Lenovo cheamă ASUS în instanță pentru brevete încălcate. Cere scoaterea de la vânzare a laptop-urilor rivale

Scris de | 23 noiembrie, 2023
Lenovo cheamă ASUS în instanță pentru brevete încălcate. Cere scoaterea de la vânzare a laptop-urilor rivale

Lenovo și ASUS, doi dintre cei mai mari producători de PC-uri din lume, au ajuns în instanță în SUA, unde producătorul chinez dorește interzicerea comercializării laptop-urilor vândute de rivalul său taiwanez. Lenovo a chemat ASUS în instanță pe 15 noiembrie într-un tribunal din California, SUA, cerând daune pentru profituri pierdute, cauzate de încălcarea brevetelor sale. Este vorba despre utilizarea a patru tehnologii, asupra cărora Lenovo pretinde că deține brevetele în SUA, folosite de laptop-uri concurente de la ASUS.

Lenovo susține că ASUS folosește patru tehnologii brevetate fără licență

Unul dintre brevete implică „metode și aparate pentru transmiterea în blocuri de resurse”, un brevet din 2021 asupra unei tehnologii care reduce întârzierile de transfer între dispozitive atunci când sunt folosite protocoale wireless. Practic, reduce numărul de pași necesari pentru transmisiunea de pachete între computere, iar Lenovo susține că ASUS folosește această tehnologie, fără licență, în computerele sale.

Pentru un alt brevet, pe care Lenovo îl deține din 2010, compania a dat drept exemplu modelul Zenbook Pro 14 OLED de la ASUS. Acesta ar folosi tehnologia sa care acoperă management-ul energiei electrice pentru funcția wake-on-LAN folosind rețele wireless. Aceasta permite pornirea de la distanță a unui computer, atât timp cât este conectat la rețea.

„De exemplu, înainte de brevetul ʼ066, exista nevoia de tehnici pentru a furniza energie electrică principală dispozitivelor incluse într-o rețea LAN fără fir fără intervenția unui operator. … Invenția include un receptor wireless care primește un semnal wireless. Receptorul este conectat la un sistem principal al cărui sistem de alimentare nu este pornit. După primirea unui semnal, se determină dacă este conținut un pachet „magic”. Dacă pachetul magic este prezent, este trimis un semnal pentru a porni alimentarea principală la sistemul principal.”, este menționat în documentele depuse la tribunal.

Cel de-al treilea brevet Lenovo încălcat de către ASUS face referire la o metodă de scrolling pe diagonală cu ajutorul unui touchpad. Folosind două degete, poți iniția un gest de scroll, chiar și pe diagonală, din orice poziție de pe touchpad. Și acest brevet a fost acordat Lenovo tot în anul 2010.

Ultimul brevet pe care ASUS pare că l-a încălcat, face referire la balamalele unor modele de laptop-uri pe care compania le vinde. Este vorba despre cele de tip 2-in-1, convertibile, care pot întoarce ecranul pe partea din spate a computerului. Modelul de balama „ErgoLift” la 360 de grade de la ASUS, ar fi bazată pe un brevet Lenovo, spune producătorul chinez.

ASUS ar trebui să scoată de la vânzare din SUA produsele vizate de proces

Lenovo spune că dorește ca ASUS să oprească activitățile de marketing, reclamele, distribuirea ,oferirea spre vânzare și vânzarea, inclusiv livrarea de stocuri noi, pentru produsele care încalcă aceste patru brevete. Conform Lenovo, clienții din SUA nu ar suferi de pe urma acestor limitări, în cazul în care are câștig de cauză, pentru că ASUS are o cotă de piață mică, de aproximativ 7,1% în regiune.

În urmă cu un an, Lenovo chema în instanță un alt producător de laptop-uri, mai mic, numit Framework, care foloseau un logo considerat similar cu cel al seriei de computere de gaming Legion.

Etichete: , ,

Sursa: Ars Technica