Update-ul OneUI 6.0 crește riscul de burn-in pe telefoanele Samsung cu ecrane OLED

Scris de | 24 noiembrie, 2023
Update-ul OneUI 6.0 crește riscul de burn-in pe telefoanele Samsung cu ecrane OLED

Se pare că Samsung, la fel ca Apple, a omis să includă în update-ul la noua versiune de software de pe telefoanele sale o funcție care ar fi trebuit să protejeze ecranele OLED de burn-in. Utilizatorii care au instalat deja OneUI 6.0 bazat pe Android 14, raportează că efectul de „pixel shift”, o componentă software importantă pentru protecția panelurilor OLED, nu funcționează pe telefoanele lor. Până când Samsung va oferi declarații, sau un update care să adauge înapoi această funcționalitate, telefoanele actualizate riscă burn-in permanent.

Noul update de software de la Samsung nu include un sistem important de protecție pentru a evita efectul burn-in

Efectul de burn-in de pe ecranele OLED apare atunci când elemente cu luminozitate mare sau pe numite nuanțe de culoare puternice, sunt afișate static într-un singur loc. Desigur, intensitatea iluminării ecranului contribuie la accelerarea burn-in-ului, deci reducerea luminozității întârzie acest efect. Toate dispozitivele cu ecrane OLED beneficiază de o funcție numită pixel shift, care mișcă cu câțiva pixeli întreaga imagine a ecranului pentru a întârzia degradarea în timp.

Se pare că OneUI 6.0 nu mai face acest lucru, iar acest lucru poate fi confirmat cu un experiment simplu de realizat. Utilizatorul de Reddit dragosslash a demonstrat asta printr-un test pe care îl poți face și tu. Poți realiza un screenshot al ecranului principal și apoi întoarce ecranul de câteva ori cu funcția „auto rotate” pornită. După câteva secunde, deschide aplicația în galerie și pune-o pe tot ecranul în mod portret. Atunci când sistemul software pixel shift funcționează, elementele din bara de sus ar trebui să fie puțin mișcate. Pe OneUI 6.0 însă, totul se suprapune perfect.

OneUI 5.0 vs OneUI 6.0

Pixel Shift nu este singura metodă pentru protejarea ecranelor OLED, însă este una dintre cele mai eficiente. Alte dispozitive beneficiază și de un sistem automat de reîmprospătare al pixelilor, măsurând nivelul de uzură al fiecăruia și egalizând uzura pe restul ecranului pentru a oferi o imagine clară.

Pentru utilizatorii de telefoane Samsung care încă nu au făcut trecerea la Android 14 și OneUI 6.0, cel mai bun sfat în acest moment este să nu aplice noul update atunci când ajunge pe dispozitivele lor. Și Apple a „uitat” să activeze funcții similare de protecție împotriva burn-in în noul iOS 17, lucru care a dus la câteva „emoții” pentru noii utilizatori de iPhone 15 care s-au trezit cu retenție de imagine pe noile lor dispozitive. Un update software a rezolvat această problemă, deci ne așteptăm la ceva similar și din partea Samsung.

Etichete: , , ,

Sursa: Phone Arena