REVIEW Kingston Fury Beast DDR4 Special Edition: Unul dintre cele mai bune upgrade-uri pe DDR4 pe care le poți face

Deși DDR5 este aici de ceva vreme și reprezintă deja noul standard pentru toți cei care asamblează sisteme noi de joacă și editare foto/video, sunt încă mulți dintre noi care n-am schimbat încă placa de bază și încă mergem pe sisteme high-end, ce-i drept din generația anterioară. Cum este și cazul subsemnatului, care încă folosește ca sistem de gaming o platformă pe Ryzen 5 5600X, un mobo Aorus Master cu chipset B550, Nvidia GeForce RTX 3070 Ti, dar și 16GB de memorie RAM, asta până de curând. Și haideți să aflăm și de ce am ales să fac acest upgrade.

Primul motiv ar fi că memoriile RAM DDR4 sunt acum mai accesibile ca oricând, chiar și în capacități foarte mari, la frecvențe ridicate. Asta înseamnă că este mai ieftin ca oricând să faci un upgrade PC-ului tău dacă nu ești încă decis să treci la noile chipset-uri, cu un minim de investiție care poate avea un maxim de impact asupra performanței pe care o înregistrezi în diverse task-uri. În fine, ce-i drept sunt unele programe sau unele jocuri care îți vor mânca destul de bine din resursele RAM (da Chrome, spre tine mă uit), iar 32GB va deveni rapid un standard, dacă nu a devenit deja.

Capacitate32GB (kit dual-channel)
VitezăDDR4-3600
Tensiune1.2V
Tensiune OC1.35V
Iluminare RGBDa
Profil performanțăXMP 2.0

Până să trecem la alte teste practice, aceste două plăcuțe Fury Beast sunt extrem de arătoase, vin pe culoarea alb și dispun chiar și de RGB, deci ți le pot recomanda cu căldură, mai ales dacă tot setup-ul tău se învârte în jurul acestei culori. Bineînțeles, memoriile vor complimenta bine și un build pe negru, iar faptul că sunt vârful de gamă Fury pe partea de DDR4, nu poate decât să mă bucure că mă pot folosi mai mult de sistemul actual, fără să fie nevoia să fac un upgrade masiv care să includă un schimb de placă de bază și de procesor. Call me old school, dar consider că nu e încă un „must” trecerea la DDR5.

Performanță

Acest kit de memorii, în mod special, va functiona mai bine cu procesoarele AMD prin prisma frecvenței mai ridicate, și trebuie avut grijă să activați profilul XMP din Bios, pentru a putea profita de ele la adevărata capacitate. Încă de când le-am instalat, acestea mi-au oferit un buffer serios de memorie RAM, deoarece înainte de acest upgrade am mers destul de multă vreme pe niște plăcuțe DDR4 16GB de 3200 MT/s. Nu pot să spun că observ neapărat un boost de performanță, dar tocmai asta e și ideea, că nu voi ajunge cel puțin momentan să simt nevoia de mai mult. Am rulat rapid câteva teste benchmark în AIDA64 Extreme, iar rezultatele le puteți observa mai jos.

În „lumea reală”, adică în scenarii practice de utilizare în gaming, am observat un boost de performanță de până la zece cadre pe secundă, mai ales cu XMP activat, deci nu pot să spun că avem parte de ceva dramatic, însă, în același timp, nici nu există jocuri care să se preteze la un consum atât de mare de RAM, încât 16GB să nu fie oarecum suficienți chiar și în 2023. Evident, alte componente sunt mai importante în ecuația FPS-urilor, însă e bine să știi că ai in sistem un kit RAM care să-ți asigure spatele când vrei să joci ceva mai serios.

Deși, acesta nu este un review „sexy”, așa cum v-am obișnuit pe connect.ro, unde vedem toate noutățile în materie de tehnologie, și de acum încolo și mult mai multe review-uri de componente, kit-ul de memorii prezentat astăzi reprezintă încă o soluție bună spre foarte bună, pentru că, realist vorbind, masa de gameri pe PC, printre care mă regăsesc și eu, nu au făcut încă upgrade-ul către DDR 5. Putem astfel să spunem că avem parte de un „last dance” mai mult decât onorabil pe DDR4.