E3, cândva cel mai important târg de jocuri video, a fost anulat permanent

Scris de | 12 decembrie, 2023
E3, cândva cel mai important târg de jocuri video, a fost anulat permanent

Electronic Entertainment Expo, sau E3, cândva cel mai important show de gaming din lume, este oficial anulat. ESA (Entertainment Software Association), entitatea care organiza E3 a anunțat oficial că evenimentul nu este permanent anulat, însă aceasta nu este o surpriză pentru oricine a urmărit acest subiect în ultimii câțiva ani. Motivul anulării pare să fie un cumul de factori, la care a contribuit foarte mult și pandemia de COVID-19.

Ultima ediție fizică a E3 (Electronic Entertainment Expo) a avut loc în 2019

„După mai bine de două decenii de organizare a unui eveniment care a servit drept o expoziție centrală pentru industria jocurilor video din SUA și din întreaga lume, Entertainment Software Association (ESA) a decis să pună capăt E3. […] Știm că întreaga industrie, atât jucătorii cât și creatorii, au o mare pasiune pentru E3. Împărtășim această pasiune. Știm că este dificil să rostim un adio unui eveniment atât de iubit, dar este ceea ce trebuie făcut având în vedere noile oportunități pe care le are industria noastră de a ajunge la fani și parteneri. […] Oricare dintre aceste mari companii poate crea o prezentare individuală … [și] de asemenea, poate colabora cu alte evenimente din industrie pentru a prezenta varietatea de jocuri. Acest lucru este interesant pentru industria noastră și înseamnă că este o oportunitate pentru ei să exploreze modul de a implica noi audiențe în moduri diferite.””, a declarat Stanley Pierre-Louis, președinte și CEO ESA. (via Washington Post)

Cel mai mult pare că au contribuit la această anulare a evenimentului partenerii ESA, care, rând pe rând, sau retras în ultimii ani din show-ul principal. Nu este clar dacă prețurile foarte mari pentru participare sau dacă nevoia de a controla mai bine mesajele transmise au dus la retragerea celor mai mari nume din industrie precum Sony, Microsoft, Electronic Arts sau Ubisoft. Acestea obișnuiau să organizeze conferințe și standuri imense la E3 în urmă cu doar câțiva ani, însă, în timp au început să prefere să ruleze evenimente proprii, paralele cu E3 în aceeași perioadă.

În timpul pandemiei de COVID-19 au început însă să apară alternativele, precum Summer Games Fest, organizat de Geoff Keighley, același care este responsabil și pentru The Game Awards de 10 ani deja. Keighley a transformat anunțurile și prezentările care erau înainte făcute live pe scena E3 în evenimente digitale, care pot fi transmise fără eforturi financiare foarte mari în toată lumea, în același format pe care majoritatea oricum îl urmăreau pentru anunțurile de la E3: livestreaming video pe YouTube și Twitch.

Istoria recentă nu oferea mari speranțe pentru întoarcerea show-ului

E3 a apărut ca un „spin-off” de gaming al Consumer Electronics Show. Evenimentul s-a ținut aproape în fiecare an din 1995 și până la începutul pandemiei de COVID-19 și a fost transformat dintr-un eveniment relativ mic, componentă a unui târg mai mare, într-un adevărat spectacol de o săptămână. La E3 erau, de obicei, anunțate cele mai mari jocuri din industrie, cele mai noi console și erau făcute cele mai mari anunțuri. În timp, conferințele de presă de la E3 au evoluat din prezentări sterile ale unor informații și date de lansare pe slide-uri în powerpoint în adevărate show-uri extravagante, lucru pe care încă îl vedem și astăzi în cadrul altor evenimente, precum TGS, Gamescom sau The Game Awards.

În 2023, E3 trebuia să revină în forță, după trei ani în care restricțiile din pandemie au împiedicat organizarea unui târg de acest gen în Los Angeles, locul unde avea, de obicei, loc acest eveniment. Totuși, cu doar câteva săptămâni înainte, ESA a anunțat anularea evenimentului, probabil din lipsa partenerilor care să participe la eveniment. Având în vedere că show-ul nu a mai avut loc fizic încă din 2019, proiecțiile erau deja în defavoarea unui eveniment în 2024. Astăzi am primit și confirmarea că E3 va rămâne doar o parte din istoria industriei de jocuri video.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Washington Post