Microsoft adaugă primul buton fizic nou de pe tastatură din ultimii 30 de ani

Scris de | 5 ianuarie, 2024
Microsoft adaugă primul buton fizic nou de pe tastatură din ultimii 30 de ani

Microsoft consideră AI-ul o componentă atât de importantă, la doar un an după debutul ChatGPT, încât anunță că PC-urile noi vor primi o nouă tastă fizică. La fel ca tasta „Start” sau „Windows”, introdusă în 1994, Copilot va primi propriul său buton fizic pe tastatură, demonstrând dedicarea companiei față de aceste noi funcții pe care deja le integrează în Windows și în alte servicii proprii. Ce poți face cu tasta Copilot ne demonstrează Microsoft într-un clip de prezentare.

AI-ul Copilot este la fel de important precum meniul Start, în viziunea Microsoft

Practic, Copilot va înlocui butonul pentru meniu contextual, cel care afișează meniul care apare și atunci când apeși pe click dreapta pe un mouse. Este vorba despre tasta „specială” cea mai apropiată de săgețile tastaturii, care nu pare să fie foarte utilizată în prezent de majoritatea utilizatorilor. În acea zonă se mai regăsesc, de obicei și alte butoane mai puțin utilizate, precum cel de-al doilea CTRL, cel de-al doilea ALT, uneori un buton „Start” secundar și/sau butoane cu funcții speciale „FN”.

Întrucât nu există tocmai un „standard” pentru plasarea acestor butoane, cel mai probabil, tastaturile care vor primi în primul val noul buton „Copilot” vor fi cele de pe dispozitivele Microsoft, precum laptop-urile și tabletele Surface. Următoarele vor fi produsele partenerilor săi, care vor fi probabil încurajați să adauge acest buton. Cel mai probabil, majoritatea tastaturilor „third party” nu vor introduce prea curând noul buton.

Cu o singură apăsarea de buton, meniul Copilot va apărea pe ecran și va permite utilizarea AI-ului pentru a realiza diverse capabilități contextuale. Funcția Copilot este deja integrată în Windows 11 și în diversele aplicații Office. Poți face cam orice cu ajutorul Copilot, de la întrebări și căutări pe internet în stilul Bing Chat, până la realizarea rapidă a unor funcții din Windows, sau realizarea de rezumate rapide ale unor texte stufoase. Capabilitățile acestui AI vor fi îmbunătățite în timp și vor ajunge, la un moment dat chiar și pe Windows 10, chiar dacă vechiul sistem de operare a intrat deja pe ultima sută de metri pentru suportul software.

Desigur, nu toată lumea își dorește să folosească un „copilot AI”, iar un astfel de asistent virtual nu este potrivit pentru toate cazurile de utilizare. În cazul în care Copilot este dezactivat din Windows, atunci când apeși pe butonul dedicat acestuia de pe tastatură, Windows va afișa o fereastră de căutare. Desigur, aceeași funcționalitate este deja disponibilă prin simpla apăsare a butonului Start fie de pe ecran, fie de pe tastatură.

Etichete: , , ,