Final de drum pentru Galaxy S20. A fost lansat ultimul update de securitate

Scris de | 8 aprilie, 2025
Final de drum pentru Galaxy S20. A fost lansat ultimul update de securitate

Galaxy S20, telefoanele care au pornit era „modernă” a flagship-urilor de la Samsung în care încă nu aflăm, au ajuns la finalul perioadei de suport. Acestea au primit de-a lungul timpului chiar și o extensie pentru actualizările de securitate, însă de acum înainte, acestea sunt scoase oficial de pe lista telefoanelor care încă sunt de actualitate. Astfel, dacă aveți un S20, S20 Plus sau un S20 Ultra, probabil că este momentul să încercați să fiți mai vigilenți pe internet.

Flagship-urile din 2020 de la Samsung rămân fără actualizări

Telefoanele au fost lansate la începutul anului 2020, chiar înainte de începutul pandemiei de COVID-19, și trebuiau să primească patru ani de actualizări de securitate. Acestea au fost anul trecut „upgradate” la încă un an de actualizări, dar acelea urmau să vină trimestrial. Luna martie din 2025 a fost ultima în care aceste modele au primit actualizări de securitate, deci de acum înainte, acela va rămâne ultimul certificat Google pentru Android pe care îl primesc.

Finalul perioadei de suport software nu înseamnă că telefoanele devin brusc inutilizabile, ci doar că vor fi mai puțin sigure pe internet pe termen lung. Zilnic sunt descoperite diverse vulnerabilități în diverse aplicații preinstalate, în aplicații din Play Store sau în alte sisteme ale telefoanelor, iar hackerii încearcă să folosească aceste vulnerabilități pentru a putea accesa datele de pe dispozitive. Din acest motiv, telefoanele primesc periodic actualizări pentru a corecta breșele de securitate deja identificate, pentru a asigura o experiență cu cât mai puține riscuri.

Rămâne cu suport software modelul Galaxy S20 FE, lansat în toamna lui 2020, care probabil că va ieși din lista telefoanelor cu actualizări spre finalul acestui an. Lista completă de dispozitive care primesc activ actualizări se găsește pe site-ul Samsung.

Ce poți face dacă ai un S20

Desigur, dacă nu vizitezi site-uri necunoscute, sau nu instalezi aplicații din surse mai puțin convenționale, riscurile scad destul de mult. Problema apare când chiar și aplicații de comunicare precum cele pentru SMS-uri sau WhatsApp pot fi folosite pentru diverse atacuri.

Există însă câteva soluții chiar și pentru telefoanele care nu mai au suport. Anumite versiuni de Android alternative pot fi instalate pe aceste dispozitive și pot fi actualizate chiar și după perioada de suport oficial. Această metodă implică însă de obicei „rootarea” telefoanelor, ceea ce aduce de la sine alte probleme, precum imposibilitatea de a folosi anumite aplicații securizate, precum cele bancare.

Ideal este ca după ce telefonul nu mai primește actualizări deloc, să îl înlocuiești cu unul mai recent, care încă este în perioada de suport software. În cazul Samsung, cele mai recente modele, Galaxy S24 și S25, primesc 7 ani de actualizări de securitate și sistem, în timp ce până și modelele mid-range, precum Galaxy A56 și A36 vor primi până la 6 ani de actualizări de securitate.

Etichete: , , , , , , ,