AMD FSR va fi disponibil în curând pentru YouTube și VLC

AMD Radeon - patent chiplet design FSR

Una dintre preconcepțiile greșite pe care oamenii le au despre FSR și DLSS este că ambele tehnologii sunt gândite doar pentru gaming. Puțini știu însă că soluția celor de la NVIDIA funcționează pentru upscaling video și pe YouTube, dar și pentru conținut offline utilizând player-ul media VLC. În curând, FSR de la AMD va primi suport pentru YouTube și VLC, doar că această tehnologie funcționează pe o plajă mult mai mare de plăci video, astfel impactul ar putea fi cu adevărat mare. Pentru cei care nu știu, FSR este o soluție software care funcționează și pe plăcile video NVIDIA GeForce GTX, dar și pe cele de la Intel, nu doar pe modele de la Radeon.

Nu trebuie însă să uităm de diferența de calitate dintre FSR și DLSS. Asta înseamnă că, cel puțin la început, ar trebui să ne temperăm așteptările. Deși în cadrul CES 2024 nu am văzut o demonstrație, AMD susține că scalarea unui video de pe YouTube de la rezoluție 720p la rezoluție 1440p poate aduce îmbunătățiri serioase în calitatea imaginii. Funcția de upscale video cu FSR va fi introdusă în următoarea actualizare de driver Adrenalin Edition 24.1. Suportul pentru VLC Media Player va fi introdus în primul trimestru al acestui an. Tot în noul update de driver vor fi incluse și îmbunătățiri pe partea de encoding AVC, HEVC și AV1.

Momentan nu se știe ce browsere vor oferi suport pentru FSR, dar dacă ar fi să ghicesc aș spune că primele vor fi Google Chrome și Microsoft Edge – amândouă folosesc arhitectura Chromium. Când a lansat NVIDIA această funcție, suportul pentru Mozilla Firefox și Opera a venit mult mai târziu comparativ cu browsere-le de la Google și Microsoft. Cu toate astea, mă gândesc că fiind vorba de AMD, implementarea va fi mai ușoară deoarece este o soluție software. DLSS de la NVIDIA folosește nucleele Tensor cu capabilități AI, astfel are nevoie de o placă video GeForce RTX. FSR pe de altă parte, are nevoie doar de o placă video relativ modernă.