AMD pregătește un APU mai puternic decât un PlayStation 5

Scris de | 24 ianuarie, 2024
AMD pregătește un APU mai puternic decât un PlayStation 5

Cei de la AMD au fost foarte ocupați în ultima perioadă, iar după lansările de la CES 2024, compania americană s-a reîntors la treburile sale. Printre proiectele la care lucrează activ se numără APU-ul AMD Strix Halo, adică un procesor care integrează o placă video puternică, de aici și denumirea de APU (accelerated processing unit). Iar acest chip ar putea fi mai puternic decât un PlayStation 5, oferindu-le pasionaților de PC-uri o soluție bună pentru un sistem de mici dimensiuni care poate face mai mult decât browsing pe net și redat de filme.

Recent, producătorul a lansat o serie nouă de procesoare care include AMD Ryzen 7 8700G despre care producătorul susține că poate rula Cyberpunk 2077 cu peste 60 FPS. Bine, asta este posibil doar cu setările la Low, dar chiar și așa este impresionant. Nu destul de impresionant însă, cât să concureze cu un PlayStation 5. Dar APU-ul Strix Halo se zvonește că ar fi echipat cu 40 de unități RDNA 3.5, care împreună îi vor oferi 2560 de procesoare de stream. Ca să punem lucrurile în perspectivă, noua placă video Radeon RX 7600 are 2048 astfel de procesoare. În același timp, PlayStation 5 vine cu 36 de unități de procesare bazate pe arhitectura RDNA 2, care rezultă într-un total de 2304 procesoare de stream.

Pe partea de procesor, APU-ul AMD Strix Halo va fi dotat cu 16 nuclee Zen 5 pe 4nm, la fel ca și Ryzen 9 7950X. Desigur, nu cred că vor fi tactate la fel de sus, dar vor face din acest APU cel mai puternic astfel de chip pe care l-am văzut până acum. Și cu toată puterea asta, este o șansă bună ca următoarea generație de APU-uri de la AMD să fie mai puternică decât PlayStation 5. La rândul său, consola de la Sony folosește hardware al taberei roșii. Confirmarea că chip-ul există a venit și de pe Twitter de la @Kepler_L2, o sursă de încredere în lumea hardware.

APU-ul Strix Halo va fi o adevărată lovitură pe piața hardware, dar conform unui roadmap AMD pe care-l vedem în videoul de mai sus, vom face cunoștință cu acesta în 2025. Dar cum abia ce-am intrat în 2024, eu zic că nu este încă momentul să ne entuziasmăm. Cât despre cei care se gândesc deja că-și iau ăsta în loc de PlayStation 5, țineți cont că încă nu avem un PS5 Pro, dar ceva-mi spune că vom face cunoștință cu el tot prin 2025, deci nu m-ar mira să fie vorba de chip-ul de la interiorul viitoarei console.

Etichete: ,