iOS 18 va fi un upgrade „ambițios”. AI-ul va fi integrat în Siri și aplicațiile Apple

Scris de | 29 ianuarie, 2024
iOS 18 va fi un upgrade „ambițios”. AI-ul va fi integrat în Siri și aplicațiile Apple
foto: Hung Nguyen, Figma

iOS 17 deja va rămâne în istorie drept versiunea care a adus schimbări fundamentale în iOS prin introducerea suportului pentru accesorii pe USB-C și „deschiderea” iPhone-ului către aplicații din surse alternative, ambele reguli fiind impuse de către Uniunea Europeană. iOS 18 ar putea continua această serie de „revoluții” software din partea Apple, cu integrarea de AI în sistemul de operare prin intermediul Siri, dar și în aplicațiile sale proprietare.

iOS 18 ar putea fi un upgrade mai important decât versiunea 17 din prezent

Informațiile vin de la Mark Gurman, jurnalist Bloomberg și „insider” Apple, care oferă foarte des informații despre planuruile companiei în cadrul newsletter-ului PowerOn. Acesta nu a adus foarte multe noutăți despre planurile Apple, însă spune că anul 2024 ar putea fi cel în care Apple aduce cele mai mari schimbări la nivelul software-ului de pe iPhone. Acesta va fi cel mai „ambițios” update, iar AI-ul va fi doar una dintre noutăți. Conform Gurman, Craig Federighi, șeful diviziei software din cadrul Apple, le-a spus angajaților că iOS 18, cu numele de cod „Crystal”, va aduce schimbări ambițioase în toate zonele de interes.

Vom afla cu siguranță detaliile concrete despre planurile Apple cu iOS și restul de sisteme de operare în cadrul WWDC 2024, care va avea loc la începutul verii. Totuși, sunt așteptate câteva schimbări importante.

Siri și aplicațiile din iOS 18 vor integra capabilități AI

Siri, asistentul virtual care nu a primit foarte multă atenție în ultima vreme, va deveni mult mai util datorită integrării de tehnologii AI. Deja au apărut indicii despre utilizarea unui AI proprietar care accesează la rândul său ChatGPT în codul Apple pentru Siri, deci se lucrează cu siguranță la astfel de funcții. Siri ar trebui să funcționeze similar cu LLM-urile pe care le-am tot văzut în ultima perioadă, precum ChatGPT și Bard, oferind răspunsuri rapide și naturale la întrebările utilizatorilor. Siri va putea însă să interacționeze, la fel ca până acum cu serviciile și aplicațiile de pe dispozitiv.

O parte din funcțiile AI din noul iOS 18 vor fi rulate local, pe dispozitiv, în timp ce altele vor folosi procesarea în cloud. Rămâne de văzut cum vor fi împărțite aceste capabilități. Nu avem încă informații despre AI generativ pentru imagini, așa cum vedem din partea altor producători.

Vor exista însă funcții AI în aplicații precum Messages pentru compunerea de mesaje, sau în Music pentru generarea de liste de redare. Suita iWork, alternativa Apple la Microsoft Office, va integra de asemenea funcții AI în Pages și Keynote, iar programatorii care dezvoltă aplicații vor primi de asemenea un „Copilot” AI care va ușura procesul de dezvoltare.

Cumva, în zona AI, Apple pare că urmărește trendurile pieței. Nu ne putem aștepta la o „reinterpretare” în stilul său caracteristic al tehnologiei. Totuși, anul 2024 pare să fie unul plin pentru Apple. Urmează lansarea dispozitivului VR Vision Pro, apar din ce în ce mai multe zvonuri despre primele iPad-uri cu ecrane OLED și procesor M3, iar în toamnă, seria iPhone 16 ar trebui să aducă ecrane mai mari pe modelele Pro și probabil încă un upgrade semnificativ pentru camerele foto.

Etichete: , , , ,

Sursa: via 9to5mac