Un robot chirurgical este trimis pe Stația Spațială Internațională. Care este motivul

Scris de | 31 ianuarie, 2024
Un robot chirurgical este trimis pe Stația Spațială Internațională. Care este motivul

Un robot chirurgical va fi trimis pe Stația Spațială Internațională, ca parte a unei misiuni a NASA și Northrop Grumman, ce se lansează chiar astăzi, 31.01, în doar câteva ore, la 19:07 (ora României). Este vorba de un roboțel de doar 0,9 kilograme, numit MIRA (Miniaturized In-vivo Robotic Assistant), care permite medicilor chirurgi să opereze de la distanță, iar în acest caz distanța va fi la câteva sute de kilometri altitudine. Va zbura la bordul navetei Cygnus, cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX, alături de alte aproape 4 tone de provizii pentru astronauții aflați la bordul Stației.

MIRA a fost creată de startup-ul medical Virtual Incision, și a realizat prima sa operație în august 2021, atunci când a asistat la o hemicolectomie, realizând o incizie pe pacient. Pe orbită, ea va fi testată pentru a vedea potențialul de a realiza operații pe astronauți în spațiu. „Munca alături de NASA la bordul stației spațiale va testa felul în care MIRA poate face ca o operație să fie realizată chiar și în cele mai îndepărtate locuri” a declarat John Murphy, CEO-ul Virtual Incision. Grație unui grant acordat companiei sale de către NASA în 2022, MIRA va putea opera într-un dulap de mărimea unui cuptor cu microunde la bordul ISS și va putea realiza activități care le simulează pe cele din timpul operațiilor, precum tăierea prin benzi de cauciuc care simulează țesutul uman sau împingerea unor inele de metal de-a lungul unui fir.

Robotul chirurg este echipat cu două brațe care se pot controla și pot țina unelte, precum o foarfecă. Nu poate opera de unul singur, însă poate fi ajutat de un chirurg uman pentru o operație, iar compania încearcă să îl facă ceva mai autonom. Acest test s-ar putea dovedi foarte important și pentru viitorul misiunilor spațiale, când astronauții se vor îmbarca în călătorii de durată către Lună sau Marte. „NASA are planuri mari pentru călătoriile spațiale de lungă durată și este important să testăm capacitățile tehnologiei care ar putea fi benefice în timpul misiunilor ce ar putea dura luni sau ani” spune Shane Farritor, co-fondator și CTO al Virtual Incision.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Tiny Robot Surgeon Will Slice Through Fake Human Flesh on the ISS