BlueSky este acum deschis tuturor. Cui îi pasă?

Scris de | 8 februarie, 2024
BlueSky este acum deschis tuturor. Cui îi pasă?

Bluesky, platforma de social media și microblogging lansată anul trecut de co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, a ieșit din faza în care permitea înregistrarea doar pe bază de invitație, și este acum disponibilă oricui vrea să își facă un cont. Timp de mai bine de un an, Bluesky a fost în faza beta, astfel că doritorii de a fi prezenți pe încă o rețea social media trebuiau să se înscrie pe o listă de așteptare sau să primească o invitație de la cineva care avea deja cont pe Bluesky. Acum, aplicația poate fi descărcată de oricine, gratuit.

CEO-ul Bluesky, Jay Graber, a vorbit cu cei de la The Verge și a declarat că platforma a optat pentru acces pe bază de invitație pentru a se asigura că are timp să își îmbunătățească uneltele de moderare și infrastructura înainte de a permite accesul tuturor. El a adăugat și că aceasta a înregistrat peste 3 milioane de înscrieri de la lansarea sa, la începutul lui 2023, și măsoară 1,6 milioane de utilizatori activi în fiecare lună. Bluesky nu vine cu vreo noutate în materie de social media, funcționând într-un mod similar cu Twitter. Poți urmări alte persoane, le vezi postările pe un feed, și poți vedea alte feed-uri cu conținut sugerat.

Bluesky însă are un munte de urcat pentru a putea ajunge o rețea de social media relevantă. Concurența e mai acerbă ca niciodată, cu Instagram, X și Facebook fiind în continuare principalele nume din piață, urmate de Threads, lansată tot de Meta ca un concurent pentru rețeaua lui Elon Musk, și care a ajuns deja la peste 160 de milioane de utilizatori. Chiar și aceasta însă pare că și-a pierdut din avântul pe care îl avea în primele sale zile din România, iar BlueSky, cel puțin pe piața europeană, nu cred că va avea un viitor.

Există și alte rețele de nivelul lui Bluesky, cu care se va bate, precum Mastodon sau Ivory. În plus, istoricul rețelelor care au început pe bază de invitație nu e unul prea bun – Clubhouse e un exemplu edificator în acest sens. Poate sunt eu pesimist, dar văd mai multe șanse să scriem într-un an sau doi un material cu „adio, Bluesky” decât unul despre succesul platformei.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , ,

Sursa: Bluesky is now open to everyone – but it may be too late