Companiile de tech vor semnarea unui acord pentru a se asigura că AI-ul nu intervine în alegerile din 2024

Cel puțin 6 companii uriașe din domeniul tehnologiei plănuiesc să semneze un acord în această săptămână, care ar ghida felul în care se luptă cu inteligența artificială și potențialul ei de a interveni în alegerile democratice. De vineri, 16 februarie, până duminică, 18 februarie, va avea loc Conferința de Securitate de la Munchen în Germania, eveniment care vine în contextul în care peste 50 de țări se pregătesc să țină un tip de alegeri în 2024.

Deja există încercări de a folosi inteligența artificială ca o unealtă pentru campanie electorală și pentru a ataca imaginea unor candidați. Apeluri false care se foloseau de vocea lui Joe Biden, președintele SUA, recreată cu ajutorul AI-ului, au fost făcute în New Hampshire, pentru a încerca să îi descurajeze pe oameni să voteze.

„Într-un an critic pentru alegerile globale, companiile de tehnologie lucrează la un acord pentru a se lupta cu folosirea înșelătoare a AI-ului față de votanți” arată un comunicat comun al unor companii de tehnologie, publicat marți. „Adobe, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, TikTok și alții lucrează împreună pentru a atinge acest obiectiv comun și sperăm să îl finalizăm și să prezentăm detaliile sale vineri, la Conferința de Securitate de la Munchen.”

Companiile nu au oferit însă detalii cu privire la acordul făcut între ele. Multe dintre ele au anunțat deja anumite măsuri pe care le vor aplica asupra conținutului realizat cu ajutorul AI-ului generativ, care poate manipula sunete și imagini, precum etichetarea sa clară ca fiind un conținut fals, creat cu AI. Interesantă este lipsa platformei lui Elon Musk, X, din acest comunicat, aceasta fiind una dintre platformele cu cel mai mic nivel de reglementare la ora actuală.