Nvidia a depășit Amazon și Alphabet (Google) în topul celor mai valoroase companii din lume. Cum arată acum TOP 4

Scris de | 15 februarie, 2024
Nvidia a depășit Amazon și Alphabet (Google) în topul celor mai valoroase companii din lume. Cum arată acum TOP 4

Nvidia a depășit recent Alphabet (Google) în ceea ce privește capitalizarea de piață, iar Amazon i-a urmat o zi mai târziu. Potrivit Bloomberg, acțiunile Nvidia sunt acum evaluate la 1,83 trilioane de dolari, devansând capitalizarea de piață Alphabet, de 1,82 trilioane de dolari. Acest succes plasează Nvidia pe locul patru în lume în ceea ce privește valoarea companiilor, după Microsoft ($3,04 trilioane), Apple ($2,84 trilioane) și Saudi Aramco.

Această evaluare vine în contextul interesului din ce în ce mai ridicat pentru inteligența artificială (AI), cu cipul H100 de la Nvidia alimentând majoritatea LLM-urilor utilizate în prezent, inclusiv ChatGPT de la OpenAI și diverse proiecte AI de la Microsoft, Meta și Amazon.

Industria asistă la o adevărată cursă a cipurilor AI, iar ceilalți jucători își propun să dezvolte propriile GPU-uri pentru a contesta poziția dominantă a Nvidia. Ceea ce este și mai interesant e faptul că vânzările semnificative de cipuri AI Nvidia sunt chiar către companiile rivale.

În plus, Nvidia este pe punctul de a lansa cipul H200, care vine la pachet cu o capacitate mai mare de memorie și o lățime de bandă superioară predecesorul său. De asemenea, rapoartele recente indică faptul că Nvidia a alocat 30 de miliarde de dolari unui departament dedicat care să asiste alte companii în crearea propriilor lor cipuri personalizate cu AI.

Între timp, rivali precum Intel sau AMD lucrează la propriile lor cipuri AI care ar putea rivaliza cu cipul H200 de la Nvidia.

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Nvidia is now worth more than Amazon and Alphabet