Acest telefon nu rulează aplicații. Va folosi AI pentru a realiza orice îi ceri

Telekom mwc 2024 T phone

Deutsche Telekom promite că va prezenta la Mobile World Congress 2024 un nou produs numit T Phone, un nou concept de smartphone echipat cu AI, care nu va mai folosi aplicații. Probabil că acest concept vi se pare familiar, întrucât exact același lucru promite și Rabbit R1, dispozitivul anunțat luna trecută în cadrul CES 2024. Operatorul telecom spune că T Phone este rezultatul unui parteneriat cu două companii importante din industrie: Qualcomm și Brain.ai.

T Phone de la Telekom va folosi exclusiv AI pentru a realiza sarcini pe baza comenzilor vocale ale utilizatorului

Imaginea de prezentare de pe site-ul Telekom ne arată un smartphone relativ obișnuit în formă și construcție. Zona de sub display groasă sugerează că avem de a face cu un dispozitiv relativ ieftin, probabil cu ecran LCD, dar configurația hardware sugerează că nu va fi tocmai ieftin. Din interfața afișată pe ecran putem recunoaște pictogramele de status din bara de sus pentru NFC, Wi-Fi și baterie, care sugerează că în spate avem un Android „standard”, fără personalizări avansate.

Practic, acest smartphone rulează un asistent virtual bazat pe un AI care poate realiza mai multe tipuri de sarcini, doar pe baza comenzilor vocale. Un exemplu de comandă dată în comunicatul de presă este „Rezervă-mi bilete de avion pentru sferturile de finale”. AI-ul va identifica automat despre ce eveniment este vorba, unde are loc evenimentul și ce bilete ar trebui să rezerve. Cel mai probabil, va fi necesară o confirmare din partea utilizatorului înainte ca totul să fie rezervat și plătit.

Diferența față de Rabbit R1 este faptul că T Phone are un design mai „normal” pentru a înlocui un smartphone, întrucât utilizatorii sunt deja familiarizați cu această formă. De asemenea, T Phone este dezvoltat și astfel susținut de un jucător important de pe piața de telecomunicații, lucru care ar putea să asigure disponibilitatea către un public mai larg.

Compania promite că va prezenta la MWC mai multe cazuri de utilizare pentru acest dispozitiv, atât prin comenzi vocale, cât și prin comenzi în format text. Este foarte interesant faptul că acest model de smartphone nu va avea o interfață „fixă”. Se pare că AI-ul generează pe baza cerințelor o interfață adaptată pentru a afișa cât mai clar informațiile cerute.

Un alt detaliu important este faptul că AI-ul Natural AI de la compania Brain.ai poate rula atât în cloud, cât și pe dispozitiv. Demonstrația de la MWC va folosi versiunea în cloud, demonstrând astfel că funcții AI de acest gen pot rula pe orice tip de dispozitive, indiferent de nivelul de performanță al acestora. Totuși, T Phone va beneficia de un Snapdragon 8 Gen 3 la interior, un procesor mai mult decât capabil să ruleze funcții AI pe dispozitiv, local.

Detaliile vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă, care va avea loc pe 26 februarie, în prima zi de MWC la ora locală 14:00.