iPhone va pierde o funcție importantă după lansarea iOS 17.4. Apple dă vina pe UE

Scris de | 16 februarie, 2024
iPhone va pierde o funcție importantă după lansarea iOS 17.4. Apple dă vina pe UE

Apple dă, dar tot Apple ia înapoi, în cazul update-ului iOS 17.4. Utilizatorii de iPhone din Uniunea Europeană vor avea, în sfârșit, posibilitatea de a instala magazine de aplicații alternative la App Store, dar Apple confirmă că odată cu această schimbare, va elimina una dintre capabilitățile disponibile de mulți ani pe iOS: scurtături către aplicații web universale. Compania susține că este obligată să facă asta din cauza regulamentului DMA, care impune libertatea de a alege browser-ul implicit.

Aplicațiile web de pe iPhone nu vor mai rula independent direct din meniu, ci doar în browser

Aplicațiile web universale sunt scurtături către site-uri care găzduiesc astfel de aplicații, care pot rula asemeni unei aplicații native, direct de pe ecranul principal. Practic, nu ai un meniu de browser în jurul conținutului, ceea ce face experiența de utilizare mult mai plăcută. Aplicații precum cea pentru serviciul de streaming de jocuri GeForce Now de la NVIDIA rulau în acest fel pe iOS, însă de acum, meniurile aplicației vor avea și o interfață de browser, întrucât scurtăturile vor fi deschise direct în acesta.

Apple susține că integrarea ecranului principal cu WebKit, propriul motor de browsing care stă la baza Safari, contravine regulamentului DMA. Astfel, compania va trebui să elimine această funcționalitate, întrucât doar prin intermediul WebKit poate asigura siguranța utilizatorilor. Compania susține că deschiderea către alte browser-e ar putea pune în pericol siguranța utilizatorilor, întrucât aplicațiile web malițioase ar putea fi instalate fără știrea utilizatorilor în fundal, sau ar putea activa camera și alte componente ale telefonului. Iată întreaga declarație Apple, adăugată pe site-ul dedicat dezvoltatorilor software:


Pentru a se conforma Actului piețelor digitale, Apple a realizat o cantitate enormă de lucrări de inginerie pentru a adăuga noi funcționalități și capabilități pentru dezvoltatori și utilizatori din Uniunea Europeană – inclusiv peste 600 de API-uri noi și o gamă largă de instrumente pentru dezvoltatori.

În mod tradițional, sistemul iOS a oferit suport pentru aplicațiile web de pe ecranul de pornire prin construirea directă pe WebKit și arhitectura sa de securitate. Această integrare înseamnă că aplicațiile web de pe ecranul de pornire sunt gestionate pentru a se alinia cu modelul de securitate și confidențialitate pentru aplicațiile native de pe iOS, inclusiv izolarea spațiului de stocare și impunerea solicitărilor de sistem pentru accesarea capabilităților care afectează confidențialitatea pe baza fiecărui site.

Fără acest tip de izolare și impunere, aplicațiile web rău intenționate ar putea citi date din alte aplicații web și să își preia din nou permisiunile pentru a accesa camera, microfonul sau locația unui utilizator fără acordul acestuia. De asemenea, navigatoarele ar putea instala aplicații web pe sistem fără ca utilizatorul să fie conștient și să își dea acordul. Abordarea problemelor complexe de securitate și confidențialitate asociate cu aplicațiile web care utilizează motoare de navigare alternative ar necesita construirea unei arhitecturi de integrare cu totul nouă, care nu există în prezent in iOS și care nu a fost practică de întreprins având în vedere celelalte cerințe ale DMA și adoptarea foarte scăzută a aplicațiilor web pe ecranul de pornire. Prin urmare, pentru a ne conforma cerințelor DMA, a trebuit să eliminăm funcția de aplicații web pe ecranul de pornire în UE.

Utilizatorii din UE vor putea în continuare să acceseze site-urile web direct de pe ecranul de pornire prin intermediul unui marcaj, cu un impact minim asupra funcționalității acestora. Estimăm că această modificare va afecta un număr mic de utilizatori. Cu toate acestea, regretăm orice impact pe care această modificare – care a fost făcută ca parte a muncii de conformare cu DMA – îl poate avea asupra dezvoltatorilor de aplicații web pe ecranul de pornire și a utilizatorilor noștri.

Având în vedere atitudinea Apple față de schimbările aduse cu prilejul intrării în vigoare al legii DMA din UE, este clar că Apple dorește să ofere o experiență de utilizare inferioară și să facă minimum posibil pentru a respecta noul regulament. Rămâne de văzut dacă după lansarea acestor modificări în iOS, Comisia Europeană va fi de acord cu schimbările aduse de Apple sau dacă va obliga compania să aducă modificări.

Sub noile schimbări, iOS nu ar fi în totalitate „liber” de intervenția Apple. Cei care lansează magazine de aplicații trebuie să se asigure că au o linie de credit de 1 milion de euro pentru a primi aprobare din partea companiei, iar toate aplicațiile listate pe aceste magazine alternative urmează să fie „notariate” de către Apple. Practic, indiferent dacă lansează o aplicație pe App Store sau pe un magazin alternativ, tot Apple o va verifica și va decide dacă va fi sau nu aprobată pentru lansare pe iPhone.

iOS 17.4 este momentan în teste în variantă beta și este așteptat pentru lansare la începutul lunii martie. Termenul limită pentru implementarea măsurilor impuse de DMA este 7 martie 2024.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , ,