Qualcomm anunță Snapdragon 8s Gen 3, un chipset high-end pentru telefoane mai ieftine

Snapdragon-8s-Gen-3-logo

Qualcomm a anunțat o nouă versiune de chipset high-end, dar care se poziționează în ofertă sub modelul de top  din prezent, Snapdragon 8 Gen 3. Curios, Qualcomm nu încearcă să diferențieze foarte mult numele noului procesor, numit Snapdragon 8s Gen 3, chiar dacă la interior sunt destul de multe diferențe. Acest lucru ar putea cauza confuzie în piață printre utilizatori, întrucât noul procesor este mai degrabă un model la mijloc de drum între noul model Gen 3 și modelul Gen 2 de anul trecut.

Snapdragon 8s Gen 3 intră în „ofertă” între Gen 2 și Gen 3

Noul chipset Snapdragon 8s Gen 3 folosește o configurație de nuclee fix la jumătate între cele mai recente două flagship-uri. Avem același nucleu Cortex-X4 de pe Snapdragon 8 Gen 3 în vârf, dar la 3 GHz, cu 300 Mhz mai lent. Apoi avem patru nuclee Cortex-A720 în zona de „performanță înaltă”, la 2,8 GHz, în loc de 5 pe modelul de top. În cele din urmă, noul procesor include 3 nuclee eficiente Cortex-A520 la 2 GHz, față de două pe Snapdragon 8 Gen 3 și patru pe Snapdragon 8 Gen 2.

Și astfel de diferențe continuaă și în alte aspecte. De exemplu, noul chipset are un GPU care pare mai apropiat de cel de pe cel de anul trecut, cu suport pentru Hardware RT, dar fără iluminare globală prin RT în aplicații compatibile. Și memoria LPDDR5X este limitată la 4.200 MHz, la fel ca anul trecut. Ciudat este faptul că procesorul de imagine nu va permite înregistrări 4K la 120 FPS sau 8K la 30 FPS pe acest model, ceva ce Snapdragon 8 Gen 2 era capabil. De asemenea, filmarea în slow motion este limitată la 1080p 240 FPS, pe când ambele modele de top de anul trecut și anul acesta oferă 720p la 960 FPS.

Și modem-ul 5G este un downgrade, cu viteze de download de maximum 5.000 Gbps, față de 10.000 pe ambele variante amintite anterior. Desigur, noul procesor este compatibil și cu funcții AI moderne, însă beneficiază de un procesor neural mai slab decât cel de pe flagship-ul 8 Gen 3. Ar trebui însă să fie de ajuns pentru a rula local LLM-uri cu 10 miliarde de parametri.

În practică, acest procesor ar trebui să stea în testele de performanță undeva între cele două modele, mai sus decât Snapdragon 8 Gen 2, dar mai jos decât Snapdragon 8 Gen 3. O veste bună ar putea fi faptul că, rulând la frecvențe mai mici decât Snapdragon 8 Gen 3, ar putea să se încălzească mai puțin în sarcini complexe și să ofere performanță susținută mai bună.

Primele telefoane cu noul procesor vor fi lansate foarte curând

Qualcomm va vinde modelul Snapdragon 8s Gen 3 pentru telefoane performante, dar care nu sunt obligatoriu cele mai bune din gama unui producător. Pare să fie mai degrabă ceea ce am văzut anterior în gama Snapdragon 7+, care intra în gama mid-range superioară, dar promitea performanță de flagship din anul precedent.

Primele smartphone-uri echipate cu Snapdragon 8s Gen 3 sunt așteptate în viitorul foarte apropiat în China, de la brand-uri precum Honor, iQOO, realme, Redmi și Xiaomi. Rămâne de văzut câte dintre aceste modele vor ajunge și în Europa, întrucât multe rămân exclusive pieței din China.