Bătălia „titanilor” în 2024: telefonul cu cea mai bună cameră
foto: Florian Avramescu / connect.ro

Bătălia „titanilor” în 2024: telefonul cu cea mai bună cameră

Scris de | 21 martie, 2024

În imaginea de mai sus avem cinci dintre cele mai importante flagship-uri ale momentului iar acesta este cel mai ambițios material pe care l-am făcut până acum la Connect. Urmează să pun față în față Galaxy S24 Ultra, Honor Magic 6 Pro, iPhone 15 Pro Max, OnePlus 12 și Pixel 8 Pro pentru a vedea, complet neștiințific, cum se compară aceste modele din punct de vedere al calității foto și video. Urmează bătălia titanilor și nu, nu zic asta doar pentru că iPhone și S24 Ultra sunt acum realizate din titan. Am integrat în articol și versiunea video a acestui material, în cazul în care doriți să vedeți comparațiile mai detaliat.

Cum am testat telefoanele

Am atașat specificațiile foto ale telefoanelor pentru a evidenția că există multe diferențe între toate aceste sisteme. Din acest motiv, nu toate comparațiile vor fi tocmai 1:1 între modele. Voi încerca însă să compar zoom-urile între ele în funcție de cel mai apropiat nivel pentru fiecare în parte, de exemplu.

Toate fotografiile și filmările pe care le-am făcut cu aceste dispozitive au fost realizate pe modul automat, fără a atinge alte setări. Pentru fotografiile selfie, am încercat să dezactivez modurile beauty acolo unde este cazul, iar pe Honor, AI-ul pentru detecția de scenă a fost activ. Nu am focalizat manual cu tap pe ecran și nici nu am folosit un suport pe care să fie montate toate dispozitivele, din motiv că sunt prea multe și ar fi fost un proces prea complicat. Astfel, vor fi mici diferențe de perspectivă între cadre, iar elementele în mișcare precum mașini, animale sau oameni vor fi în poziții diferite pe fiecare dispozitiv în parte.

Urmează comparații pe camerele ultrawide, camerele principale, diversele opțiuni de zoom, și portrete, moduri nocturne și stabilizare video. Voi acorda puncte de la 5 la 1 pentru fiecare model în parte, pentru locul ocupat la fiecare categorie, iar la final vom desemna un câștigător. Atenție însă! Poate exista egalitate, unde consider că este cazul. Astfel, vor fi categorii la care niciunul dintre modele nu ajunge pe ultimul loc. Acestea fiind zise, putem să începem!

Punctaj:

  • Locul 1 – 5 puncte
  • Locul 2 – 4 puncte
  • Locul 3 – 3 puncte
  • Locul 4 – 2 puncte
  • Locul 5 – 1 punct

1. Ultrawide

Prima la control este camera ultrawide, cea care oferă cea mai largă deschidere dintre toate. Aici, analizând imaginile, am realizat că niciunul dintre cele cinci telefoane nu face fotografii grozave, ci doar OK. Există însă interesante câteva particularități interesante. Fotografiile sunt așezate în ordinea Galaxy S24 Ultra, Honor Magic6 Pro, iPhone 15 Pro Max, OnePlus 12 și Pixel 8 Pro. Această ordine va fi păstrată pentru toate galeriile de mai jos:

De exemplu, Honor are imaginea cea mai soft, cu detalii destul de puține, dar totodată și culorile cele mai naturale. Cred că Honor a ales o procesare mai puțin agresivă, ceea ce este deopotrivă un avantaj, dar și un dezavantaj. iPhone și Pixel sunt foarte similare în procesare, având cele mai bine definite detalii, chiar dacă îmbunătățite clar artificial. Doar tenta de culoare este semnificativ diferită între ele: caldă pe iPhone și rece pe Pixel.

Am fost cam dezamăgit de Galaxy S24 Ultra și de OnePlus 12. Samsung pentru că tinde să supraexpună și să adauge sharpness foarte evident, iar de OnePlus pentru că are un aspect soft, aproape nefocalizat. Dacă ar fi să aleg un favorit, acela este Honor Magic6 Pro, pentru culori și aspectul neprocesat, urmat de iPhone și Pixel la egalitate pe locul al doilea. Aș pune OnePlus pe locul 3 și Samsung pe locul 4.

Clasament

  1. Honor Magic6 Pro – 5P
  2. iPhone 15 Pro Max/Pixel 8 Pro – 4P
  3. OnePlus 12 – 3P
  4. Galaxy S24 Ultra – 2P

2. Ultrawide Night

Pe timp de noapte pe ultrawide, avem din start 2 pierzători: Honor Magic6 Pro și OnePlus 12 captează pe noapte fotografii lipsite de detalii, cu o tentă de culoare roșiatică, complet nenaturală. Aici, lupta reală se dă între Samsung și Pixel, întrucât iPhone nu reușește să păstreze la fel de multe detalii, în ciuda faptului că este evident că a fost aplicat un algoritm de eliminare a zgomotului de imagine care nu și-a făcut treaba prea bine. Voi „încorona” Samsung câștigător la ultrawide pe timp de noapte, însă este clar că aici este mai degrabă vorba despre cine are cel mai performant algoritm de denoising, nu cel mai bun hardware.

Clasament

  1. Galaxy S24 Ultra – 5P
  2. Pixel 8 Pro – 4P
  3. iPhone 15 Pro Max – 3p
  4. Honor Magic6 Pro- 2P
  5. OnePlus 12 – 1P

3. Wide

Pe camera principală, iPhone pornește cu un avantaj din start: rezoluția. Chiar dacă Samsung are cameră de 200 megapixeli, iar celelalte au câte doi megapixeli în plus pe camera principală, Apple este singura companie care configurează implicit rezoluția fotografiilor standard pe 24 de megapixeli.

Astfel, iPhone va capta mai multe detalii chiar și fără sharpness artificial, și vei putea face zoom mai mult în poză pentru a scoate un decupaj la calitate mai bună. De exemplu, textul de pe clădirea din imagine este perfect lizibil pe iPhone, dar o simplă adunătură de pixeli pe restul.

Trebuie să recunosc însă că, la o privire rapidă, toate telefoanele fac fotografii excelente pe camerele principale. Felul în care imaginea este expusă pe iPhone îmi cam fură privirea atunci când le pun față în față, în principal pentru că este cea mai luminoasă, cu cele mai aprinse highlight-uri, pe când celelalte telefoane au preferat o expunere mai balansată. Putem observa diferențele în procesarea nuanțelor de verde, iar aici cam oricare ar putea „câștiga”, în funcție de preferința privitorului. Cu riscul de a fi numit fanboy, voi acorda locul întâi iPhone-ului, pentru că imaginea are un aspect aproape de ceea ce vedeam în realitate, dar și cele mai bogate detalii, pe când toate celelalte sunt foarte aproape în urmă, cu diverse avantaje și dezavantaje. Aș pune Pixel și Samsung pe locul al doilea, la egalitate, și Honor și OnePlus pe trei doar pentru că ambele au color fringing vizibil pe detalii fine, un efect nedorit.

Clasament

  1. iPhone 15 Pro Max – 5P
  2. Galaxy S24 Ultra/Pixel 8 Pro – 4P
  3. Honor Magic6 Pro/OnePlus 12 – 3P

4. Wide Night

Pe timp de noapte mi-a fost extrem de ușor să desemnez încă de la început un câștigător, iar acela este tot iPhone 15 Pro Max. Pur și simplu, imaginea produsă de iPhone este mai bună. Reține mai multe detalii atât în umbră, cât și în zonele luminoase, nu are un aspect de supra procesare și are culorile destul de apropiate de cele din realitate.

Pixel a fost la doar câțiva pași distanță, dar rezolvă mai puține detalii. Unul dintre motive pare să fie algoritmul de reducere a zgomotului care este puțin prea agresiv. De aceea putem vedea o granulație mai pronunțată pe iPhone, dar aceasta este de preferat în situații de acest gen, dacă reducerea zgomotului duce la netezirea detaliilor în imagine.  Honor se ține bine pe locul al treilea la acest capitol, fiind urmat de OnePlus 12. Culorile lui OnePlus sunt chiar mai apropiate de realitate decât cele ale iPhone-ului, dar avem de a face cu un senzor mai puțin performant. Astfel, Galaxy S24 Ultra iese pe ultimul loc în această situație, repetând ceea ce am văzut în testul de comparație versus S23 Ultra de pe canalul nostru de YouTube. Imaginile pe timp de noapte au un contrast redus și un aspect cam „soft” pe Samsung.

Un aspect interesant de menționat la acest capitol: toate cele 5 telefoane au reflexii de la stâlpul de iluminat public, dar pe iPhone și pe Pixel aceasta efectul este cel mai pronunțat, iar pe Samsung cel mai redus. Aceasta este o dovadă că nu contează atât de mult cine reduce acest efect atât timp cât imaginea nu este destul de bună.

Clasament

  1. iPhone 15 Pro Max – 5P
  2. Pixel 8 Pro – 4P
  3. Honor Magic6 Pro – 3P
  4. OnePlus 12 – 2P
  5. Galaxy S24 Ultra – 1P

5. Zoom 2/3X

La capitolul zoom, voi folosi două cadre. Unul cu zoom-ul intermediar, care poate fi 2x sau 3x, după caz, și unul cu zoom-ul mare, care este 5 sau 6x. Fiecare telefon în parte atinge aceste valori diferit, iar acest lucru se vede și în rezultate. Aici se pot vedea diferențe majore între cele 5 telefoane, dar și niște similarități neașteptate.

Pentru zoom intermediar, iPhone și Pixel folosesc un crop pe senzor pentru mărire 2x, ceea ce duce la un aspect procesat, nu foarte plăcut, în comparație cu zoom-ul optic. Detaliile fine, precum textura aleii din această fotografie sunt pierdute în planul apropiat, dar nu sunt atât de rele precum pe OnePlus la 3x optic, unde nu putem vedea decât o amestecătură de pixeli. Imaginea de pe OnePlus 12 pare să fie și puțin mișcată, sugerând un timp de expunere cam lung pentru o fotografie ziua pe soare puternic. Bătălia se dă astfel între Honor și Samsung, dintre care Honor la 2.5 x mi se pare că mărește cam la fel de mult, dar păstrează mai bine detaliile și are un look mai clar decât imaginea de pe Samsung cu zoom 3x. Pe această cameră, Samsung pare că are și color fringing pe detalii fine, în comparație cu celelalte modele.

Clasament

  1. Honor Magic6 Pro – 5P
  2. Galaxy S24 Ultra – 4P
  3. iPhone 15 Pro Max/Pixel 8 Pro – 3P
  4. OnePlus 12 – 2P

6. Zoom 5/6X

Pe zoom-ul mare, care este 5 sau 6x, după caz, rezultatele sunt ceva mai apropiate între patru dintre aceste 5 telefoane. Aș pune Samsung pe primul loc pentru că păstrează bine detaliile fără să proceseze exagerat imaginea, în timp ce Pixel se apropie foarte mult, pentru un loc 2. Honor îți fură privirea cu detalii în plus, dar sunt obținute prin aplicare de sharpness exagerat, ceea ce oferă un artificial imaginii. În cele din urmă, iPhone 15 Pro Max este cam „soft” în comparație cu celelalte telefoane, dar imaginea arată bine.

OnePlus însă, are o „atmosferă” plăcută, datorată de algoritmii care imită culorile Hasselblad, dar este cea mai lipsită de detalii dintre toate, sugerând că avem de a face cu optică inferioară. Honor obține zoom-ul 6x prin crop pe un senzor de 180 megapixeli cu zoom 2.5x optic, în timp ce OnePlus face zoom pe un senzor de 64 megapixeli cu zoom 3x. Celelalte trei modele au zoom optic 5x. Menționez aici că Samsung are și zoom 10x, care pare cam procesat, în comparație cu cel 5x, dar care arată însă foarte bine. La acest capitol ceilalți nu au opțiuni rapide de fotografiere 10x.

Clasament

  1. Galaxy S24 Ultra – 5P
  2. Pixel 8 Pro – 4P
  3. Honor Magic6 Pro – 3P
  4. iPhone 15 Pro Max – 2P
  5. OnePlus 12 – 1P

7. Zoom Night

Pe timp de noapte, am pus doar zoom-ul nativ maxim de pe fiecare telefon. Astfel, nu avem o comparație directă de perspectivă, însă nici nu avem nevoie, pentru că aceste telefoane rareori folosesc zoom-ul optic noaptea. În situația de față, doar iPhone-ul pare că a pornit camera cu zoom pentru fotografia de noapte, realizând cea mai detaliată imagine, cu zgomot de imagine redus și o cantitate de detalii suficientă. Și culorile par a fi mai naturale, dar cadrul în sine este parcă puțin prea supraexpus.

Pe locul al doilea aș pune Honor Magic6 Pro, care reține o cantitate decentă de detalii, dar zoom-ul este mic, la 2.5x. Fotografia de pe Pixel 8 Pro are puțin mai multe detalii decât cea de pe Samsung și vine pe locul al treilea, iar pe pe ultimul loc avem OnePlus 12 cu o imagine care pare să fie mai degrabă o adunătură de pixeli.

Clasament

  1. iPhone 15 Pro Max – 5P
  2. Honor Magic6 Pro – 4P
  3. Pixel 8 Pro – 3P
  4. Galaxy S24 Ultra – 2P
  5. OnePlus 12 – 1P

Rămân astfel de testat doar câteva aspecte, pe care le voi trece mai repede în revistă, pentru că sunt realizate cu aceleași camere pe care le-am văzut deja. Urmează modul portret, selfie-uri și testele de filmare, dar doar pentru stabilizare pe camera principală. Nu voi comenta calitatea video, întrucât un test relevant la acest capitol ar necesita un clip dedicat, fiind vorba despre multiple rezoluții, framerate-uri și formate video.

8. Portret

Trebuie să recunosc că pe portrete umane, toate fac o treabă foarte bună pe timp de zi pe camera principală. Toate sunt foarte detaliate, decupajul este perfect pe toate, iar diferențele vin din mici decizii de procesare. De exemplu fotografia cu Samsung este cam soft, Honor e puțin prea sharp, Apple are cele mai calde culori, iar OnePlus este supraexpus pe alocuri.

Acestea sunt însă diferențe minore. Un avantaj vedem în cazul iPhone, care are cel mai bun nivel de detalii, datorită rezoluției de 24 megapixeli. Referitor la calitatea blur-ului din fundal, cel mai natural arată pe iPhone, Samsung și OnePlus, pe când pe Pixel și Honor este evident artificial.

Clasament

  1. iPhone 15 Pro Max – 5P
  2. Galaxy S24 Ultra/Honor Magic6 Pro/OnePlus 12/Pixel 8 Pro – 4P

9. Selfie

Selfie-urile sunt decente pe toate, dar mi se par cele mai slabe pe Pixel și iPhone, care sunt extrem de similare. Este necesar un upgrade la acest capitol pe ambele. OnePlus are un look foarte plăcut, însă este clar că și fără modul beauty activat, tot folosește un algoritm nedorit de netezire a pielii. Culorile mi se par însă cele mai naturale pe OnePlus.

Bătălia pentru locul 1 se dă între Honor și Samsung, unde Honor mi se pare că are un avantaj, cu un aspect mai puțin procesat.

Clasament

  1. Honor Magic6 Pro – 5P
  2. Galaxy S24 Ultra – 4P
  3. OnePlus 12 – 3P
  4. iPhone 15 Pro Max/Pixel 8 Pro – 2P

10. Portret Night

Pe timp de noapte, fiecare telefon ia decizii diferite în cazul portretelor și nu pot spune că îmi place unul în mod special mai mult decât celelalte. Aș prefera să pot lua elemente din fiecare și să creez o fotografie „perfectă”. Pixel duce nuanțele pielii spre un galben verzui, complet nerealist, iar în contrast, OnePlus este prea roșiatic. Cel mai natural este iPhone-ul, raportat la lumina reală a stâlpului de iluminare stradală, cu cele mai multe detalii. Totodată, aceasta este și cea mai zgomotoasă imagine dintre toate.

Cea mai curată este cea de pe Honor, dar acea imagine pierde detalii din cauza supraexpunerii. În cele din urmă avem Samsung cu o poză doar decentă. Samsung și Pixel îți cam fură ochii cu nuanțele aprinse de albastru, nerealiste. Decupajul este bun pe toate, iar bokeh-ul pare cel mai natural pe iPhone și OnePlus. La această categorie nu pot spune că îmi place niciunul mai mult decât celălalt, așa că voi pune toate telefoanele la egalitate pe primul loc aici, dar niciunul nu este perfect.

Clasament

  1. Galaxy S24 Ultra/Honor Magic6 Pro/iPhone 15 Pro Max/OnePlus 12/Pixel 8 Pro – 5P

11. Stabilizare

Încheiem astfel cu testul de stabilizare în 4K la 30 cadre pe secundă, fără moduri speciale precum action sau SuperSteady, care merg doar în rezoluții mai mici. Am mers cu fiecare telefon în parte la pas normal, pe timp de zi, iar rezultatele sunt îmbucurătoare, întrucât aproape toate au stabilizare bună sau foarte bună, cu o excepție. (testul de stabilizare video este disponibil în clipul din articol) Samsung pare să aibă cea mai bună stabilizare, iar iPhone este extrem de aproape, pe locul al doilea.

Honor și OnePlus mi se pare egale, pe locul 3, dar nu îmi este clar ce s-a întâmplat cu culorile de pe Pixel 8 Pro, clipul fiind foarte diferit față de celelalte. Acesta ajunge pe locul 4 și ultimul, întrucât stabilizarea este aproape inexistentă în acest clip.  Este curios însă faptul că lângă filmarea în 4K cu culori ciudate și fără stabilizare am găsit în galerie și un clip 1080p stabilizat și colorizat corect. Totuși, eu am setat filmare în 4K pe toate telefoanele și compar doar rezultatele 4K, nu și cele la rezoluții mai mici.

Clasament

  1. Galaxy S24 Ultra – 5P
  2. iPhone 15 Pro Max – 4P
  3. Honor Magic6 Pro/OnePlus 12 – 3P
  4. Pixel 8 Pro – 2P

Acum că am trecut prin toate testele, a venit momentul să tragem niște concluzii. Repet, aceste teste sunt complet neștiințifice, și pe alocuri am ales subiectiv după preferințele personale acele cadre, care, fie mi-au plăcut mai mult, fie aveau un aspect mai natural.

Scor final

Locul 1 – iPhone 15 Pro Max

Atunci când am adunat scorurile, iPhone 15 Pro Max a ieșit învingător cu 43 de puncte, în special datorită camerei principale, modului nocturn excelent, modului portret și camerelor, în general bine balansate.

Locul 2 – Honor Magic6 Pro

Țineți cont însă că Honor Magic6 Pro a venit la doar un punct diferență, și el oferind zoom foarte bun, selfie-uri excelente, portrete bune și cel mai bun ultrawide.

Locul 3 – Samsung Galaxy S24 Ultra

Imediat după, vine Samsung Galaxy S24 Ultra, cu 41 puncte, care a câștigat la categoriile zoom și ultrawide nocturn dar și stabilizare.

Locul 4 – Pixel 8 Pro

Pe locul 4 vine Pixel 8 Pro, care se dovedește a fi un concurent foarte bun la toate categoriile, dar nu este cel mai bun la niciuna, cu 39 puncte.

Locul 5 – OnePlus 12

Cel mai slab scor l-a atins OnePlus 12, un telefon care poate realiza fotografii excelente în multe situații, însă care este depășit imediat ce este pus în comparație cu cele mai puternice flagship-uri ale momentului. Acesta a obținut doar 28 de puncte în total. Cumva, OnePlus rămâne în altă ligă decât aceste modele, și am adăugat acest model la sugestia comentariilor din comentarii.

Concluzia connect

Aș spune însă că primele trei locuri sunt interschimbabile, în funcție de preferințele fiecăruia. Indiferent dacă alegi un iPhone 15 Pro Max, un Honor Magic6 Pro sau un Galaxy S24 Ultra, vei fi extrem de mulțumit de camerele telefonului în oricare situație. Alegerea între acestea ar trebui făcută din alte considerente, precum software și/sau design.

Etichete: , , , , , ,