Google Pixel 8 „standard” va rula, până la urmă, AI-ul Gemini Nano local

Scris de | 29 martie, 2024
Google Pixel 8 „standard” va rula, până la urmă, AI-ul Gemini Nano local

În ciuda faptului că Google cita „limitări hardware” pe modelul Pixel 8 drept motivul pentru care acesta nu va primi funcții AI locale prin intermediul LLM-ului Gemini Nano, compania pare că s-a răzgândit. Google a confirmat pentru Android Authority că AI-ul va putea rula local și pe telefonul mai ieftin din gama Pixel, dar numai printr-o metodă alternativă. Acest lucru sugerează că această compatibilitate este în continuare experimentală, însă măcar utilizatorii de Pixel 8 nu sunt complet ignorați.

Pixel 8 Pro nu va rămâne singurul model Pixel cu acces la funcții AI locale

AI-ul Gemini Nano rulează local pe telefoanele Pixel și permite folosirea de funcții AI fără o conexiune la internet. De exemplu, capabilități precum Smart Replies, care compune automat un răspuns la un mesaj text sau e-mail, integrate direct în tastatura Gboard, vor putea fi realizate direct pe dispozitiv, folosind procesorul neural integrat în Tensor G3. De asemenea, aplicația de înregistrări audio va putea realiza transcrieri cu AI a conversațiilor.

Pentru a activa funcțiile AI pe Pixel 8 „standard”, trebuie să fii puțin familiar cu funcțiile de dezvoltator din Android. Trebuie să intri în meniul Settings, la categoria About Phone și să apeși pe build number-ul versiunii software de șapte ori consecutiv. Acest lucru va adăuga secțiunea Developer Options în meniul de setări, care include opțiunea de activare sau dezactivare a funcțiilor Gemini Nano. Această opțiune apare pe Pixel 8 doar după următorul update Pixel Feature Drop.

Decizia de a limita Gemini Nano pe Pixel 8 Pro a fost ciudată de la început, mai ales pentru că diferențele hardware nu sunt unele majore. Singurul lucru care ar putea afecta funcționarea unui LLM local ar fi cantitatea de RAM disponibilă, modelul Pixel 8 fiind limitat la 8 GB, față de 12 pe Pixel 8 Pro. Totuși, același Gemini Nano rulează deja pe telefoanele Samsung pentru a permite funcțiile Galaxy AI, iar modelul Galaxy S24 „standard” vine echipat cu doar 8 GB RAM și nu are probleme în rularea acestui AI. De altfel, cel mai recent update la OneUI 6.1 pentru Galaxy S23 și modelele pliabile de anul trecut, adaugă aceleași funcții AI, chiar și pe telefoane cu 8 GB RAM.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Android Authority