Magazinul de aplicații AltStore se relansează pe iOS cu un model de monetizare diferit

Scris de | 3 aprilie, 2024
Magazinul de aplicații AltStore se relansează pe iOS cu un model de monetizare diferit

AltStore, un magazin de aplicații alternativ pentru iOS, disponibil deja de mai multă vreme pentru cei care erau dispuși să experimenteze cu telefoanele lor, va deveni un „marketplace” oficial pentru aplicații, cel puțin în Europa. Creatorii AltStore au anunțat că acesta va deveni o alternativă reală la App Store-ul de la Apple, și că îl vei putea instala și descărca aplicații din el în mod oficial. Metoda de monetizare a magazinului este, la rândul ei, interesantă, fiind bazată pe abonamente Patreon.

AltStore va lega „achizițiile” din magazin de abonamente prin intermediul Patreon

O versiune AltStore există deja de mulți ani, fiind disponibilă prin intermediul unui cont de dezvoltator, care necesită reîmprospătarea „licențelor” prin intermediul unui computer o dată la câteva zile. Prin AltStore, dezvoltatorii au lansat diverse aplicații nepermise pe AppStore, precum emulatoare de console de jocuri.

AltStore va veni însă acum în mod oficial, folosind API-urile Apple și oferind aplicațiile pe baza unor abonamente pe Patreon. Practic, dezvoltatorii care doresc să își listeze aplicațiile pe AltStore, vor „taxa” utilizatorii prin intermediul Patreon. Astfel, vei putea descărca aplicația din AltStore atât timp cât ești abonat la contul de Patreon al producătorului. Atunci când întrerupi abonamentul, aplicația nu se va mai actualiza, însă va continua să funcționeze la versiunea la care a rămas.

Primele aplicații de pe AltStore-ul nou vor fi Delta, un emulator de console de jocuri și Clip, un manager de clipboard, care păstrează lista tuturor elementelor pe care le-ai copiat. Delta va fi disponibil gratuit, însă Clip va costa 1 dolar pe lună. Pentru acces la versiuni beta ale celor două aplicații, care vor aduce mai repede funcții noi și alte îmbunătățiri, va trebui să te abonezi la Patreon-ul Testut, dezvoltatorii din spatele AltStore și ale acestor aplicații. Acesta va costa 3 dolari pe lună.

Testut va permite listarea altor aplicații pe AltStore după ce magazinul va fi lansat, însă dezvoltatorii vor trebui să folosească tot integrare prin Patreon pentru a le putea distribui.

Conform Steve Troughton-Smit, dezvoltator de aplicații de iOS, regulamentul DMA deschide noi oportunități de monetizare la care Apple nici măcar nu s-a gândit până acum și că nu toate magazinele trebuie să copieze modelul de monetizare App Store, care percepe între 15 și 30% în comisioane pentru toate achizițiile de pe magazin.

„Iată ceva ce face altstore și ar trebui să te facă să te gândești la sistemele alternative de plată pe care Apple niciodată nu le-ar fi luat în considerare: are integrare cu Patreon și poate lega accesul la aplicații de promisiunea ta pe Patreon — ceea ce îți oferă o relație complet diferită, personală, cu utilizatorii tăi și îți permite să folosești același sistem de recompense pe care îl folosești pentru videoclipuri, postări pe blog, produse etc. Magazinele alternative de aplicații nu trebuie doar să recreeze modelul Apple,” .,” a scris Steve Troughton-Smith într-o postare pe rețeaua de socializare Mastodon.

AltStore ar fi gata de lansare, fiind necesară doar aprobarea finală din partea Apple.

Sursa: TechCrunch