Cât te va costa să ții Windows 10 actualizat la zi din 2025

Scris de | 4 aprilie, 2024
Cât te va costa să ții Windows 10 actualizat la zi din 2025

Știam deja de ceva vreme că suportul software oficial pentru Windows 10 se va termina anul viitor, însă Microsoft a promis că va oferi un program special de actualizări care permite celor care vor dori să continue să îl folosească în siguranță. Acesta este dedicat în special companiilor, care nu doresc să facă upgrade-uri software și hardware pentru sistemele cu Windows 10 pe care le au deja și funcționează fără probleme, însă va fi costisitor, iar prețul va crește de la an la an.

Microsoft a anunțat abonamente pentru suport extins pe Windows 10 care se dublează de la an la an

Cei care vor dori să păstreze Windows 10 cu update-uri de securitate la zi după octombrie 2025, vor trebui să scoată din buzunar, pentru primul an, 61 de dolari pentru fiecare sistem în parte. Să zicem că pentru un utilizator casnic, această sumă nu este tocmai imensă, mai ales dacă ar trebui să își schimbe computerul complet pentru a trece la Windows 11, din cauza incompatibilităților hardware. Dar după primul an, această sumă se dublează la 122 de dolari pe an, pentru fiecare sistem în parte, iar în al treilea an de suport extins, vor trebui plătiți câte 244 dolari.

Deja după trei ani, chiar și pentru un utilizator casnic, ar fi mai avantajos să facă acel upgrade la PC decât să plătească pentru licența de Windows 10, și ar putea să și cumpere o licență de 100 de dolari/euro pentru Windows 11 cu acei bani.

Abonamentele pentru actualizări vor fi disponibile pentru achiziție de către companii din octombrie 2024, pentru a se pregăti pentru momentul în care Windows 10 iese din perioada de suport. Fiecare abonament va fi legat de un singur PC, deci nu vei putea folosi acea cheie pe care Microsoft ți-o oferă contra-cost pentru a ține mai multe sisteme la zi.

Și mai ciudată este decizia de a-i taxa pe cei care nu se abonează de la început. De exemplu, dacă trece primul an de actualizări extinse și alegi să te abonezi la serviciul de actualizări din anul doi sau trei, va trebui să plătești și pentru anii precedenți integral suma de abonare.

Este destul de clar că Microsoft dorește prin aceste decizii să mute cât mai multe companii și utilizatori casnici pe Windows 11, care, la rândul său ar putea fi înlocuit în viitorul apropiat cu Windows 12, conform zvonurilor din ultimele câteva luni.

Etichete: , , , ,

Sursa: Windows Central