Apple a eliminat deja primul emulator de console de pe AppStore

Scris de | 16 aprilie, 2024
Apple a eliminat deja primul emulator de console de pe AppStore

Apple anunța săptămâna trecută că va permite lansarea emulatoare de console retro pe AppStore, însă primele astfeld e aplicații au cam întârziat să apară. Spre finalul săptămânii trecute, un dezvoltator independent a lansat iGBA, un emulator pentru consola portabilă Game Boy Advance de la Nintendo pe AppStore, iar acum, la câteva zile distanță, această aplicație a fost deja scoasă de către Apple din ofertă. Se pare că acest emulator era dezvoltat folosind cod „furat”.

Emulatorul iGBA folosea cod „furat”

iGBA pare să fie o colonă a aplicației GBA4iOS, care există pe internet de aproape 10 ani și este dezvoltată de Riley Testut, cel care plănuiește să lanseze și un magazin alternativ de aplicații pe iOS numit AltStore. De fapt, GBA4iOS a fost prima aplicație de pe versiunea inițială a AltStore, iar codul sursă al aplicației a fost disponibil pentru public sub forma unei licențe GNU GPLv2. Toți cei care doresc, pot să descarce sau să modifice codul sursă al GBA4iOS, însă licența nu permite și publicarea pe magazine de aplicații fără acordul creatorului.

Se pare că în urma plângerilor, Apple a decis să retragă aplicația, care nu doar că folosea cod „furat”, dar și monetiza utilizatorii prin reclame afișate în aplicație și prin urmărirea activității acestora.

Între timp, Testut încă așteaptă aprobările din partea Apple pentru a lansa AltStore și versiunea sa a emulatorului GBA4iOS pe magazinul său propriu de aplicații. Odată cu delistarea iGBA, magazinul de aplicații de la Apple este din nou lipsit de emulatoare de console de jocuri, în ciuda faptului că acestea sunt acum permise.

Cel mai probabil, dezvoltatorii acestor emulatoare sunt precauți în legătură cu lansarea aplicațiilor pe magazine „oficiale”. Nintendo a chemat în judecată recent creatorii emulatorului Yuzu, care au decis să plătească daune de peste 2 milioane de dolari către companie decât să ajungă în instanță.

Listarea unei aplicații de acest gen pe un magazin de aplicații oficial lasă o urmă fiscală. De obicei, creatorii acestor aplicații sunt gameri pasionați care doresc să ofere acces nemărginit la jocuri clasice, însă companiile care dețin drepturile asupra consolelor și jocurilor emulate deseori nu sunt de acord cu aceste practici. Aceștia de multe ori nu fac profit de pe urma dezvoltării acestor aplicații și nu ar avea cum să se apere în justiție în cazul unui proces.

Etichete: , , , , ,