ASUS ROG Zephyrus G16 2024 review: Pe hârtie…cel mai bun?

ASUS ROG Zephyrus G16 2024 review: Pe hârtie…cel mai bun?

Scris de | 23 aprilie, 2024

Astăzi vorbim despre ASUS ROG Zephyrus G16 2024, unul dintre cele mai bune și mai scumpe laptopuri de gaming și nu numai pe care le poți cumpăra la ora actuală. Da, pot să spun de acum că este exact cum mi-aș fi imaginat o mașinărie care e bună de joacă, de editare dar și un etalon în ceea ce privește portabilitatea. Chiar mi se pare o adevărată realizare că cei de la ASUS au reușit să înghesuie atâtea componente de top în acest șasiu, așa că l-am forjat timp de o lună și l-am folosit ca laptop principal pentru mai tot ce înseamnă joacă, dar și treabă.

Design pe măsura prețului

Trebuie să mărturisesc că ăsta e unul din laptopurile alea de gaming care sunt ceva mai pe stilul meu. Adică nu e foarte „in your face”, are un design ceva mai subtil și se distanțează cumva de fostele ediții ale acestei game. Adică nu mai vedem AniMe Matrix pe spate, ci doar o bandă destul de fină, dar atenție, de efect, care sugerează în continuare că avem de-a face cu un device care este destinat gaming-ului. Îmi place tare mult și finisajul alb care amintește destul de mult de produsele celor de la Apple, mai ales că vorbim de un aluminiu premium. Interesant e și faptul că cei de la ASUS marketează acest laptop ca fiind unul destinat mai mult creației grafice, fapt care reiese și din certificarea Nvidia Studio. Însă despre aceste lucruri vorbim ceva mai încolo.

Și, ca să nu uit, Slash Lighting se numește această bandă, acest strip, care taie capacul în diagonală de la un capăt la celălalt și care este poate cel mai important element de design, acela care va diferenția ROG Zephyrus G16 2024 de celelalte laptopuri de pe categoria sa, categorie care oricum e deja destul de exclusivistă. Un alt element care mi-a plăcut aici este trackpad-ul, care ocupă o porțiune semnificativă din șasiu și care este extrem de ofertant și din punct de vedere al dimensiunilor dar și din punct de vedere al preciziei. Este unul dintre puținele modele de device-uri care pot fi folosite mai mult decât decent doar cu touchpad, nefiind nevoie de un mouse separat. De altfel, cred că acesta e și un factor esențial pentru graficieni, atunci când au nevoie să lucreze „on the go”.

Un alt lucru care m-a ajutat și pe mine, personal, dacă tot suntem la capitolul muncă, este tastatura. Tastele sunt unele dintre cele mai satisfăcătoare la click pe care le-am întâlnit vreodată pe un laptop care să nu aibă logo-ul cu mărul mușcat pe spate, iar dimensiunile lor, și faptul că nu avem și numpad, nu pot decât să mă bucure. E o plăcere să scrii pe ROG Zephyrus G16 timp de ore întregi, însă, desigur, nimeni care și-ar cumpăra un laptop dintr-o asemenea categorie de preț nu l-ar folosi doar la scris. Desigur, este backlit, avem RGB, iar totul se reglează din aplicația ROG Armoury, cea cu care sunt sigur că sunteți familiari cu toții, mai ales cei care folosesc laptopuri ASUS. Adică deloc puțini, dacă ne luăm după cifrele vânzărilor din România. Deci știți despre ce vorbesc. Tot de acolo controlați și jocul de lumini de pe Slash Lighting.

Echipare hardware

Și ajungem și la cele mai importante caracteristici ale lui ROG Zephyrus G16. Clientul nostru de aici se laudă cu un procesor Intel Ultra 9 de ultimă generație, fiind vorba de un laptop lansat în acest an, care lucrează împreună cu un GeForce RTX 4090, da ați auzit bine, ediția de laptop. Deci este ușor să ne dăm seama cu toții că avem de-a face cu o mașinărie care costă peste 20.000 de lei și care mănâncă pe pâine orice joc, indiferent de nume sau de cât de repede toacă alte laptopuri. Nu trebuie să fim niște genii să ne dăm seama că cei de la ASUS au înghesuit cele mai puternice componente disponibile la ora actuală în acest șasiu, așa că am fost foarte curios să văd cum funcționează în scenarii reale de utilizare.

Cum am spus și la început, am tratat acest laptop vreme de mai bine de o lună ca pe cel personal, așa că am adunat zeci de ore de gameplay pe el, în mod special în două jocuri. Cyberpunk 2077 și Counter-Strike 2. Adică m-am folosit de un RPG care arată superb din punct de vedere vizual, și care consumă fiecare strop de resursă disponibilă în acest laptop, mai ales atunci când am încercat să-l forjez din toate încheieturile, dar și un titlu ceva mai permisiv, extrem de popular la nivel mondial, care necesită stabilitate atât hardware cât și pentru internet. Iar rezultatele au reușit să mă convingă.

Două încărcătoare în cutie, două experiențe total diferite

Haideți să începem cu începutul. Adică cu ce avem în cutie, și îmi voi îndrepta în mod special atenția către cele două încărcătoare. Acesta e un laptop care vine la pachet cu opțiuni, și am testat performanțele atât cu cel care livrează puterea prin portul USB-C, cât și cu cel mai ofertant, care livrează prin portul proprietar Asus Slim. Diferențele sunt destul de mari, mai ales că cel pentru USB-C este gândit mai mult pentru încărcare rapidă și sarcini ușoare, precum editare text, scrolling, sau urmărit seriale sau filme. În primul rând, aici nu avem disponibil profilul de performanță Turbo, iar în timpul folosirii în gaming procentajul bateriei va scădea, deși într-un ritm mult mai lent decât dacă aș fi folosit device-ul pe bateria proprie. 

Diferența este uriașă între acest și cel cu încărcătorul destinat sarcinilor mai complexe, care va ocupa totodată și mai mult loc în ghiozdanul tău. În Counter-Strike 2 am experimentat chiar și stutter în imagine cu încărcare USB-C, deoarece răcirea nu funcționa la parametrii cei mai înalți, însă totul s-a schimbat apoi, când am trecut la cea de-a doua variantă. Deși temperaturile au rămas destul de înalte, acestea nu au trecut niciodată vreun prag critic, nici măcar nu s-au apropiat. În primul caz de care povesteam, ăla cu încărcarea mai slabă, jocul a dus procesorul în 86 de grade, deci decent.

Teste sintetice

Tot temperaturi similare am înregistrat și cu încărcătorul cel bun, însă de această dat în Cyberpunk 2077. Am rulat câteva benchmark-uri, mai ales ca să vă arăt cum se comportă în diferite scenarii DLSS, însă am ținut morțiș să încerc și ceva mai interesant. Am vrut să văd cât de departe pot să duc acest laptop așa că am dezactivat orice ajutor de la Nvidia, am setat grafica la Ultra și Ray Tracing pe Psycho și am rulat testul sintetic. 93 de grade a fost temperatura maximă în care s-a dus, iar 27 a fost numărul maxim de cadre pe secundă pe care le-am experimentat. Bine, mai mult de atât nici nu aveam ce să fac, iar laptopul a trecut ca un campion un test care ar îngenunchea 9 din 10 dintre sistemele portabile.

Pe lângă toate acestea, trebuie să vorbesc despre ce mi se pare cel mai important. Adică experiența reală. Aia din fața ecranului. Nu am reușit să dau peste ceva nejucabil pe acest sistem, așa cum era și normal, și nici nu pot să spun că m-am fript la degete, așa cum se întâmplă cu alte modele. Deși răcirea nu este chiar cea mai bună, avem totuși parte de Vapor Chamber, evacuarea aerului cald se face printr-o fantă nu chiar mare în dimensiuni, și cam aproape suprafața plată pe care așezi laptopul. Însă chiar și așa, amplasarea tastaturii protejează mâinile de căldura disipată, iar pe ROG Armoury temperaturile rămân în parametrii normali.

Am rulat Cinebench R23, Cinebench 2024, Geekbench 6 și PCMark ca să vedem ce poate acest sistem, iar rezultatele s-au încadrat, indiferent de caz, în top, atât în single-core cât și în multi-core. Sinergia procesor – placă video oferă rezultatele scontate, așa cum puteți vedea în pozele de mai jos. Iar datorită faptului că ROG Zephyrus G16 este un laptop cu certificare Nvidia Studio, am zis că cel mai bine să rulăm și un benchmark de Blender. Și aici, placa video s-a ridicat la înălțime și nu a prouds niciun fel de surpriză neplăcută și s-a clasificat în top 6% a tuturor dispozitivelor pe care s-a rulat acest test sintetic. Destul de bine și aici.

Ecranul face toți banii

Și ajungem și la partea cu display-ul. Așa cum v-ați aștepta, acest laptop de top, cu componente de top, build de top și performanță de top are și un ecran de…top. Da, dispune de un OLED Nebula Display, pentru că Asus e unul dintre producătorii care au insistat cel mai mult cu panouri OLED, pe mai toate gamele sale de device-uri, și anume un OLED setat la o rezoluție 2.5K, 0.2 milisecunde timp de răspuns și o rată de reîmprospătare de 240 Hz. Da, ați înțeles bine. 2.5K, OLED, 240 Hz. Nu prea ai ce să vrei mai mult, acoperă toată aria de jocuri, RPG-uri cu grafica de top, racing games, strategii, simulatoare și mai ales titluri esports. Nu vei avea nevoie de un monitor extern datorită faptului că acest display de 15.6 inci este mai mult decât potrivit. Bineînțeles, dacă îl ții mai mult legat la priză pe biroul de acasă, s-ar putea sa vrei totuși un ecran mai mare.

Tot aici avem parte și de compatibilitate G-Sync cu plăcile video Nvidia, ceea ce e bine pentru că avem placă video…Nvidia. Asta înseamnă că afișajul se va sincroniza direct cu placa video și nu se va pierde timp prea mult cu transferul de date. În rest, pentru cei care au dat click pe acest review și fac parte de breasla artiștilor și creatorilor video, ecranul dispune și de Dolby Vision, acoperă 100% spectrul de culori DCI-P3, iar asta înseamnă că veți vedea cele mai bune și mai precise culori. Evident, acesta e un element cheie în alegerea oricărui notebook pentru muncă.

Și cum nu e posibil să vorbim de partea video fără să ne atingem și de cea audio, aici am avut parte de cel mai mare șoc din ultimii ani. Nimic, dar nimic nu m-a pregătit pentru cum sună difuzoarele de pe Zephyrus G16. De fapt, pentru cei obișnuiți cu o anumită calitate a sunetului, știu că mai ales acele laptopuri despre care vorbeam la început, cu logo-ul ĂLA pe spate, nu prea au rival. Ei bine, aici vorbim despre un laptop care e foarte posibil să le întreacă. Și zic poate, pentru că sunetul este o plăcere subiectivă, care nu prea poate fi cuantificată matematic. Dar vă promit eu, laptopul acesta este poate cel mai bun testat de mine vreodată, în opt ani de presă de tehnologie, pe partea de speakere interne.

Conectivitate & Baterie

În materie de porturi și conectivitate, ROG Zephyrus G16 dispune de tot ce ți-ai cam putea dori. Ai USB-A, cititor de carduri MicroSD, două USB-C-uri, dintre care unul cu suport Thunderbolt 4 și power delivery, HDMI 2.1, și, nu în ultimul rând, un jack de căști. Deci, în linii mari, avem parte de pachetul devenit deja standard pentru majoritatea laptopurilor high-end ale anului 2024. Desigur, e important și că putem lucra cu viteze mari de transfer, mai ales de pe SSD-urile externe, și că putem conecta la un display extern printr-o conexiune la fel de rapidă. Ba poate fi chiar și încărcat constant de la monitor, dacă îl legi prin mufa USB-C cu power delivery. Desigur, trebuie să ai grijă și ce fel de cablu alegi.

În ceea ce privește bateria, laptopul are un acumulator standard de 90Wh, însă eu unul nu m-aș baza prea tare pe el. Adică știți și voi povestea cu laptopurile de gaming, a căror baterie ține una-două ore în scenariile mai solicitante. Ei bine, aici nu e cazul de atât de puțin, foarte probabil că acest lucru să se datoreze și faptului că unitatea de test a fost una nou-nouță, însă pot spune că m-am bucurat de aproximativ patru ore cel puțin în scenariu de scris în suita Google Docs. Pentru astfel de sarcini light ai și opțiunea încărcătorului mai mic și mai portabil, iar procentajul bateriei nu va merge niciodată în sens invers. De asemenea, un alt lucru important de menționat este faptul că încărcarea 0%-50% pe USB-C, adică cea rapidă, se realizează în puțin peste 30 de minute.

Și lăsăm la final și celelalte aspecte pe care nu le-am menționat până acum. Memoria RAM este una ofertantă, de 32 GB, deja un standard al momentului, mai ales pentru laptopurile cu certificare Nvidia Studio, iar SSD-ul de 2TB cu care a venit la pachet varianta testată de noi a obținut vitezele pe care le puteți vedea acum pe ecran la un test cu CrystalDiskMark. Repet, noi am avut pe masa de test varianta de top a lui Zephyrus G16, dar puteți opta și pentru alte modele, cu pornire de la 9.999 de lei și placă video Nvidia GeForce RTX 4060. Modelul pe baza căruia s-a realizat acest review este disponibil la un preț de 21.399 lei chiar pe site-ul producătorului.

Concluzia connect

Asus Rog Zephyrus G16 este unul dintre cele mai bune laptopuri care au trecut pragul redacției connect. Ceea ce nici nu e greu, rețeta a fost simplă. Producătorul a luat cele mai bune componente și le-a înghesuit în același șasiu compact. Însă faptul că le-a făcut să funcționeze bine și în temperaturi în limitele normalului este într-adevăr lăudabil. În acest șasiu primești tot ce ți-ai putea dori vreodată, GeForce RTX 4090, Intel Core Ultra 9, și câte și mai câte. E un device future proof, care te va ajuta destul de tare și dacă lucrezi în domeniul creației video și al designului.

Iar pentru cei care preferă joacă, nu s-a inventat încă titlu care să-l pună în genunchi. Duce cu brio orice joc, de la Counter-Strike la Cyberpunk, însă trebuie să ai grijă ce încărcător alegi pentru asta. În rest, finisajele premium, sunetul deosebit de calitativ, șasiul compact dar și un touchpad absolut imens fac din Zephyrus G16 2024, de departe, highlightul acestui început de an.

Plusuri

  • Componente „best available”
  • Sunetul extrem de clar
  • Designul subtil
  • Trackpad gigantic

Minusuri

  • Temperatura șasiului în partea superioară destul de incomodă în sesiunile mai lungi de gaming
  • Fanta de răcire cam îngustă pentru șasiul deja compact

Etichete: , , ,