De ce NU am trecut la Pixel 8 Pro
Energy Expo - Join the revolution

De ce NU am trecut la Pixel 8 Pro

Scris de | 26 aprilie, 2024

Mărturisesc că m-am tot gândit cum să încep materialul acesta și nu am găsit nicio variantă bună, care să mă mulțumească. Pentru că suntem atât de obișnuiți să vorbim despre tehnologie în termeni factuali, să menționăm cifre și specificații, încât uneori, să vorbim despre un motiv care ține mai mult de o parte afectivă este ceva mai greu. Adevărul este însă că, până și atunci când vine vorba de cumpărat un gadget nou, decizia asta nu e luată numai cu mintea.

Colegii mei sunt martori că am spus, în repetate rânduri anul acesta, că aș vrea să îmi schimb telefonul. Și iată că acum o lună și ceva s-a ivit ocazia asta, pentru că am luat un Pixel 8 Pro pentru a face comparația aceea excelentă realizată de Cătălin, între cele mai bune flagship-uri de pe piață, îți recomand să o vezi dacă nu ai apucat deja. Planul de atunci era ca, după ce terminăm clipul, să preiau Pixel-ul și să abandonez „bătrânul” meu vivo X80 Pro, care imediat împlinește doi ani de utilizare. Și înainte să îmi fie urat de bine, știu, telefonul acesta nu e chiar bătrân, și sunt oameni care au telefoane de mult mai mult timp, dar folosesc atât de mult telefonul zilnic, încât durata de viață a bateriei obișnuită, de 3-4 ani, scade semnificativ la mine, și „îmbătrânesc” telefoanele ceva mai des. Mult YouTube, social media și folosit camera, multe mail-uri, streaming și diverse aplicații care mai de care mai rele pentru productivitatea mea, toate acestea se adună și fac ca un telefon care la început mă putea ține și două zile să ajungă să necesite minim o încărcare zilnic. 

Ce vreau să spun este că sunt destul de careless în ceea ce privește telefonul meu de zi cu zi. Îl folosesc mult și îl solicit la fel de mult, și toate acestea se văd după o perioadă. Bineînțeles, probabil că nu aș face la fel dacă nu aș lucra în domeniul acesta, dar this is the way the cookie crumbles.

Deci, revenind. Comparația făcută de Cătălin s-a terminat, Pixel 8 Pro a ajuns în mâinile mele și de mult doream să mă joc cu un Pixel și să îl testez, să văd abilitățile camerei sale mult lăudate de cei care au folosit aceste telefoane. Deci, zis și făcut, l-am configurat, l-am făcut al meu, mi-am descărcat și mai toate aplicațiile pe care le folosesc, iar apoi mai trebuia doar să îmi mut cartela SIM ca să fac trecerea în mod oficial, la telefonul celor de la Google. Doar că aici am ezitat puțin, și am decis să mai aștept, să stau puțin pe el și să văd cum mă simt înainte să fac și acest pas. Și aici, sunt sigur că unii din voi pot să confirme că ezitarea asta e un semn clar că nu prea vrei să faci un anumit lucru.

Am folosit Pixel 8 Pro-ul cam 10 zile, timp în care m-am jucat pe el, m-am uitat la conținut pe YouTube și am făcut poze destule cât să îmi formez o opinie despre capacitățile sale. Și concluzia a fost că e un telefon al naibii de bun, cu un ecran frumos și o cameră de calitate, cu o acuratețe a culorilor excelentă și performanță bună. Deci, dacă e așa de strălucit, de ce cartela mea încă este la interiorul lui vivo X80 Pro? 

E simplu, și motivul meu se leagă foarte mult de un clip pe care l-am văzut în urmă cu doi ani, realizat de David Imel, unul din oamenii din echipa lui MKBHD, „tăticul” nostru în materie de YouTube. Clipul acela se numea The Perfect Imperfection of Google’s Material You și vorbea despre cum Google reușește să transforme un element de design în ceva care se mulează extraordinar de bine pe cerințele, nevoile și preferințele unei persoane. Era un update de software care făcea experiența cu telefonul să se simtă mai personală, mai plăcută, să treacă de barierele convenționale și de platitudinile spuse pe scenă la fiecare keynote de șeful unei companii de telefoane. 

Am revăzut clipul de câteva ori în ultimele luni, nu doar pentru că mi se pare unul foarte bine făcut, ci și pentru că rezonează cu felul în care relaționez și eu cu tehnologia. Iar ultima oară l-am văzut în urmă cu câteva săptămâni, când am decis să renunț definitiv la ideea de a trece pe Pixel 8 Pro.

Și înainte să iau decizia asta, am pus puțin pe hârtie câteva aspecte, așa cum fac de multe ori când vine vorba de o achiziție importantă, ca să văd cam care sunt plusurile și minusurile fiecăruia.

În primul rând, ecranul. Vivo X80 Pro-ul meu are un AMOLED LTPO3 cu semne masive de burn-in după 2 ani, iar Pixel 8 Pro vine cu un OLED LTPO care atinge o luminozitate mult mai mare, de 2400 de niți, față de cei 1500 de niți ai vivo-ului. Deci la capitolul ăsta nu e foarte greu să zic cine primește avantajul. Dimensiunea ecranului e cam aceeași, ambele au rezistență IP68 la praf și apă, și cel puțin în cazul vivo-ului pot spune că e destul de rezistent și la căzături, iar semnele de bună purtare de pe margini demonstrează asta. Îl port fără husă de aproape un an deja și se vede asta, dar de la distanță tot arată superb și de multe ori am fost întrebat, mai ales când vede cineva ansamblul de cameră de pe spate, ce telefon e ăsta.

În ceea ce privește performanța, nu am cerințe extraordinar de mari. Nu mi-am luat vreodată un telefon după ce am văzut rezultatele din benchmark-uri, nu prea contează pentru mine, tot ce îmi doresc e să am certitudinea că telefonul merge bine atunci când folosesc mai multe aplicații în același timp și că nu o să se transforme în plită dacă rulez YouTube într-o fereastră mică, în timp ce răspund la un mesaj sau scriu un mail. Iar ambele se descurcă perfect la lucrurile acestea, și pentru cazurile rare când mai vreau să mă joc ceva pe un telefon pe care nu îl testez, fac față cu brio și la asta. Deci, aici să zicem că e egalitate, pentru nevoile mele.

La software situația e foarte interesantă, pentru că vivo folosește, evident, Android, care în cazul Pixel-ului e stock. Vivo X80 Pro folosește însă o interfață numită Funtouch OS, care seamănă oricum foarte mult cu cea de pe Pixel, și cu care m-am obișnuit foarte repede atunci când am început să îl folosesc. E simplă, ușor de utilizat, știi cam unde sunt toate setările, nu sunt ascunse prin te miri ce cotloane ale meniului, și funcționează foarte bine.

O problemă importantă vine însă atunci când vorbim de update-uri. Vivo a părăsit oficial piața din România, cel puțin temporar, așa cum am anunțat pe site-ul nostru în urmă cu câteva luni, însă update-urile de securitate ar trebui să mai sosească pentru încă un an. Cu cele de software e un pic mai dificil, pentru că seria asta are garantate două upgrade-uri de software, deci sunt slabe șansele să mai văd Android 15 pe acest telefon. Deci, din nou, avantaj Pixel.

Ajungem însă la baterie, și aici miroase a primă victorie pentru vivo. Pentru că da, telefonul acesta e vechi de 2 ani, bateria a avut de suferit și trebuie încărcată zilnic măcar o dată pe zi, cum am spus…dar tot e ceva mai bine decât Pixel 8 Pro. Asta pentru că și pe acela reușeam să îl descarc complet într-o singură zi, însă încărcarea este mult inferioară celei de pe telefonul chinezesc. Vivo X80 Pro se încarcă cu până la 80W pe fir, și o încărcare la 100% durează cam 40 de minute, ceea ce e, chiar și la doi ani distanță, una dintre cele mai mari viteze de încărcare din piață. De câteva ori am fost în deplasări în care aveam doar 10 minute libere în camera de hotel sau în centrul de conferințe, timp în care decideam să îmi încarc telefonul, iar vivo-ul îmi mai dădea două ore de screen on time cu ușurință după o astfel de încărcare. Deci, aici avem avantaj vivo.

Ok, și acum ultimul capitol și cel mai important pentru mine, cel care mă face deseori să îmi schimb telefonul, atunci când mă îndrăgostesc de felul în care face poze alt device. Așa că am luat într-o zi și Pixel 8 Pro și vivo X80 Pro cu mine la o plimbare și am tras câteva cadre similare cu fotografiile pe care le fac de obicei. Nu am trecut prin toate scenariile de fotografie, pentru că nu e o comparație clasică, nu ăsta era scopul, voiam doar să văd care e diferența dintre cele două în tipurile de fotografii pe care le fac eu – cu multe culori în cadru, clădiri istorice sau care îmi atrag atenția, fotografii de detalii cu zoom și una-două mâncăruri care mi se pare că arată bine. Aia e, îmi cer scuze, sunt și eu basic și fac poze la mâncare din când în când. 

Am analizat apoi pozele și am descoperit următoarele: în primul rând, sunt dependent de filtrul ZEISS Natural Colour pe care vivo l-a integrat pe X80 Pro și care pentru mine rămâne fără discuție cel mai important rezultat al unei colaborări dintre un producător de lentile și unul de telefoane. Acuratețea culorilor e foarte ridicată pe Pixel 8 Pro și fotografiile arată bine – au o notă ceva mai caldă ca pe vivo, culorile sunt mai vibrante puțin și detaliile sunt cam la fel, cu un plus poate pentru telefonul chinezesc, dar și acela foarte greu de sesizat. Ce reușește să facă însă în continuare magistral acest vivo X80 Pro este zoom-ul 5x, care rămâne unul dintre cele mai bune din industrie chiar și la doi ani după lansarea sa. Pe hârtie, diferența dintre cele două la acest capitol ar trebui să fie ca de la cer la pământ, cu un tele de 48MP pentru Pixel 8 Pro față de un periscop telephoto de 8MP pe vivo. Însă, în realitate, nu pot să zic că telefonul celor de la Google câștigă fără echivoc la zoom.

Cam ăsta a fost însă momentul în care am realizat că relația mea cu telefoanele astea două e ca acea memă cu Jeremy Clarkson din Top Gear când spune „This is brilliant, but I like this”. Pixel 8 Pro este un telefon superb, cu un ecran minunat și luminos, capacități ale camerei mai bune decât ce are vivo X80 Pro, dar în continuare pe mine mă atrag mai mult pozele făcute de cel de-al doilea. Mi se pare că au mai multă personalitate, mai multă frumusețe brută și pur și simplu se mulează mai bine pe cum văd eu un peisaj sau o scenă. Pixel 8 Pro-ul este, fără îndoială, cel brilliant, dar vivo X80 Pro-ul mi-a intrat la inimă și încă nu e pregătit să iasă. Sau, mai pe românește – vivo încă e mama la copii, dar și pofta inimii.

Etichete: , , ,