Noile tablete iPad Pro cu M4: primele cu ecran „Tandem OLED” și prețuri de până la 3.000 euro

Scris de | 7 mai, 2024
Noile tablete iPad Pro cu M4: primele cu ecran „Tandem OLED” și prețuri de până la 3.000 euro

Tabletele iPad Pro au fost cu siguranță vedetele evenimentului Let Loose, fiind prezentate ultimele, dar și în cel mai mare amănunt. Este și normal, pentru că nu se întâmplă foarte des să vedem upgrade-uri atât de mari de la o generație la alta  din partea Apple. Nu doar că acestea sunt primele produse bazate pe noul procesor Apple Silicon M4, însă sunt și primele tablete iPad care folosesc ecrane OLED. Nu în ultimul rând, noile tablete sunt mai subțiri și decât iPod Nano, fiind desemnate de către Apple drept „cele mai subțiri produse Apple din toate timpurile”.

Apple spune că ecranele Ultra Retina XDR cu paneluri „tandem OLED” sunt cele mai avansate din lume

Noile tablete iPad Pro, la fel ca modelele Air, rămân la dimensiunile de 11” pentru varianta de bază și 13” în varianta mare. Ambele ecrane sunt însă bazate pe paneluri OLED, însă fiind vorba despre Apple nu orice OLED, ci „Tandem OLED”. Compania spune că pentru a putea obține luminozitate susținută de 1.000 nits pe întreaga suprafață în SDR și până la 1.600 nits în HDR, a fost necesară combinarea a două paneluri OLED suprapuse.

Practic, „Tandem OLED” este o combinație de două ecrane, a căror luminozitate combinată permite realizarea unui ecran „Ultra Retina XDR”, așa cum îi zice Apple. Așa cum era de așteptat, Apple susține că acestea sunt cele mai avansate ecrane din lume. Deși nu a fost menționat ProMotion, adică refresh rate-ul variabil până la 120 Hz, acesta încă este prezent și pe aceste modele.

Desigur, astfel de ecrane avansate au nevoie de procesoare la fel de avansate, iar Apple Silicon M4 este cel mai avansat procesor de la Apple. Acesta va fi livrat în două variante: cu 9 nuclee CPU (3 performanță + 6 eficiente) și 10 nuclee GPU + 8 GB memorie RAM în variantele de 256 și 512 GB, și cu 10 nuclee CPU și 10 GPU + 16 GB memorie RAM în variantele de 1 și 2 TB. Aceste configurații sunt valabile pentru ambele dimensiuni de ecran.

De altfel, cam totul este la fel între ele. Vorbim despre o cameră de 12 megapixeli f/1.8 pe spate cu senzor LiDAR, o cameră frontală centrată în mod lansdcape, tot de 12 megapixeli și suport pentru noul Apple Pencil Pro. Față de iPad Air care are doar TouchID, modelele Pro păstrează Face ID pe camera frontală.

iPad Pro de 13″ este cel mai subțire produs Apple de până acum

Cele două tablete sunt extrem de subțiri, dar nu fac compromis la capitolul rezistență, spune Apple. Acestea au 5,3 mm (în varianta de 11 inch) și 5,1mm (în varianta de 13 inch) în profil, dar includ și răcire mai avansată pentru cipurile M4. De exemplu, la interior au fost integrate straturi de grafit și cupru, care fac contact cu logo-ul Apple de pe spate, pentru o îmbunătățire cu 20% a eficienței de răcire față de generația anterioară.

Și sticla de pe ecran primește un mic upgrade „opțional”. Poți alege o versiune cu sticlă lucioasă, ca până acum, dar poți să alegi și o sticlă cu nano-etching, anti-glare. Versiunea mată a ecranului este disponibilă doar în variantele superioare, cu 1 sau 2 TB stocare.

Apple Pencil Pro și noul Magic Keyboard, construite special pentru iPad Pro

Alături de iPad Pro-urile noi, Apple a anunțat și două noi accesorii. Vorbim despre noul Apple Pencil Pro, care practic înlocuiește în ofertă modelul Apple Pencil 2. Acesta arată în mare parte identic, dar integrează trei noi tehnologii la interior. Prima ar fi senzorul de presiune, care permite stângerea suprafeței pentru a activa anumite funcții. Cea de-a doua ar fi un nou accelerometru care ține cont de orientarea stylus-ului, pentru precizie mai mare în aplicații creative, iar în cele din urmă, un sistem de vibrații haptic poate asigura mai multă precizie în aplicațiile de pe iPadOS.

Desigur, dezvoltatorii au acces la toate aceste noi funcții și le pot integra în aplicațiile lor. Au fost demonstrate în ProCreate pentru a simți atunci când elementele se aliniază atunci când le miști, sau pentru a accesa rapid anumite unelte din aplicație. Prețul noului stylus Apple Pencil Pro rămâne de 149 euro. Noul stylus este compatibil și cu tabletele iPad Air cu M2.

Noul Magic Keyboard este însă următorul pas către unificarea tabletelor iPad și laptop-urilor MacBook. Acesta are acum un palmrest din aluminiu, primește un trackpad mai mare și vine și cu rândul de butoane de funcții, care lipseau de pe generația anterioară a tastaturii. Prețurile rămân aceleași: 349 euro pentru modelul de 11” și 399 euro pentru tableta de 13”.

Prețuri de la 1.199 euro și… până la cer

Desigur, prețurile noilor modele iPad sunt „enorme”: 1.199 euro pentru modelul de bază de 11” cu 256 GB stocare (dublu față de modelul anterior) și 1.549 euro pentru aceeași configurație de 13”. Modelele de 1 și 2 TB depășesc lejer 2.000 euro, iar sticla mată adaugă încă 200 de euro la prețul final. Desigur, o variantă cu eSIM 5G costă în plus față de aceste configurări.

Un iPad Pro cu „de toate” (13” 2 TB, sticlă mată, 5G, fără Apple Pencil Pro și fără tastatura Magic Keyboard) ajunge la 3.139 euro. Cu accesorii incluse, prețul se apropie de 3.700 de euro:

Etichete: , , , , , , ,