Apple lansează procesorul M4 la doar câteva luni distanță de M3

Scris de | 7 mai, 2024
Apple lansează procesorul M4 la doar câteva luni distanță de M3

Procesoarele Apple Silicon M3 au debutat abia în toamna anului trecut, iar cele mai recente modele de MacBook Air cu M3 au fost lansate pe piață abia în primăvară, dar deja Apple anunță trecerea la procesorul M4. Compania spune că acesta a fost necesar pentru a putea dezvolta noi dispozitive, mai subțiri și mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie și vine cu niște declarații foarte interesante despre nivelul său de performanță. Desigur, procesarea AI a fost foarte importantă, Apple dorind să sublinieze că integrează procesoare neurale încă de la generația Apple A11 de pe iPhone X.

Procesorul Apple Silicon M4 este cu 50% mai performant decât M2, spune Apple

Noul Apple Silicon M4, procesorul care stă la baza noilor modele iPad Pro este dezvoltat folosind cea de-a doua generație a arhitecturii pe 3nm de la TSMC. Astfel, procesoarele pot oferi un nivel superior de performanță, păstrând consumul de energie scăzut. Acest procesor este gândit special pentru dispozitive subțiri și ușoare și vine cu o configurație mai bine „dotată” decât M3.

În primul rând, avem de a face cu o configurație cu 10 nuclee. Patru dintre ele sunt de performanță înaltă și celelalte șase sunt pentru sarcini eficiente. În total ar trebui ca acestea să ofere o performanță îmbunătățită cu 50% pentru procesare CPU față de procesorul Apple M2 de acum doi ani. De altfel, Apple s-a ferit să facă comparații cu generația M3, lansată în toamnă.

Apple M3 vine și cu un nou GPU cu 10 nuclee, care adaugă noi capabilități pe iPad precum Mesh Shading și Ray Tracing, pentru prima dată. Și procesorul grafic din M3 oferea aceste funcții, deci probabil că acestea nu sunt foarte diferite la nivel de arhitectură. De altfel, Apple nu a promis un aport major de performanță la acest capitol, ignorând complet acest aspect.

De altfel, comparațiile sunt țintite către Apple M2, cipul care se regăsea în generația anterioară de tablete iPad Pro. Astfel, avem de a face performanță similară cu M2 la jumătate de consum pe modelul M4, spune Apple, dar nu promite un aport major de performanță atunci când consumul este similar. Apple spune însă că oferă aceeași performanță ca un procesor de PC pe baterie, dar la un consum de energie de doar 25%.

Noul NPU Neural Engine pentru sarcini AI locale, pe dispozitiv este construit cu 16 nuclee și poate realiza 38 tirlioane de operațiuni pe secundă. Acesta este de 60 de ori mai performant decât primul NPU Apple, din procesorul A11 Bionic și mai performant decât oricare alt NPU folosit într-un cip de computer sau smartphone de pe piață.

Asta nu spune foarte multe și performanța brută a lui Apple M4 va rămâne o enigmă până când nu vor apărea și primele modele de MacBook-uri care vor folosi acest procesor. Cel mai probabil, ne putem aștepta la un refresh al modelelor MacBook Pro în toamnă, cam pe la un an după lansarea variantelor cu M3.