Apple lansează MacBook Air de 13 și 15″ cu procesoare M3

Scris de | 4 martie, 2024
Apple lansează MacBook Air de 13 și 15″ cu procesoare M3

Fără niciun avertisment, Apple a anunțat oficial două noi modele de laptop-uri din gama MacBook echipate cu procesoare M3. Este vorba despre seria Air, formată din modelul de bază, de 13” și din modelul superior, cu ecran mai mare, de 15”. Ambele primesc atât un upgrade de procesor, mult așteptat, cât și alte avantaje pe care nu ne așteptam să le vedem pe seria mai ieftină de computere portabile ale companiei.

Procesoarele M3 au debutat în această toamnă alături de modelele MacBook Pro de 14 și 16”. Acestea au fost lansate la momentul respectiv atât cu variante Pro și Max ale procesorului M3, cât și cu cel de bază, ceea ce a făcut absența unor modele MacBook Air simțită la acel moment. Acum, cei care își doresc laptop-uri subțiri și ușoare de la Apple, care nu sunt concentrate în principal pe performanță de top, pot să cumpere unul dintre cele două modele noi, cu M3 la bord.

Așa cum era de așteptat, din punct de vedere al design-ului, noile MacBook Air sunt identice cu cele din generația anterioară, cu M2. De altfel, modelul MacBook Air M2 de 15” este lansat chiar anul trecut, deci a fost înlocuit rapid în ofertă de noul model. Ambele variante sunt echipate cu „notch”-uri în display, unde este găzduită camera video Full HD.

Noile laptop-uri primesc procesoare mai puternice, Wi-Fi mai rapid și posibilitatea de a conecta două ecrane externe

Conform descrierii oficiale, Apple se așteaptă ca utilizatorii de MacBook Air M1 să fie cei care fac upgrade la variantele cu M2, spunând că performanța este cu 60% îmbunătățită între aceste variante. De asemenea, se pare că noul MacBook Air cu M3 este de 13 de ori mai performant decât prima variantă MacBook Air cu Intel, lansată în 2008.

Pe lângă un procesor îmbunătățit, noile modele M3 vin și cu avantaje peste variantele cu M2. Pe de-o parte avem de a face cu Wi-Fi 6E, care crește viteza maximă posibilă de transfer wireless de două ori, în timp ce ambele modele pot acum fi conectate nu doar la unul, ci la câte două display-uri externe prin intermediul mufelor USB-C. Al doilea display va funcționa însă doar atunci când laptop-ul are ecranul intern închis, deci nu vei avea la dispoziție trei ecrane, adică două externe și cel intern. Este mai degrabă o soluție pentru cei care vor două ecrane mari.

Configurațiile hardware sunt identice între cele două modele, ambele putând găzdui cipuri M3 cu 8 nuclee CPU, până la 10 nuclee GPU, maximum 24 GB memorie RAM și 2 TB stocare internă. Desigur, o configurație de top de MacBook Air de 13” ajunge la 2.679 de euro, dublu față de varianta de bază de 1.300 de euro, livrată cu un procesor cu 8 nuclee GPU, 8 GB RAM și 256 GB stocare internă.

Cât costă noile modele MacBook Air M3

Modelul MacBook Air de 15” pornește de la 1.599 euro și vine cu un procesor M3 „complet”, cu 10 nuclee GPU, dar tot cu 8 GB RAM și 256 GB stocare internă. Configurat la maximum, cu 24 GB RAM și 2 TB stocare, acest model ajunge la 2.979 euro.

Ce avantaje promit variantele Air față de modelele superioare Pro ar fi greutate redusă, de 1,24, respectiv 1,51 kg. Modelele Air oferă aceeași baterie de top, de 18 ore la o singură încărcare, la fel ca MacBook Pro-ul de 14” cu cipuri Pro și Max, dar mai puțin de valoarea de 22 de ore, așa cum promite Apple pe modelul de 16” sau varianta Pro de bază cu M3 „standard”.

Cu această lansare, Apple scoate din ofertă modelul MacBook Air cu procesor M1, scoțând în sfârșit „la pensie” vechiul design MacBook Air, pe care îl oferea încă din 2017, de pe vremea variantelor cu Intel. Rămâne în ofertă MacBook Air M2 de 13” ca model de bază, care pornește de la 1.199 euro pentru varianta standard cu 8 nuclee GPU și 256 GB stocare.

Compania ia deja precomenzi pe site-urile sale oficiale și va începe livrările de vineri, 8 martie.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Apple