ASUS ZenBook Duo REVIEW – Cel mai cool device de care nu știam că am nevoie

ASUS ZenBook Duo REVIEW – Cel mai cool device de care nu știam că am nevoie

Scris de | 5 iunie, 2024

Salve, Hello și Bonjour. A venit momentul să vorbim iarăși despre un laptop ASUS (ASUS ZenBook Duo), de această dată intrând mai mult în partea destinată segmentului de early adopters. Adică acei oameni care nu mai au răbdare ca o tehnologie să ajungă în mainstream și dau năvală să își cheltuie banii pe cele mai noi și mai, uneori ciudate, device-uri. Asta avem și astăzi pe masa noastră de test, însă noi, de fapt, suntem aici ca să vedem dacă merită să-ți iei un laptop cu care poți fi sigur că vei atrage atenția oriunde vei merge.

Încă de când au început să apară dispozitivele pliabile, am văzut rapid implementări în ceea ce privește telefoanele. Samsung va ajunge în curând la cea de-a șasea generație de pliabile, pentru seriile Flip și Fold, Apple se pregătește și ea să anunțe ceva în acest sens, poate în acest an sau poate la anul, iar alte companii au luat această tehnologie de panou OLED și au aplicat-o la laptopuri. Însă nu despre asta vorbim azi, ci despre un dispozitiv cu două ecrane, pentru că de ce nu. Hai să vedem cum ne ajută.

OLED la puterea a doua

Înainte de orice altceva, trebuie să menționez că cei de la ASUS au fost, by far, compania care a impins cel mai mult panourile OLED pe o multitudine de game ale sale, și a „militat”, practic, pentru o democratizare a acestei tehnologii care era destul de exclusivistă la început. Și ce altceva mai înseamnă această direcție aproape obsesivă a ASUS? Că, inevitabil, a ajuns producătorul care își calibrează și cel mai bine astfel de ecrane, ba chiar a rezolvat multe dintre problemele inerente, precum cea a burn-in-ului, prin diverse gimmick-uri software. CUm se spune, dacă petreci suficient de mult timp asupra unui lucru, ajungi să te pricepi destul de bine la el.

Însă ce poate fi mai bun decât un ecran OLED? Exact. Două ecrane OLED. Acum puțin timp, aici pe canal la noi, colegul meu Cătălin a testat Zenbook 14 OLED, un ultrabook „convențional” care dispune fix de ecranul despre care vorbim și noi astăzi. ASUS a luat acel display, apoi a mai luat unul la fel,  i-a trântit o balama destul de bună, și l-a făcut candidat principal pentru regele productivității portabile. Toată treaba arată cam așa.

Însă problema principală cu aceste device-uri a fost și mereu va fi dată de existența cârcotașilor, care vor spune că unii producători nu știu ce să mai scoată, doar ca să iasă în evidență, și că mai bine rămân ei la produsele tradiționale. Acest lucru este cât se poate de greșit. Da, există de multe ori și rateuri, care ajung subiect de glume online, însă te pot asigura încă de pe acum că nu ăsta e cazul și aici. Dacă nu ar exista tupeu, combinat cu „trial & error”, nu ar exista nici progres. Iar ce a făcut ASUS aici este cât se poate de reprezentativ pentru progres. Este exact acel gen de device despre care pot să spun, „da, hai că au făcut treabă aici”.

Fiind utilizator, în mod normal, de laptop legat la monitor, deci de două ecrane, abia am așteptat să pun mâinile pe acest ZenBook Duo, încă de când am fost invitat la un soi de pre briefing chiar la sediul băieților de la ASUS, prin luna decembrie, dacă îmi amintesc eu bine. Însă ce atunci l-am remarcat și mi s-a părut interesant. Așa că atunci când l-am scos pentru prima dată din cutie și am apucat să mă joc cu el ceva mai mult, am fost dat pe spate încă din prima de calitatea build-ului și cum a reușit producătorul să includă chiar și o tastatură fizică în acest ansamblu, ba mai mult, să-l și facă să arate ca un laptop absolut normal, care poate trece total neobesevat, la o adică.

Un adevărat workhorse

Cele două ecrane sunt unite de o balama destul de proeminentă, însă care pe mine nu m-a deranjat deloc în timpul utilizării, nici în mod landscape, dar nici în mod portrait. Pentru că laptopul are pe șasiu un stand retractabil, care îți va permite să-l folosești în orice orientare îți dorești tu. Eu personal, am preferat-o pe cea portrait, și având parte de o demarcație destul de clară între cele două display-uri, am reușit să-mi împart așa cum trebuie munca. De exemplu, eu am ales să scriu ce am de scris pe ecranul de jos, cu device-ul în mod portrait, iar pe ecranul de sus să am tot ce ține de research-ul meu. Mă gândesc, iarăși, că la editare foto sau video, ar merge împărțite în două resursele folosite și software-ul în sine, cu proiectul. Asta ar rămâne să îmi spuneți voi în comentarii, sau Flo din spatele camerei, pentru că pe mine nu m-a dus capul să mă apuc și eu de editare la viața mea.

Poate lucrul care m-a încântat cel mai mult este portabilitatea unui setup cu două ecrane, una care nu credeam că este încă posibilă. Pot vedea foarte ușor un scenariu în care vei putea să ieși cu acest laptop și să lucrezi pe el din cafenea, în mod portrait sau chiar și landscape. Desigur, vei atrage și câteva priviri cu el, însă dacă nu te deranjează asta e perfect ok. Încărcătorul său este pe USB-C la 65W, unul extrem de conservator în dimensiuni. De fapt, cred că am văzut încărcătoare mai mari la telefoane. 

Cert e că și bateria de 75 Wh mi-a oferit câteva ore bune, patru spre cinci, de utilizare pe ambele ecrane, timpul fiind simțitor mai mare dacă vei alege să-l folosești ca pe un laptop convențional. Câștigăm aici încă vreo patru ore de utilizare reală. Deci pot recomanda cu ușurință ZenBook Duo celor care depind destul de mult de o baterie ofertantă. Desigur, nu e MacBook, dar nici produsul Apple nu mai scoate de nicăieri încă un ecran. Ah, da, și ca să nu uit, în cutia acestui produs am găsit chiar și un ghiozdan pentru laptop. Nu, nu o geantă mai mică sau unul din acele plicuri, ci un ghiozdan în toată regula. Nice touch.

Și, ca să termin polologhia cu ecranele și cu portabilitatea, cele două panouri sunt OLED, așa cum spuneam și la început, la rezoluție 3K și cu rate de reîmprospătare tot identice, de 120 Hz. Aici mai punem la socoteală și software-ul proprietar ASUS, și anume ScreenXpert, care vine preinstalat, și care îți permite să modifici anumite setări extrem de folositoare pentru folosirea mai ales în modul cu două ecrane. De exemplu, poți schimba rezoluțiile pe cele două în funcție de preferințe, poți bloca rotirea lor automată și poți manageria mai bine diversele ferestre de care te folosești în timp ce lucrezi. Un alt aspect de menționat aici este că poți urmări ușor și bateria tastaturii detașabile, despre care vom vorbi imediat.

Sub capotă

ASUS ZenBook Duo este un laptop de productivitate, și îl vom judeca ca atare. Prin urmare, nu am rulat nici un fel de teste în gaming, însă l-am folosit aproximativ o săptămână pe post de laptop propriu, la muncă. Ceea ce înseamnă că am scris pe el, am editat foto la nivel semi-rudimentar, și am cules ilustrație pentru emisiunea noastră de la Prima TV. Deci nu l-am împins în vreun scenariu care să-l facă să transpire prea rău.

Nu eu personal, pentru că tot am ajuns acolo, doar că prin intermediul testelor benchmark. Teste care plasează ZenBook Duo între cele mai bune ultrabook-uri cu Windows și procesoare Intel și nu numai. AM observat că, în majoritatea cazurilor, doar procesoarele M de la Apple au dat randament mai bun, prin comparație. Iar asta se datorează și faptului că avem parte de un procesor Intel Core Ultra 9 185H, însă nu și de grafică dedicată, soluția regăsită aici fiind una Intel Arc, proprietară companiei americane.

De altfel, mai există o variantă de ZenBook care vine la pachet cu Core Ultra 7 și un SSD de 1TB, însă aceasta e o configurație ceva mai redusă ca preț. Probabil pentru că pe mine cei de la ASUS m-au văzut mai pretențios, am avut parte de „tratamentul” cu 2TB spațiu de stocare pe SSD, cuplați cu 32 GB de memorie RAM. Și tot acest ansamblu vine la pachet cu o răcire care mie unul mi s-a părut destul de bună, laptopul neîncălzindu-se prea tare nici măcar în testele benchmark ceva mai dure. Din câte m-am documentat și aici, se pare că ASUS a introdus un dispersor de căldură între placa de bază și ecranul OLED de pe partea inferioară a laptopului, adică cea pe care așezi tastatura detașabilă. Acesta permite atât CPU-ului, cât și procesorului grafic Arc să funcționeze la un TDP combinat de până la 35W.

Tastatura detașabilă

Și, ca să pot imita până la capăt experiența de la birou, ZenBook Duo se laudă și cu o tastatură detașabilă magnetic, care se încarcă prin intermediul unor pini, de la laptop, sau prin intermediul unei mufe exclusive USB-C, care se regăsește pe lateralul ei, exact lângă switch-ul de Bluetooth. Ca să vă faceți o idee mai bună, imaginați-vă că puteți prin minune să scoateți tastatură de pe laptopurile voastre. Exact asta impresia pe care o am aici, iar materialul de pe spate e un plastic foarte fin, pentru a nu zgâria ecranul. Tastatura e extrem de ușoară și are o baterie destul de ofertantă. Eu unul, nu am reușit să o descarc, poate și din cauza că am folosit-o conectată la device în egală măsură în care am folosit-o în modul Bluetooth.

În plus, laptopul vine la pachet și cu un stylus cu 4096 de niveluri de presiune, pentru cei care vor să editeze grafic pe acest device. Nu vreau să vă imaginați că veți putea executa randări prea complexe pe el, însă până la un nivel mediu ZenBook Duo se achită cu brio de sarcinile sale. Iar pe lângă toate acestea, ai și opțiunea de a folosi o tastatură virtuală pe ecranul din partea inferioară, însă nu pot recomanda așa ceva cu bună știință, pentru că mie mi se pare destul de contraintuitiv să folosești device-ul în acest mod, pentru simplul motiv că nu ai de ce să faci asta.

Conectivitate

În ceea ce privește conectivitatea, ZenBook Duo vine echipat cu mai toate porturile pe care ți le-ai putea dori pentru productivitate. Avem pe partea stângă a șasiului două USB-C-uri cu Thunderbolt 4, care dispun și de power delivery pentru încărcare de la priză sau de la monitor, și care se pot folosi împreună cu două monitoare 4K 60 Hz, sau unul 8K 60 Hz. Mai departe, avem și un USB-A, pe aceeași laterală, iar atunci când trecem pe partea opusă observăm o intrare HDMI 2.1, dar și un jack de căști. Nu pot să spun că pe parcursul utilizării am simțit nevoia de ceva în plus și cred că nici voi, dacă vă veți cumpăra acest model. Cât despre standardul Wi-Fi de care dispunem aici, este unul fără de care nu ar trebui să existe nici un laptop de productivitate în 2024, anume Wi-Fi 6E.

O altă mențiune onorabilă pentru ZenBook Duo vine și la capacitățile sale audio, o zonă spre care își îndreaptă atenția din ce în ce mai mulți producători, dar una în care ASUS începe să exceleze. De un sunet deosebit am avut parte și pe ROG Zephyrus G16, al cărui review îl găsiți la noi pe canal și pe site. De altfel, logo-ul Harman Kardon tronează în partea superioară a tastaturii, semn care ne arată din start că avem parte de o calibrare audio așa cum trebuie.

Concluzia connect

ASUS ZenBook Duo este un laptop care pe noi, sincer, ne-a surprins. Nu mă așteptam să testez pentru prima dată un produs într-un format care este nou pe piață și să îmi placă atât de mult. De fapt, nu numai să îmi placă, cât și să îl găsesc extrem de folositor, că aici e partea cea mai importantă. Rareori mi s-a întâmplat să găsesc o utilitate reală și ceva funcții care nu sunt făcute doar să fure priviri, ci și ca să aducă plus valoare, totul pe un produs destinat oarecum segmentului de early adopters.

Panourile OLED sunt calibrate extrem de bine de ASUS, stăm foarte bine și la capitolul conectivitate, partea audio se remarcă prin claritate, iar componentele de sub cel de-al doilea ecran sunt de top. Este într-adevăr un ultrabook în adevăratul sens al cuvântului și putem spune cu mâna pe inimă că este mai mult decât recomandabil oricui duce un stil de viață pe sistem „nomad digital”, sau care are mult de muncă și stă mai toată ziua pe drumuri.

ASUS ZenBook Duo în varianta testată de noi, cu 32GB de memorie RAM, SSD de 2TB și Intel Core Ultra 9 se comercializează în România la un preț de 12.500 de lei.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , ,