Electrocasnicele Samsung cu AI: cât de departe au ajuns deja casele inteligente

Electrocasnicele Samsung cu AI: cât de departe au ajuns deja casele inteligente

Scris de | 7 iunie, 2024

Energy Expo - Join the revolution

Samsung ne-a prezentat în cadrul unei vizite la sediul său central din Suwon cele mai recente inovații în materie de electrocasnice inteligente din gama Bespoke și nu numai, toate echipate, într-o formă sau alta cu funcții AI. Acestea includ frigidere, mașini de spălat, roboți de curățenie și aparatură de gătit, care pot oferi funcții avansate de interconectivitate, inteligență artificială și ecrane tactile, menite să sporească confortul utilizatorilor, să optimizeze performanța și să promoveze sustenabilitatea prin reducerea consumului de energie.

Bespoke AI Family Hub: frigiderul devine „centrul de control” al gospodăriei

Cel mai impresionant din gamă este, la prima vedere, frigiderul Bespoke cu patru uși cu AI Family Hub. Aceasta este combină frigorifică gigant, care integrează pe ușa din dreapta cel mai mare ecran din gama de electrocasnice Samsung. Vorbim despre un ecran cu diagonală de 32”, titularul AI Family Hub, care poate deveni, la nevoie,  centrul digital al casei inteligente. Pe lângă faptul că ecranul mare poate fi folosit asemeni unei tablete uriașe, oferind acces la aplicații uzuale precum YouTube sau un browser pentru căutarea de rețete și instrucțiuni pentru realizarea acestora, acest frigider este echipat cu propriile funcții AI.

Având o cameră poziționată în partea de sus, frigiderul poate ține evidența produselor pe care le introduci sau le scoți din el. Acesta are o bază de date cu un milion de imagini cu produse alimentare, putând să le recunoască automat, iar tu poți chiar să specifici pentru fiecare în parte data de expirare. Astfel, frigiderul te poate atenționa atunci când anumite produse sunt pe cale să expire, pentru a le consuma, putând astfel reduce risipa. Tot cu ajutorul inteligenței artificiale, frigiderul poate recomanda rețete sau întregi meniuri pe baza a ceea ce ai stocat la rece.

Curățenia devine mai eficientă cu AI

Un alt exemplu de inteligență artificială în casele inteligente de astăzi ar fi mașina de spălat Bespoke Wash & Dry. Aceasta este la rândul său echipată cu un ecran tactil și poate, de asemenea să ruleze cam aceleași aplicații pe care le-am văzut și pe frigider, dar pe un ecran mai mic, de 7”. De altfel, Samsung spune că acest ecran de 7” urmează să vină pe majoritatea electrocasnicelor sale.

AI-ul în cazul mașinii de spălat este folosit pentru a calcula automat condițiile de spălare, în funcție de parametri precum greutatea hainelor, nivelul de murdărie și vremea de afară. Astfel, nivelul de detergent și setările de spălare, cantitatea de apă și temperatura pentru spălare și uscare, dar și timpul programului sunt diferite la fiecare spălare, pentru rezultate optime. AI-ul chiar învață obiceiurile de spălare ale utilizatorilor și poate să folosească anumite setări prioritare, în funcție de asta. Practic, nu mai trebuie să te uiți confuz la lista de programe a mașinii de spălat, întrucât poate face ea totul pentru tine.

Tot la capitolul curățenie avem Bespoke Jet Bot Combo AI, aspiratorul robot inteligent care poate să curețe întreaga casă fără să fie nevoie să iei din calea lui obiecte mici sau mari. Robotul este echipat cu o cameră care permite recunoașterea obstacolelor dintr-o bază de date cu 1,7 milioane de imagini pe care a fost antrenat. Prin inteligență artificială, aspiratorul detectează orice, de la persoane, telefoane lăsate pe jos, sau cabluri de încărcare, șosete sau chiar murdăria lăsată de animale de companie. În funcție de gradul de „risc”, aspiratorul ocolește aceste obstacole la distanță mai mare sau mai mică.

Bespoke Jet Combo are și senzori și rutine AI pentru a detecta suprafața pe care curăță. Astfel, dacă rulează un program cu spălare, atunci când va detecta că trece pe un covor, acesta va opri mopul și va crește puterea de aspirare. Practic, poți lăsa robotul să facă curat fără să rămâi cu grijă că ar putea greși cumva.

Cuptorul cu AI și cameră video: cea mai nouă inovație în bucătărie

AI-ul nu lipsește nici atunci când trecem la gătit. Samsung are și gama de produse AI Pro, în care este inclus și cuptorul care folosește o cameră video pentru a permite atât filmarea procesului de coacere, dar și pentru recomandări de setări pentru gătit. Poți monitoriza progresul prin smartphone în timp real, sau poți crea chiar un timelapse cu procesul de coacere pe care să îl publici apoi pe rețelele de socializare. Folosind AI, cuptorul recunoaște anumite etape ale progresului de gătire și îți poate da notificări atunci când ar trebui să treci la următorul pas.

Ecranele ajung până și pe plita inteligentă, putând astfel vedea notificări sau monitoriza alte dispozitive inteligente din casă fără să ai nevoie de smartphone la îndemână.

Desigur, toate aceste integrări și interacțiuni între dispozitive sunt posibile datorită ecosistemului SmartThings. Acesta a primit în 2024 un update major care permite realizarea unei hărți tridimensionale a casei, unde poți poziționa vizual fiecare dintre dispozitivele inteligente disponibile. Poți vedea astfel la o privire rapidă care dintre luminile din casă sunt pornite, care electrocasnice sunt în utilizare, dar și cât curent consumă, în timp real.

AI-ul te ajută să economisești, optimizând consumul de energie

Iar dacă toate sunt conectate la SmartThings, acestea pot folosi Inteligența Artificială Samsung pentru a optimiza consumul de energie prin opțiunea AI Energy. Vorbim despre funcția SmartThings care se activează cu un simplu click și care sincronizează toate dispozitivele din casă pentru a funcționa pe moduri de consum economice. Aerul condiționat poate fi astfel sincronizat cu cuptorul, cu purificatorul de aer, sau cu mașina de spălat rufe, pentru a funcționa în tandem pentru a nu risipi energie. Avantajul utilizării inteligenței artificiale în acest caz este faptul că nu mai trebuie să te uiți individual la fiecare în parte pentru a crea profiluri mai economice, totul fiind automat configurat.

Toate aceste funcții din casa smart de astăzi, pe care le-am amintit până acum, folosesc inteligența artificială bazată pe machine learning, ceva ce există deja de câțiva ani în sistemele smart home și pe dispozitive inteligente. Totuși, Samsung aduce și AI-ul generativ în ecosistemul inteligent prin limbaj natural pentru controlul întregii case. Astfel, Bixby, asistentul virtual al companiei, poate acum înțelege comenzi de la utilizator pe baza unui LLM, asemănător ChatGPT. Spunând „Hi Bixby” și apoi o comandă complexă precum „pornește aerul condiționat, aprinde lumina și setează o alarmă pentru ora 5”, totul va fi înțeles și executat fără erori. Anterior, comenzile vocale trebuiau să fie simple și precise, fiind necesare mai multe comenzi succesive pentru a ajunge la acest rezultat.

Mai mult AI „în casă” în anii următori

Reprezentanții Samsung au vorbit și despre integrarea de AI generativ în dispozitivele electrocasnice și în alte dispozitive smart home, dar au dezvăluit că încă explorează posibilitățile. Cu ecrane atașate de fiecare dintre aceste dispozitive, Samsung se gândește momentan la realizarea de fundaluri de ecran care să se potrivească mai bine în „peisaj” atunci când nu sunt în utilizare, dar și la alte întrebuințări ale AI-ului care ar putea să apară în timp.

Angajamentul Samsung în legătură cu inteligența artificială este însă de a integra funcții noi în produsele sale, care să asigure un confort mai mare pentru clienți, să optimizeze performanța oferită și să pună sustenabilitatea pe primul loc.

Articol realizat cu sprijinul Samsung.

Etichete: , , , , ,