Apple a prezentat în cadrul conferinței WWDC, așa cum era de așteptat, iOS 18, următoarea iterație a sistemului de operare pentru iPhone, care ar trebui să fie disponibil în această toamnă pentru cele mai multe iPhone-uri.
Apple Intelligence
După cum era de așteptat, Apple Intelligence au fost cuvintele cheie, reprezentând inițiativa AI a companiei, disponibilă pentru dispozitivele alimentate de cipurile A17, dar și pentru toate device-urile care dispun de CPU-uri din seria M. Este vorba despre instrumente AI personalizate care ajută la sarcinile zilnice, lucruri precum prioritizarea notificărilor. Există și instrumente de scriere, disponibile în toate aplicațiile, pentru rescriere (cu mai multe versiuni), corectură sau rezumarea textului. Aplicația Mail primește și sugestii Smart Reply și capacitatea de a afișa e-mailurile prioritare în partea de sus a Inbox-ului.
Apple a subliniat că AI-ul său este „bazat pe informațiile și contextul personal” și poate face referire la ceea ce vezi pe ecran. Dar, odată cu Apple AI, vine și „confidențialitatea de top”, datorită procesării „on-device”, ceea ce înseamnă că AI-ul este conștient de datele tale personale, doar că nu le colectează.
Instrumente AI și funcții noi
AI-ul Apple îți permite să generezi imagini potrivite pentru conversațiile tale, pe baza pozelor de profil ale prietenilor tăi. Schiță, ilustrație și animație sunt cele trei stiluri în care poți crea imagini folosind Image Playground de la Apple, care este integrat în multe aplicații native, dar și disponibil ca instrument de sine stătător. Fiecare imagine este creată pe dispozitiv.
„Genmoji” sunt, de asemenea, o noutate. Da, înseamnă emoji generate cu AI, și este exact ceea ce crezi. Poți crea genmoji pe baza unei poze a cuiva, iar AI-ul îți permite să cauți imagini și videoclipuri folosind limbaj natural. De asemenea, instrumentul Clean Up este „guma de șters AI” de la Apple, care te ajută să scapi de persoanele și obiectele nedorite din fotografii.
Funcția Memories îți permite să creezi o poveste video doar tastând o descriere. Aceasta folosește recunoașterea limbajului și a imaginii pentru a selecta cele mai bune fotografii și videoclipuri pe baza descrierii. Îți va sugera chiar și melodii potrivite pentru a se potrivi.
Poți înregistra, transcrie și rezuma audio în aplicațiile Notes și Phone. Dacă înregistrezi un apel telefonic, participanții vor fi notificați, iar odată ce acesta se încheie, vei primi un rezumat.
Apple Intelligence folosește modele mari de limbaj (LLM) și difuzie. Private Cloud Compute îi permite să se folosească de modele localizate pe servere pentru întrebările mai complexe. Serverele „oferă confidențialitatea și securitatea iPhone-ului tău”, deoarece nu stochează niciodată datele tale. Aceste promisiuni vor fi aparent verificabile în mod independent.
Îmbunătățiri pentru Siri
Un salt mare înainte vine pentru Siri, care avea cu siguranță nevoie de unul. Asistentul virtual are parte de un aspect nou și promite să înțeleagă limbajul natural mai bine. Siri își amintește contextul conversației tale și acum poți chiar să-i scrii direct. Poți să-i pui și întrebări despre caracteristicile iOS-ului, de exemplu.
În plus, contractul Apple cu OpenAI este real, astfel că acum poți accesa ChatGPT în iOS 18, prin intermediul Siri. ChatGPT este integrat și în instrumentele de scriere, la nivel de sistem.
În schimb, Apple susține că cererile și informațiile tale nu vor fi înregistrate. Dacă ești deja abonat la ChatGPT, poți să te autentifici pentru a beneficia de funcțiile premium. ChatGPT va fi disponibil „mai târziu în acest an”, așa că este posibil să nu fie disponibil chiar de la lansare, sau cel puțin nu când va apărea primul beta pentru iOS 18.
Alte funcții noi în iOS 18
iOS 18 vine, de asemenea, cu mai multe funcții de personalizare. Poți să modifici mai mult ecranul de start, inclusiv să așezi elementele pe grilă în orice ordine vrei, similar cu ecranul „Home” de pe Android, să schimbi culorile pictogramelor aplicațiilor pentru a se potrivi cu wallpaper-ul (sau nu), iar Control Center este acum mai personalizabil, cu pagini multiple și un API pentru dezvoltatori pentru a-ți oferi propriile controale pentru aplicațiile lor.
Poți acum să blochezi aplicațiile pentru a le păstra departe de ochii curioși și poți selecta ce contacte să apară în anumite aplicații, astfel încât acestea să nu aibă acces la toată agenda.
Noua aplicație Passwords este locul unde îți poți accesa parolele, dar și passkeys, parolele Wi-Fi și codurile de verificare, toate în același loc. Aplicația te va alerta cu privire la problemele cele mai comune, cum ar fi parolele ușor de ghicit sau folosite de mai multe ori, precum și cele care apar în scurgerile de date cunoscute.
Funcții noi în Mesaje și Mail
Aplicația pentru mesaje are de acum parte de „tapbacks” (un termen pe care Apple vrea să ni-l impună) cu orice emoji sau sticker, acestea fiind exact ca reacțiile cu emoji la mesaje pe WhatsApp, de exemplu, doar că în purul stil al companiei au fost numite diferit. Există, de asemenea, suport pentru mesaje programate, precum și formatare a textului cu bold, subliniat și italic, și efecte precum jitter, shake și bounce. În plus, compania a confirmat că suportul RCS va fi integrat în iOS 18. Mesageria bidirecțională prin satelit va fi, de asemenea, disponibilă, cu criptare end-to-end.
Aplicația Mail primește capacitatea de a grupa mailurile de pe device în categoriile Primary, Transactions, Updates și Promotions, da, exact ceea ce Gmail a introdus cu mulți ani în urmă. Există și „digesturi”, rezumate adică, pentru fiecare categorie, pentru a le putea parcurge mai rapid.
Funcții noi în Maps, Wallet și Photos
Maps are acum parte de hărți topografice noi cu trasee de drumeție, care pot fi accesate offline, iar Wallet primește Tap to Cash ca o modalitate de a transfera bani (momentan doar în SUA) atingând două iPhone-uri unul de celălalt, precum în cazurile în care faci schimb de contacte. De asemenea, Game Mode vine pe iOS, minimizând activitatea din background în timpul sesiunilor de gaming și îmbunătățind semnificativ capacitatea de răspuns atunci când folosești controllere și AirPods.
Aplicația „Poze” a primit și ea un redesign, pe care Apple îl cataloghează ca fiind cel mai mare de până acum. App-ul se deschide acum ca o grilă, cu biblioteca în partea de jos. Ai parte și de „colecții” (pe care le poți fixa în partea de sus) pentru lucruri precum persoane sau animale de companie și poți filtra poze precum capturile de ecran. Aplicația sortează, de asemenea, imaginile după fețe, pentru acces rapid la fotografiile prietenilor și familiei tale.
iOS 18 va fi disponibil în stadiu de Public Beta în iulie și va fi lansat publicului în toamnă, la scurtă vreme după prezentarea noului lineup iPhone 16.