Și iată, dragilor, că a sosit momentul să testăm un nou laptop de la ASUS, de această dată varianta ceva mai mică a lui Zephyrus G16, al cărui review îl puteți citi aici. Zephyrus G14 este un laptop care impresionează din toate unghiurile, prin designul său, și care poate foarte ușor să câștige un concurs de frumusețe chiar și împotriva „rivalilor” de la Apple. Însă e un laptop cu diagonala ecranului de 14 inci, care se comercializează ca fiind și unul pentru gaming. Hai să vedem dacă producătorul are dreptate să încadreze acest model în segmentul menționat adineauri.
Design „Eclipse Gray”, finisaje premium
Dacă la „fratele” său mai mare, G16 adică, am fost impresionat de finisajele șasiului, dar și de culoarea sa albă, acum a sosit momentul să vedem și cum arată acest model pe gri, chiar dacă într-o formă mai compactă. Pe capac regăsim același sistem „Slash Lighting”, adică acea bandă de efecte luminoase care îi dă o notă mai jucăușă produsului, dar în același timp una suficient de conservatoare, o cu totul altă direcție față de AniMe Matrix pe care le regăseam pe modelele Zephyrus din anii precedenți.
Culoarea în care a venit „îmbrăcat” sample-ul nostru de test este „Eclipse Gray” și vreau să spun că e una dintre cele mai frumoase care există pe un laptop care nu e fabricat de Apple. Bine, nici G16, pe care l-am menționat adineauri, nu stătea prea rău la vedere cu a sa culoare „Platinum White”. Am observat acest trend și la alți producători, de a se folosi destul de mult de culoarea albă în limbajul de design, ceea ce mă bucură nespus, pentru că arată foarte bine, dar un gri finisat bine la vremea lui e altceva. Șasiul lui G14 este realizat intregral din aliaj de aluminiu.
În ceea ce privește tastatura și touchpad-ul, ele sunt generoase în dimensiuni și potrivite pentru cineva cu workflow-ul meu. Cursa tastelor este una cât de cât lungă și satisfăcătoare, iar pentru stilul meu de scris s-a potrivit mănușă. Este unul dintre laptopurile testate pe care am scris cel mai rapid și pe care am avut parte de cel mai mic timp de familiarizare cu formatul. În schimb, touchpad-ul, deși generos în dimensiuni, nu ajunge la dimensiunile de pe alte laptopuri de 14 inci, însă este destul de precis.
Multă lume ar putea spune că un laptop cu ecran de 14 inci ar fi cam prea mic pentru gaming, dar eu aș vrea să-i contrazic. Bine, aici depinde despre ce tip de gaming vorbim. Poți foarte ușor să te joci pe G14 sports games, strategii sau simulatoare, problema intervine când îți dorești ceva competitiv, online. De exemplu, Counter-Strike 2. Am încins câteva ore bune de CS2 de pe Zephyrus G14 și nu pot să spun că am fost încântat. Deși nu am avut nici un fel de problemă de ordin tehnic, de multe ori display-ul s-a dovedit a fi prea mic pentru ce aveam eu nevoie.
Pe scurt, incursiunea mea într-unul dintre cele mai populare titluri de esports s-a sfârșit cu ultima poziție în clasamentul echipei, în repetate rânduri, performanța mea lăsând de fiecare dată de dorit. De ce? Pentru că la o rezoluție ridicată, superbul ecran al lui G14, despre care vom vorbi ceva mai încolo, s-a dovedit a nu fi suficient. Vedeam greu inamicii, deseori mult prea târziu pentru a mai face ceva. Deși au existat sclipiri pe alocuri, nu pot să spun că am fost mulțumit.
Dar, ca să revenim la design, faptul că ASUS a reușit să înghesuie componente, să le spunem, de top, într-un șasiu atât de compact a venit la pachet cu ceva limitări. Însă, device-ul privit ca un laptop de productivitate capătă deja alte valențe, iar eu, care l-am folosit în ultimele două săptămâni pe post de daily driver, am rămas impresionat. Putem spune că atunci când ai pe lista de achiziții un laptop de 12.000 de lei ai vrea ca el să fie bun la mai multe lucruri. Din fericire, aici e cazul fix de așa ceva și reușește să puncteze destul de bine la capitolul versatilitate.
De asemenea, produsul vine și cu certificare Nvidia Studio, deci e numai bun de pus la treabă pentru profesioniștii din domeniile creative, și am rulat și un test sintetic în Blender, al cărui rezultat îl puteți vedea mai jos, pentru a putea vedea exact ce poate Zephyrus G14. Pe parcursul a toată perioada de teste am fost în primul rând mulțumit de portabilitatea pe care mi-a oferit-o, mai ales prin forma sa compactă și prin greutatea scăzută, dar și prin durata de viață a unui ciclu de încărcare, care este una surprinzător de generoasă. Este unul dintre laptopurile cu Windows care nu mi-a dat anxietate cu bateria, bineînțeles, excluzând aici modelul Vivobook S15, care dispune sub capotă de un procesor Snapdragon.
Display superb
În mod clar, cert și indubitabil, ecranul lui G14 este unul dintre punctele forte ale acestui device. Deși mai redus în dimensiuni, ecranul merge până la o rezoluție 3K (2880 x 1800), ceea ce e absolut suficient pentru un device cu un astfel de factor de formă. Avem aici parte și de o rată de reîmprospătare de 120 Hz, ceea ce înseamnă că te va ajuta și în esports, cu condiția să fii comod să joci astfel de titluri pe un ecran de 14 inci. În rest, am încins niște Cyberpunk 2077 pe el, jocul arată foarte bine, evident, dar despre performanța în acest caz vom detalia ulterior.
Personal, prefer laptop-urile de 14 inci pentru orice înseamnă muncă și productivitate, iar Zephyrus G14 s-a achitat cu brio și de aceste sarcini. Iar asta aduce cu sine și foarte multă portabilitate, nici nu l-am simțit în ghiozdan pe parcursul testării. Mai mult decât atât, cum spuneam, laptopul vine la pachet cu certificare Nvidia Studio, și pot vedea cu siguranță o întrebuințare mai serioasă a componentelor de către cei care editează foto sau video. Mai ales că poate fi luat ușor oriunde și e generos și în oferta de porturi. Avem pe el și acoperire 100% DCI-P3, deci asta înseamnă că ne bucurăm de o precizie foarte bună a culorilor, iar asta e cu siguranță o cerință minimă pentru categoria de utilizatori despre care vorbeam adineauri.
Panoul este un OLED pe care ASUS l-a branduit ROG Nebula și vine și cu o luminozitate maximă de 500 de niți. Asta se traduce printr-o experiență bună de utilizare afară, însă ar trebui să cauți totuși un loc mai umbrit, precum o terasă sau cafenea. Și pe lângă toate acestea avem și certificări în plus pentru cei interesați, precum Dolby Vision, validare Pantone, precum și Vesa DisplayHDR. În timpul utilizării mele, ROG Zephyrus G14 mi-a oferit o experiență „eye-candy” așa cum îmi place mie să numesc ecranele pe care ți-e drag să lucrezi sau să te joci, indiferent dacă vorbim despre smartphone-uri sau laptop-uri. Vedem și în acest caz, la fel ca și la G16, ambiția ASUS de a echipa cât mai multe device-uri cu OLED, pe o multitudine de game care se potrivesc oricărui buzunar. Calibrarea în sine e foarte bună, iar conținutul multimedia pe care l-am urmărit pe YouTube sau Netflix s-a încadrat în standaredele high-end pe care le-am așteptat de la un ecran de laptop care trece destul de lejer de pragul de 2000 de euro.
Nvidia GeForce RTX 4070 cuplată cu Ryzen 9 8945HS
Sub capotă regăsim în acest caz componente ceva mai slabe decât la G16, însă și prețul este unul infinit mai accesibil. Nvidia GeForce RTX 4070 este placa video pe care producătorul a ales s-o integreze aici, însă avem parte de un TGP de 90W. Asta înseamnă că acest 4070 ar putea fi mai apropiat în performanțe de un 4060, varianta de laptop, evident, însă există și disponibilitatea echipării cu GPU-ul menționat la urmă. Nu suntem, însă, siguri că această variantă de echipare este disponibilă pentru achiziție în România. Implementarea este una reușită, ca de obicei, iar producătorul a făcut rabat aici și nu a inclus versiunile mai ofertante de procesoare grafice ale „echipei verzi” deoarece a vrut să câștige la portabilitate, răcire dar și baterie.
Am rulat pe Zephyrus G14 toate testele sintetice de care ne folosim de obicei aici la connect, iar rezultatele au fost demne de așteptările noastre. Laptopul face o treabă foarte bună și în gaming, acolo unde orice titlu este gestionat bine, însă odată ce ne îndreptăm spre rezoluțiile din partea superioară, dar și de setările Ultra, încep să se vadă semnele de oboseală. Însă îmi mențin ideea și sunt de părere că orice gamer s-ar putea folosi așa cum vrea de G14, cu mențiunea că pentru esports îți cumperi mai bine și un set de periferice care să includă un monitor extern. Eu m-am jucat Cyberpunk 2077, dar și două titluri din anii precedenți, precum Shadow of The Tomb Raider precum și Far Cry 6, și nu am avut treabă cu framedrops sau întârzieri în viteza de calcul. Vă las oricum mai jos toate benchmark-urile efectuate de noi pentru a vă face o părere cât se poate de precisă cu privire la performanță. Bineînțeles, toate acestea au fost efectuate „la pachet” cu opțiunea Turbo din ROG Armoury, cu G14 legat la alimentarea proprietară.
În termeni de editare foto/video, însă, nu pot să vă spun mai multe decât testul sintetic pe care l-am realizat în Blender, pentru a-mi face o idee, cuplat desigur cu driverul Nvidia Studio, însă cifrele sunt mai pricepute la acest aspect decât mine, iar micul ASUS a trecut cu bine și peste acest hop.
În ceea ce privește temperaturile, mă așteptam sincer, la început, să fiu oarecum dezamăgit. Însă nu doar că nu a fost cazul, ci chiar am rămas surprins să văd că s-a descurcat mai bine decât majoritatea laptopurilor de gaming sau editare care vin în acest format mai compact. Nu-mi amintesc ca CPU-ul să fi trecut în timpul gamingului sau în timpul testelor sintetice de 88-89 de grade, și nici nu îmi amintesc să fi simțit un disconfort la degete. Aici, ASUS se laudă că a integrat pe micul șasiu un sistem de răcire cu trei ventilatoare și pastă termoconductoare cu metal lichid de la Thermal Grizzly. Rezultatele se văd, chiar și în full load laptopul rămâne destul de silențios. Putem să încadrăm acest device, cu siguranță, la categoria de laptopuri compacte care fac o treabă categoric bună cu sistemul de răcire.
Varietate surprinzător de mare de porturi
Poate că v-ați plictisit deja de placa asta a mea cu „vai cât de mic e și ce poate face”, însă vă pot asigura că nu încerc să ridic mai mult decât trebuie un produs. Mereu când mă gândesc la laptop-uri de 14 inci nu pot să nu fac o paralelă cu modelele de la Apple. Compania americană a fost prima care a renunțat la foarte multe porturi de pe gamele sale Air și Pro, însă tot ea a fost cele care le-a readus pe șasiuri, recunoscându-se învinsă în fața fanilor care cereau cu sus și tare revenirea la niște „alltime favourites”. Ei bine, ASUS nu a plecat niciodată pe această fentă, ba chiar a încercat să includă cât mai multe opțiuni pe lateralele șasiurilor sale, și acesta e cazul și aici.
Rog Zephyrus G14 are pe laterala sa stângă nu mai puțin de cinci intrări, portul de încărcare proprietar ASUS Slim, un HDMI 2.1, USB4 Type-C care vine la pachet și cu power delivery, un USB 3.2 clasic, Type-A, dar și un jack audio, cu dedicație pentru editorii video. Atunci când traversăm pe partea opusă, mai regăsim, în oglindă, un alt USB Type-A, un alt USB-C cu suport pentru DisplayPort, dar și un card reader. Pentru că nu puteam avea un laptop destinat și celor care lucrează în industriile creative fără așa ceva. Faptul că ASUS a reușit să înghesuie atât de multe porturi pe un laptop de 14 inci reprezintă, cel puțin în umila mea opinie, o mare bilă albă.
Tot la capitolul conectivitate dăm și peste Wi-Fi 6E, pentru viteze de internet adaptate la 2024, și trebuie să menționez și prezența unui al doilea încărcător în pachet. Am observat acest trend la ASUS în ultima vreme, mai ales pe modelele de top, de a include și acest încărcător secundar mai slab, pe USB Type-C, pentru un alt plus de portabilitate, însă trebuie să specific încă de pe acum că nu este o opțiune pentru gaming. Laptopul se va descărca în continuare în timp ce te joci, ceea ce era oricum de așteptat. Poate pentru unul ca mine, a cărui muncă pe laptop constă în editare text și editare foto la nivel rudimentar, este folositor, însă cei care au nevoie de mai mulți cai putere ar trebui să apeleze cu încredere la încărcătorul principal, care nu este chiar atât de mare în dimensiuni și nici nu ar trebui să atârne prea greu în ghiozdan.
Baterie peste medie
La începutul acestui review spuneam despre cum m-a mulțumit bateria și pot spune că e peste medie, așa cum ar cataloga-o un renumit YouTuber de pe plaiurile mioritice. Eu am reușit să scot aproximativ cinci ore și jumătate de utilizare în condiții de editare text, ascultat muzică și YouTube ocazional. Sunt mulțumit, zic eu, pentru că oricum sunt genul de om care nu uită niciodată încărcătorul acasă și lucrez cu laptopul conectat la priză atunci când este posibil acest scenariu. Bateria, în sine, este una de 73 Wh. Și trebuie să menționez, chiar dacă nu are neapărat legătură cu bateria, ci cu portabilitatea în sine, acest ASUS vine la pachet și cu o husă de calitate, în care poți să-l plimbi de colo colo.