Samsung Galaxy Z Fold6 review: preț piperat, upgrade-uri incrementale și performanță îmbunătățită cu AI

Samsung Galaxy Z Fold6 review: preț piperat, upgrade-uri incrementale și performanță îmbunătățită cu AI

Scris de | 17 iulie, 2024

Încă de la prima generație Fold, Samsung a dorit să înlocuiască defuncta gamă Note, una foarte populară mai ales printre clienții business, cu acest telefon pliabil premium, care ar trebui să facă cu ochiul în special segmentului de utilizatori care se autodeclară early adopters. Ei bine, deja nu prea mai e cazul de așa ceva și iată că am ajuns la cea de-a șasea iterație a gamei, una care e deja de câțiva ani la maturitate și care sosește acum cu update-uri incrementale, menite să îmbunătățească calitatea vieții. Adică, în principal, noile funcții AI, care au debutat pe gama S24, și care reprezintă principala diferență între Z Fold6 și Z Fold5.

Deci, să trecem la „oile” noastre de astăzi, și să vorbim despre Galaxy Z Fold6, un telefon care se comercializează în România la un preț începând cu 9.999 de lei. Adică 2.000 de euro. Deci să spunem că vorbim despre un telefon scump ar fi un „understatement”. Ce face oare acest telefon atât de bine încât să poți să iei în considerare un asemenea prag de preț? Ei bine, părerea mea e că Samsung a „împrumutat” o pagină din manualul Apple și încearcă să vândă o experiență, sau mai bine zis un diferențiator. Ceva la care să se uite alte persoane, atunci când ieși în oraș, și să-și dea seama instant că e vorba de un Fold.

Design „colțuros”

2024 este anul în care Samsung a plusat pe designurile pătrățoase pe toate gamele sale, începând cu Galaxy S, Galaxy A, și terminând acum cu Galaxy Z. Eu unul pot să mă declar mulțumit de această alegere pentru direcția vizuală generală, preferând mereu, ba chiar fiind un fan declarat al acestui tip de format. Am avut ocazia să așez unul lângă celălalt modelul Galaxy Z Fold5, lansat anul trecut chiar pe vremea asta, și modelul din acest an.

Diferențele sunt destul de mici, dar totuși vizibile la o privire mai atentă, din cauza faptului că predecesorul „clientului” aici de față dispunea de un design cu colțuri rotunjite. În rest, în linii mari avem parte de același design, aproximativ aceleași dimensiuni, dar și o insulă foto ceva mai mare pe Fold6.

Materialele folosite la construcție sunt, bineînțeles, premium, fiind vorba de un spate de sticlă, cu o ramă de aluminiu, și nu m-aș fi așteptat la vreun compromis, având în vedere price range-ul. Cu riscul de a deveni obsesiv, și de a mă gândi constant la bani, această idee va fi una recurentă în acest review, tocmai din cauză că vorbim despre unul dintre cele mai scumpe telefoane de serie care se produc la ora actuală la nivel mondial, ceea ce înseamnă că, inevitabil, trebuie judecat destul de strict și din acest punct de vedere. 

Un alt lucru care se remarcă din prima, care are legătură cu ecranul „cover”, adică cel din poziția „pliat”, este faptul că este ceva mai ofertant din punct de vedere al diagonalei. Ceea ce înseamnă că Fold6 va fi mai ușor de folosit în acest mod mai tradițional, iar la acest capitol vedem, totuși, îmbunătățiri de la an la an. Dacă la primele generații de Fold, era destul de greu să te descurci pe ecranul secundar cu lucruri care ar fi considerate normale pe telefoane „convenționale”, acest aspect s-a imbunătățit destul de mult odată cu iterațiile mai recente din gamă. Acum pot spune că nu mai simți nevoia constantă de a „deplia” terminalul pentru ca el să-și atingă adevăratul potențial. Și, evident, spre deosebire de Flip ecranul secundar de pe Fold este tot timpul unul care dispune de funcțiile complete ale sistemului de operare.

Display-ul rămâne unul dintre punctele forte pentru Samsung

Și ajungem la „actorul” principal din această distribuție. Pentru că, nu-i așa, vorbim despre un telefon din seria Galaxy Z Fold, deci ecranul pliabil e principalul diferențiator față de restul telefoanelor pe care le poți cumpăra la ora actuală. Avem parte în acest an de un update incremental, în ceea ce privește luminozitatea maximă, de 2600 de niți, dar și de un update vizual care pe mine mă mulțumește. Cuta de pe ecranul mare este mai puțin vizibilă ca anul trecut, ceea ce înseamnă că Samsung face progrese în direcția potrivită. Chiar și acum sunt de părere că ăsta e cel mai mare dezavantaj pentru un pliabil, că există această mică problemă care nu poate fi rezolvată, cel puțin nu în prezent, dar la care sunt convins că se lucrează intens. Mai cred și că e principalul motiv pentru care Apple nu a lansat încă un astfel de device.

Rata de reîmprospătare a ecranului Samsung este una variabilă, iar producătorul a ales să nu ne dea opțiunea de a o „bloca” pe 120 Hz, și a mers pe o variantă adaptivă. Practic, ai de ales între 60 Hz, sau un range adaptiv de la 1 până la 120 Hz, așa cum am mai văzut și pe alte flagship-uri ale companiei din Coreea de Sud. În fine, ideea de bază aici este că avem în continuare de a face cu unul dintre cele mai bine calibrate ecrane din industrie, unul care are la bază un panou LTPO AMOLED. Aruncăm în ecuație și display-ul „cover” mai ofertant, despre care am vorbit mai devreme, și îmbunătățirile există.

Iar din setările telefonului putem alege între opțiunile de culoare „vivid” sau „natural”, iar experiența se schimbă iarăși în ceva care îți fură ochii de oriunde, sau în ceva mai temperat, mai apropiat de realitate. Eu unul prefer modul vivid, însă acesta are tendința să te mai păcălească, mai ales în ceea ce privește pozele, care vor arăta mereu mai bine pe ecranul lui Fold6 în această configurație de culoare, decât, să zicem, pe un ecran de laptop. Prefer, totuși, această opțiune pentru că mi se pare că pune mai bine în valoare tehnologia AMOLED, însă sunt multe persoane care nu sunt sau nu vor fi de acord cu mine, chiar și printre colegii mei.

Faptul că avem de-a face cu un ecran atât de mare nu poate decât să ne bucure atunci când ajungem să vorbim și despre consumul de streaming sau de conținut multimedia. Netflix, YouTube, Disney+, Amazon Prime, oricare serviciu va oferi o experiență diferită față de cea cu care ești obișnuit în prezent. Diagonala de 7.6 inci ne arată și în acest caz cum „mai mare” = „mai bun”. Pentru că e destul de evident că un display mai mare și mai luminos va oferi o experiență vizuală mai bună atunci când te uiți la un serial, decât unul ceva mai redus în dimensiuni. Și ar mai fi și partea cu gamingul, însă vom vorbi mai încolo și despre acest aspect destul de important.

Performanță la nivel de flagship & scurtă radiografie a funcțiilor AI

De când lansează două game de top în fiecare an, mulți se întreabă care este, de fapt, flagship-ul celor de la Samsung. Ei bine, răspunsul e…ambele. Pentru că unul e vârf de gamă pentru formatul tradițional, iar celălalt vine cu tot ce e mai bun, dar în format pliabil. Deci Galaxy Z Fold6 vine echipat cu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, același procesor care echipează și S24 Ultra, de altfel singurul din gama S24 care vine disponibil în Europa cu procesor de la Qualcomm și nu cu Exynos. Pentru toate acele funcții AI cu care se laudă Samsung, și despre care vom vorbi imediat, e nevoie de destul de multă putere de procesare. Exact pentru asta e gândită această variantă de echipare.

Deci, inevitabil am ajuns și la inteligența artificială. Pentru că e 2024, Samsung a prezentat în premieră la început de an Galaxy AI, iar de curând a confirmat că funcțiile vor sosi și pe gamele mai vechi de telefoane din seriile Galaxy S și Galaxy Z. Însă ideea aici e că acestea vor fi gratuite doar până la finalul anului 2025, atunci când Samsung va introduce planuri de subscripție lunară pentru câteva dintre ele. Ca idee, avem parte de funcții mai folositoare, sau mai puțin folositoare, din punctul meu de vedere, pentru că e vorba de o părere subiectivă. Urmează, deci, să detaliez despre ce m-ar ajuta pe mine mai mult sau mai puțin, în funcție de caz, pentru că despre acestea, dacă v-ați interesat să vă cumpărați un S24 Ultra sau un Z Fold6, ar trebui deja să știți mai tot ce aduc în plus.

De exemplu, mie mi se pare extrem de folositoare, în teorie, funcția de transcriere, însă există un mic „catch” aici. Nu este disponibilă în limba română. Desigur, dacă înregistrarea audio este în engleză sau alte câteva limbi de circulație internațională, precum germana sau spaniola, AI-ul își va face treaba fără probleme. Există o posibilitate să primim în acest pachet și limba română, în curând, însă nu se poate pune problema momentan de vreo dată realistă de lansare. La fel este cazul și cu funcția de traducere live a apelurilor, care nu este localizată și pentru țara noastră, dar care funcționează foarte bine, așa cum am putut vedea împreună cu colegul meu Cătălin, în timpul unei demonstrații la care am asistat în ianuarie la Las Vegas. Adică nu prea am ce să vă spun nou aici pentru că nu avem nimic nou pe această parte. Sunt aceleași funcții pe care le-ați văzut pe gama S24, acum introduse și pe Galaxy Z Fold6 și Z Flip6.

Mai avem, de asemenea, funcțiile de AI generativ pe care îl vedem în acțiune când trecem la poze, și care are denumirea exactă de „sketch to image”. Practic, faci o poză cuiva, începi să desenezi și să-ți dai frâu liber imaginației, iar telefonul Galaxy va genera automat conținutul suplimentar pe care crede că-l vrei, și îți va da o suită de rezultate din care să alegi. Mi se pare interesant acest feature, dar totodată mai mult un gimmick. Desigur, putem chiar decupa persoane din poze, sau obiecte, sau putem crea variații de selfie-uri „desenate” în diverse stiluri de același AI. Ne-am distrat și noi puțin cu această funcție, care e numai bună pentru o postare ceva mai interesantă pe Instagram, dar nimic mai mult.

Ah da, și era să uit, există și „circle to search”, care este funcția AI cu care Samsung iese cel mai mult în față, în mai toate materialele de marketing și care funcționează fără nici un fel de problemă, doar că nu văd să fie folosită de prea multă lume. Adică în mod cert, așa cum spunea și colegul meu Cătălin în review-ul pentru S24 Ultra, dacă nu ești genul de om care să caute cu ajutorul imaginilor, e greu de crezut că vei începe acum. Dacă vrei să afli și mai multe despre aceste funcții, despre care am vorbit până acum, te invit să citești și review-ul despre care ți-am zis chiar adineauri.

În gaming, Z Fold6 e campion, ca de obicei, grație ecranului în format extins. Poți să vezi mai bine împrejurimile, mai ales în jocurile de tip „shooter”, dar e al naibii de distractiv și într-un racer arcade așa cum e cea mai recentă iterație de Asphalt. Am mai avut noi în trecut, tot aici la connect, un material în care v-am arătat cât de bine merge gamingul pe pliabile, aici, și nu are sens să dezvolt mai mult decât o fac deja, anual, de fiecare dată când îmi pică cel mai nou Fold pe mână.

Un alt titlu care mie îmi place deosebit de mult pe Fold6 este Diablo Immortal, care devine mai ușor de jucat, grație unei suprafețe mai mari de manevră. Desigur, nu se poate pune problema de stutter, și vă las mai jos și rezultatele noastre din testele sintetice, ca să vă faceți o idee mai bună despre cum se compară Galaxy Z Fold6 cu ce alte flagship-uri mai sunt acum pe piață, inclusiv cu S24 Ultra.

Baterie care lasă puțin de dorit

Un telefon cu două ecrane consumă multă energie. Însă din cauza faptului că nu există un spațiu prea mare de manevră în interiorul șasiului lui Galaxy Z Fold6, se creează un cerc vicios. Pentru că tocmai de-asta nu se poate monta un acumulator mai mare, pentru o autonomie ceva mai extinsă. Este al doilea an consecutiv când producătorul din Coreea de Sud alege o baterie de 4.400 mAh pentru seria Galaxy Z Fold, una care ne asigură, de cele mai multe ori, cel puțin o zi de utilizare normală. Și spun normală, pentru că dacă exagerezi cu scrollingul pe rețelele sociale, sau dacă vrei să arunci în mixul tău zilnic și câte un episod sau două din vreun serial de pe Netflix, acele ore de autonomie vor începe să scadă.

De altfel, nici încărcarea rapidă nu este chiar atât de rapidă, ea realizându-se la 25W pe fir, sau 15W wireless, tot la fel ca la Galaxy Z Fold5. Să spunem că obții cam 50% din baterie în urma unei încărcări de aproximativ jumătate de ceas, însă pentru o încărcare completă va trebui să petreci ceva mai mult timp „legat” cu el la priză sau la bateria externă. Trebuie menționat și că nu avem încărcător în cutie, evident, și nu am primit nici S-Pen în pachetul sosit pentru review, acesta comercializându-se oricum separat și reprezentând, tododată, una dintre legăturile directe cu regretata gamă Note.

Combo-urile RAM plus stocare în care este disponibil Galaxy Z Fold6, sunt exact așa cum ne așteptam. E vorba despre trei variante, toate cu câte 12 GB de memorie RAM: 256 GB stocare, 512 GB, și 1 TB. Am spus mai devreme că prețurile pornesc de la 9.999 lei, ei bine acestea continuă cu… 10.599 pentru 512 GB și, drum roll…, 11.799 lei pentru configurația cu 1 TB. Eu unul nu credeam să apuc ziua în care un smartphone „de serie”, cum s-ar spune, va costa aproape 12.000 de lei, dar iată că e aici deja. Ce să facem, n-avem ce să facem.

Camera Foto: aceiași senzori de pe Samsung Galaxy Z Fold5

O altă asemănare, ba una chiar destul de importantă, este camera foto, care este exact aceeași de pe predecesorul său de anul trecut. Avem parte de aceiași trei senzori, unul principal de 50Mp cu f/1.8, un tele de 10MP și f/2.4, dar și un ultrawide de 12MP și f/2.2. Aici merge destul de bine vorba aceea cu „dacă nu e stricat, atunci nu are rost să îl repari”. Avem în continuare unul dintre cele mai bune ansambluri de senzori foto, care rivalizează oarecum chiar și cu cel de pe S24 Ultra. Bine, nu pot spune că avem chiar de a face cu un camera phone, dar Fold6 se situează cu siguranță în partea superioară pe scara calității foto/video la smartphone-uri.

Pe timp de zi, evident, Galaxy Z Fold6 se descurcă impecabil, iar culorile pe care le-am observat, pentru că am testat acest scenariu în timpul unui week-end petrecut la munte, sunt destul de precise. În sensul că am trecut display-ul telefonului în modul natural de culoare, ca să am parte de cât mai puțin enhancement din partea panoului superb, și am fost plăcut surprins de rezultate. Samsung rămâne, în continuare, unul dintre producătorii care încearcă să păstreze totul cât mai natural, și în liniile cu care ne-a obișnuit și pe flagship-ul pliabil lansat în urmă cu un an. De fapt, rezultatele sunt foarte similare, așa cum e și normal, pentru că, repet, vorbim de aceiași trei senzori.

Chiar și în cazul fotografiilor cu zoom, pentru că avem și zoom optic 3X, rezultatele rămân decente, deși, evident, se pierd din detalii. Nu suficient de mult cât să spun că nu sunt satisfăcut, dar cred că se putea și mai bine. În cazul camerei wide, în schimb, mi se pare că nu se distorsionează chiar atât de rău naturalețea pozei, iar detaliile se păstrează destul de bine. Cum spuneam mai devreme, e o rețetă care a dat deja rezultate pozitive, iar Samsung a ales s-o păstreze și în acest an.

Și haideți să trecem și la modul portret de fotografie, acolo unde producătorul sud-coreean mereu s-a descurcat bine, cu majoritatea gamelor de smartphone-uri lansate în ultimii ani. După cum poți vedea din rezultate, decupajul este unul bun spre excelent, iar inteligența artificială aplică așa cum trebuie efectul de bokeh. Mai mult, fiind vorba de un pliabil aici, poți să îți faci liniștit selfie-uri cu camera principală pentru cele mai bune rezultate posibile și nu ești nevoit să apelezi la cea ascunsă sub ecran, de pe display-ul mare, care e decentă pentru o videoconferință și cam atât.

Pe timp de noapte în schimb, pot spune că postprocesarea are un cuvânt destul de important de zis, iar supraexpunerea funcționează și ea în parametri destul de ridicați. Enhancement-ul care se produce după tragerea instantaneului îmbunătățește semnificativ luminozitatea și claritatea pozei, însă nu pot să spun că am observat diferențe dramatice între pozele realizate noaptea cu „night mode” și cele realizate fără el.

Rezultatul e cam același, ceea ce e de bine, atunci când tragem linie. Când trecem, însă, la modul wide detaliile încep să se piardă noaptea, și pare că încep să se cam exagereze sursele de lumină, cu riscul ca poza să pară chiar arsă.

Pe partea video, avem un range destul de mare de opțiuni, iar Samsung Galaxy Z Fold6 e capabil să filmeze în 8K la 30 de cadre pe secundă, în 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă, sau Full HD la 60, 120 sau 240 fps. Avem parte și de stabilizare optică, chiar una foarte bună, după cum poți vedea și în imaginile care rulează acum pe ecran.

Concluzia connect

Samsung Galaxy Z Fold6 este încă un exemplu care ne arată cât de important este pentru Samsung să împingă pe piață acest format de smartphone-uri, și ne arată că învață de la an la an să meargă în continuare pe o rețetă de succes, care însă aduce mici modificări și îmbunătățiri, fără să iasă foarte tare în evidență. Avem parte de un design mai frumos, din punctul meu de vedere subiectiv, un ecran secundar mai mare și mai folositor, o greutate ceva mai scăzută și de o cameră foto care se descurcă foarte bine într-o gamă largă de scenarii. Pot spune că nu sunt chiar mulțumit de bateria acestuia, care lasă în continuare de dorit, și nici de faptul că fast charging-ul e limitat la 25W pe fir și 15W wireless. Însă pachetul complet ar trebui să îi mulțumească pe fanii acestei serii și reprezintă un upgrade de luat în calcul pentru cei care încă folosesc un Samsung Galaxy Z Fold4 sau mai vechi.

Plusuri

  • Ecran de top
  • Ecran secundar mai mare
  • Camera foto „echilibrată”
  • Funcții AI pe alocuri folositoare

Minusuri

  • Unele funcții AI care sunt doar gimmicks
  • Bateria de doar 4400 mAh
Advert 61

Etichete: , , , ,