Apple a reușit să lanseze două tablete excelente în 2024, modelele Air cu procesor M2 și excelentele variante Pro cu procesor M4, primele din piață echipate cu ecrane Tandem OLED. Se pare însă că această tehnologie nu este exclusivă Apple, întrucât Huawei tocmai a anunțat răspunsul său la gama de produse iPad: variantele Mate Pad Pro 12.2 (2024) și noul MatePad Air. Din multe puncte de vedere, acestea sunt comparabile cu variantele de la Apple, în afara unui singur aspect: performanța oferită.
MatePad Pro 12.2 (2024) „aproape” egalează iPad Pro cu M4, dar nu promite performanță la fel de înaltă
MatePad Pro 12.2 (2024) dorește să concureze direct cu variantele iPad Pro cu procesor M4, oferind exact aceleași avantaje: corp mic și ușor, la 5,5 mm în grosime și 508 grame în total, cu un ecran nemaivăzut până în 2024 pe piața de tablete: „dual-layer OLED”. Practic, chiar dacă Huawei nu numește această tehnologie tot „Tandem OLED”, precum Apple, procesul de fabricație, avantajele și rezultatele par să fie aceleași.
Noul ecran dual-layer OLED, folosește de fapt două panel-uri OLED de 12,2”, suprapuse, care afișează simultan același conținut. Rezultatul este o imagine mai luminoasă, de până la 2.000 nits în HDR, chiar mai mult decât promite Apple pe tabletele sale Pro. Acest ecran este unul de rezoluție foarte înaltă, la 2.800 x 1.840 pixeli, pe format 3:2 și cu rată de împrospătare de 144 Hz, față de 120 Hz pe modelele concurente. Acest ecran ar trebui să ofere o economie de energie de 33% față de OLED-urile anterioare de tablete și să rezite în timp de trei ori mai mult. Fiind vorba despre un panel „dual-layer”, efectul de burn-in ar trebui să nu fie o problemă.â
Deși nu știm exact ce procesor folosește Huawei pe acest model, cel mai probabil este vorba despre Kirin 9010, un chipset proprietar pe care l-am întâlnit anterior pe Pura 70 Ultra. Acesta este însă un chipset de performanță de telefon „mid-range”, pe când iPad Pro cu M4 depășește în teste chiar și anumite modele de laptop-uri MacBook Pro, folosite pentru productivitate. Configurațiile hardware ating până la 16 GB memorie RAM și 1 TB stocare internă pe Pro.
MatePad Air este o tabletă cu preț mid-range și capabilități pe măsură
Modelul MatePad Air se aseamănă însă foarte mult cu iPad Air. Deși are un ecran tot de 12,2”, acesta este unul de tip IPS, dar măcar primește refresh rate la 144 Hz și rămâne pe format 3:2,cu aceeași rezoluție înaltă precum „fratele” Pro. Acest ecran are însă luminozitate de „doar” 1.000 nits și vine în configurații cu 8 sau 12 GB memorie RAM și 256 sau 512 GB stocare internă.
Restul componentelor interne ale acestor tablete sunt însă similare între ele: vorbim despre sisteme cu două camere 13+8 megapixeli pe spate, baterii de 10.100 mAh cu încărcare rapidă la 66, respectiv 100W pe modelul Pro și experiență software asigurată de Harmony OS 4.2, cea mai recentă versiune a sistemului de operare proprietar de la Huawei.
Ambele modele sunt compatibile cu stylus-ul M-Pencil și ambele pot fi conectate la tastaturi externe magnetice, similare cu ceea ce am văzut și de la Apple pe seria Magic Keyboard. Un avantaj major pe care aceste tablete îl au față de variantele de la Apple este prețul. MatePad Pro 12.2 (2024) pornește de la 4.299 yuan în China, adică echivalentul a 550 euro, chiar mai puțin de jumătate din prețul celui mai ieftin model iPad Pro.
MatePad Air (2024) costă însă doar 2.999, adică puțin sub 400 de euro, un preț mai mic decât al celui mai ieftin iPad din oferta Apple. Având în vedere că modelele anterioare de tablete MatePad au fost aduse și în Europa, ne așteptăm să vedem și aceste modele disponibile în magazinele autohtone, eventual.