Logitech G, brand-ul de gaming al companiei elvețiene de periferice, a anunțat luna trecută câteva produse noi, printre care și noul G Pro 2 Lightspeed, un nou mouse de gaming pentru „profesioniști”. Și acesta nu este „Pro” doar cu numele, ci este realmente dezvoltat cu ajutorul unor jucători profesioniști din echipe celebre de eSports, precum Na’vi, fiind realizat special pentru a răspunde nevoilor lor. Eu zic că dacă este destul de bun pentru cei mai buni, este destul de bun și pentru noi, gamerii de rând, dar totuși exigenți. G Pro 2 promite să fie un mouse performant și ușor, și cam asta ne-a dovedit pe parcursul ultimelor săptămâni, cât l-am avut la test.
G Pro 2 Lightspeed este un upgrade mult așteptat de fani
Este necesar să „disecăm” puțin „anatomia” numelui acestui mouse: G Pro 2 Lightspeed. Logitech G are mai multe modele care includ G sau Pro în nume, așa că mi se pare necesar să putem să identificăm unde se poziționează acesta față de celelalte modele. Fiind un model „G Pro”, acesta vine cu aceeași formă consacrată pe care am întâlnit-o încă de la debutul modelului original G Pro Wireless din 2018. Și, de fapt, acest mouse este adevăratul urmaș al acelui model, nu al variantelor Pro X Superlight, care au fost lansate în ultimii câțiva ani.
Astfel, vorbim despre un mouse ușor, cu greutate de doar 80 grame, cu formă simetrică și design ambidextru, care poate fi folosit confortabil atât cu mâna dreaptă, cât și cu mâna stângă. La asta ajută faptul că are butoane laterale pe ambele părți, acestea putând fi configurate și hardware și software după bunul plac. De exemplu, poți atașa pe laterale toate butoanele, fiecare dintre ele fiind programabil. Sau poți să renunți la butoanele de pe stânga, sau doar la cele de pe dreapta. Sau poți renunța complet la butoanele laterale, fiind incluse în pachet și capace magnetice care să acopere comutatoarele care rămân vizibile.
Tot în pachet găsim și dongle-ul USB Lightspeed. Pentru cei care nu știu, Lightspeed este numele tehnologiei wireless care asigură o conexiune stabilă și fără lag între mouse și PC. Dacă jucătorii profesioniști nu sesizează diferențe între aceasta și conexiunea pe fir, cu siguranță nici noi nu o vom sesiza. Desigur, mouse-ul este livrat și cu un fir în pachet, și chiar funcționează ca un mouse pe fir atât timp cât este conectat la PC astfel. Alături de acesta este inclus și cu un adaptor de prelungire pentru a pune dongle-ul wireless Lightspeed undeva pe birou, pentru cei care au unitatea mai departe.
Totul este în limitele așteptărilor, dar mi se pare că aici este o șansă ratată de a face trecerea la USB-C cu totul, întrucât dongle-ul Lightspeed vine tot cu mufă USB-A, la fel ca modelele anterioare. Adaptorul poate fi stocat în mouse pentru transport, având un locaș dedicat sub capacul din partea de jos.
Per total, Logitech G Pro 2 vine cu strictul necesar de accesorii, iar singurul lucru care nu este inclus în pachet este un „bănuț” pentru compatibilitate cu Power Play. Acela vine în pachetul mousepad-ului, și permite încărcare wireless prin intermediul lui.
Logitech a integrat toate tehnologiile sale de top într-un mouse de doar 80 grame
Pentru că noul G Pro 2 Lightspeed și originalul G Pro Wireless arată aproape identic la exterior, hai să vedem care sunt upgrade-urile.
În primul rând, avem parte de noul senzor Hero 2, dezvoltat de Logitech, care este extrem de performant, oferind o rezoluție de 44.000 DPI. Cu siguranță, nimeni nu va folosi mouse-ul la viteza maximă, dar important este că acest senzor poate recunoaște fiecare mișcare, oricât ar fi de subtilă și o poate transforma instant în acțiune într-un joc.
Apoi, avem o eficiență energetică îmbunătățită, care se traduce prin autonomie mai mare. De la 65 de ore pe modelul din 2018, putem atinge acum până la 95 de ore cu LED-ul RGB oprit. Mai mult, încărcarea se face pe USB-C, nu pe micro-USB.
Probabil unul dintre upgrade-urile pe care le vei simți imediat este trecerea la switch-urile Lightforce pentru butoanele de click. Acestea sunt comutatoare opto-mecanice, care pot funcționa atât pe modul optic, cât și exclusiv pe modul mecanic, în funcție de preferința utilizatorului. Pe modul optic, timpul de răspuns între momentul apăsării și reacția de pe ecran este, în teorie, mai mic, dar asta este ceva ce doar un profesionist ar putea observa. Pe modul exclusiv optic, consumul de energie va fi însă mai mare. Switch-urile Lightforce au un răspuns tactil precis și produc un sunet nici foarte zgomotos, dar nu tocmai silențios.
G Pro 2 Lightspeed vs. Pro X 2 Superlight: care sunt diferențele?
Pentru cei care au urmărit lansările Logitech din ultimii ani, o parte dintre aceste caracteristici pe care le-am menționat în legătură cu G Pro 2 nu sunt tocmai noi. Le-am mai întâlnit și la modelul Pro X 2 Superlight de anul trecut, așa că, dacă ești nedumerit despre diferențele între aceste modele iată aici rezumatul.
Pro 2 Lightspeed are în plus un LED RGB programabil în logo-ul G, vine și cu un sistem de trei LED-uri care indică profilul DPI ales, are în plus butoanele laterale din dreapta, vine cu un buton dedicat pentru schimbarea profilurilor de DPI-ului în partea de jos și este puțin mai greu (80 vs. 60 grame).
Și configurația patinelor din teflon este diferită între cele două modele, Pro 2 Lightspeed având câteva patine subțiri pe margini, pe când modelul Superlight folosește patine cu suprafață mai mare, necesare pentru a asigura stabilitate mai bună pe un mouse atât de ușor.
Cei care preferă un mouse cât mai ușor pot alege Pro X 2 Superlight, dar trebuie să ia în calcul că renunță la acele butoane extra. De asemenea, există o diferență de preț. Pentru că este un model mai exclusivist, în care s-a investit mai mult efort pentru a reduce greutatea, fără să compromită rezistența și performanța, modelul Superlight este mai scump.
Poți personaliza experiența cu G Pro 2 Lightspeed în mare detaliu folosind G Hub
Deși poți să începi să folosești mouse-ul G Pro 2 imediat ce îl conectezi la un PC, probabil că ar fi o idee bună să îl și configurezi înainte, pentru a-l mula pe nevoile tale. Totul se face prin aplicația G Hub, care permite accesul la posibilitatea de a crea multiple profiluri de utilizare. Aplicația vine cu o selecție mare de setări prestabilite, pentru mai multe genuri de jocuri, precum FPS, MMORPG, RTS, MOBA sau chiar și pentru productivitate, dar poți edita și crea noi profiluri proprii după bunul plac.
Mai mult, poți descărca profiluri realizate de comunitate, ceea ce îți poate salva mult timp. Practic nu mai trebuie să găsești setările „perfecte” pentru un anume joc dacă cineva a făcut deja asta pentru tine. G Pro 2 este unul dintre puținele mouse-uri din piață care permite chiar și configurarea DPI separat pentru axa X și axa Y, în cazul în care vrei viteze diferite pe verticală și orizontală.
Vorbeam anterior de faptul că G Pro 2 vine cu butoanele programabile. Acestea sunt opt la număr: cele patru de pe laterale (câte două pe fiecare parte), cele două pentru click stânga sau dreapta, butonul de sub scroll și butonul DPI. Prin intermediul G Hub poți seta orice tip de comandă pe oricare dintre butoane. Există o listă de scurtături din Windows gata să fie adăugate pe butoane, sau poți alege să simulezi anumite apăsări de butoane de pe tastatură, poți seta comenzi macro complexe, sau chiar poți seta redarea unor sunete atunci când apeși pe oricare dintre butoanele de pe mouse. Ai libertate deplină.
În cele din urmă, mouse-ul poate fi integrat în Lightsync, sistemul de iluminare RGB de la Logitech. Având un singur LED, care este cel mai des acoperit cu mâna, acesta nu va fi vizibil prea mult în utilizare. Eu am preferat autonomia în plus în locul luminițelor RGB pe parcursul testării. Logitech promite 65 de ore cu LED-ul pornit, deci cu vreo 30% mai puțin față de utilizarea fără luminițe.
Odată ce ți-ai găsit combinația perfectă de trepte DPI, scurtături pentru butoane și setări pentru LED-ul RGB, poți să salvezi toate aceste profiluri intern, pe mouse. Atunci când îl conectezi la oricare alt computer, setările vor rămâne neschimbate, indiferent dacă există sau nu aplicația G Hub instalată.
G Pro 2 Lightspeed este un mouse aproape perfect echilibrat pentru gaming confortabil
Pot spune că sunt un utilizator cu experiență de mouse din gama G Pro de la Logitech. Am folosit modelul original din 2018 încă de la lansare și am trecut prin cele două modele Pro X Superlight până acum. Pot spune că aceasta a fost forma mea preferată de mouse în toți acești ani, pentru că se potrivește foarte bine cu dimensiunea mâinilor mele.
Pentru unii s-ar putea să pară cam mic, iar pentru alții, obișnuiți cu modele mai compacte poate că este chiar puțin cam mare, dar mie mi s-a părut perfect. Spre diferență de alte modele de dimensiuni similare, mi se pare că acea „cocoașă” a lui G Pro 2 este cumva la mijloc. Nu este nici prea înaltă, cum am văzut prin alte părți, și nici nu este poziționată prea în partea din față sau în spate. Este un design echilibrat, care se potrivește unui număr mare de utilizatori, inclusiv celor care folosesc mouse-ul cu stânga.
Trecând de la Pro X 2 Superlight la acest model, am sesizat imediat diferența de greutate, G Pro 2 fiind mai greu. Pentru cineva care vine însă de la un mouse semnificativ mai greu, multe modele din piață având peste 100 de grame, acesta va părea însă ușor ca un fulg. Cel mai mare avantaj față de Pro X 2 mi s-a părut însă butonul DPI, care mi-a permis să schimb profilul fără să mai accesez aplicația G Hub. Asta pentru că într-un shooter first person unde precizia este importantă, obișnuiesc să joc cu DPI pe la 800 sau chiar 400 în anumite situații, dar pentru utilizare în Windows, cu un ecran 4K de 48” prefer un DPI de peste 1000, ca să pot sări mai repede dintr-o parte în alta cu pointer-ul.
Cu toate că este puțin mai greu, nu am sesizat vreo diferență în performanța mea la trecerea de la Pro X 2 Superlight la G Pro 2 Lightspeed. Asta poate că spune și multe despre cât de bine trag eu oricum în jocuri precum Counter-Strike 2 sau Overwatch 2, dar pot spune că nu am avut nevoie de niciun timp de adaptare. Asta este o veste bună pentru oricine face upgrade de la un model mai vechi de mouse G Pro, întrucât poți trece la noul mouse imediat. Ba chiar G Hub are și o opțiune prin care poți „copia” comportamentul unui mouse mai vechi de la Logitech, fie că este vorba despre un model G Pro sau alte modele ale companiei.
Totuși, ceea ce continuă să mă impresioneze de fapt este că un astfel de mouse mic și ușor poate să funcționeze pentru peste 90 de ore la o singură încărcare cu o baterie internă. Acele ore sunt calculate însă atunci când mouse-ul este în mișcare, iar acesta intra în stand-by atunci când nu este folosit câteva minute. Trezirea din stand-by se face instant, și nu am sesizat niciodată că ar exista un timp de „conectare” nici măcar de câteva milisecunde. Din experiența proprie, un G Pro 2 Lightspeed va necesita încărcare doar o dată pe lungă la o utilizare moderată cu muncă de birou și puțin gaming din când în când. Dacă te joci câteva ore pe zi însă, va trebui să îl încarci cam de două ori pe lună.
Noul model completează seria de mouse-uri G Pro de la Logitech
Logitech G Pro 2 Superlight vine în trei variante de culoare încă de la lansare. Avem, desigur, modelul de culoare neagră, versiunea „standard” pe care oricine o așteaptă pe un mouse de gaming, dar există și alternative pe alb și roz. Acestea sunt modele mai degrabă de „fashion”, cum le zic eu, pe care le alegi special pentru a se vor potrivi mai bine decât cel negru în anumite setup-uri de gaming cu anumite tematice de culoare.
Mouse-ul, în toate variantele sale, este deja disponibil la vânzare în magazinele de specialitate din România și pe Logitechg.com. Alături de G Pro 2 Lightspeed, Logitech G a introdus și o nouă variantă de mouse din gama Superlight: varianta Pro X 2 Superlight DEX, cu o formă diferită, dar cu exact aceleași caracteristici hardware precum varianta Pro X 2 de anul trecut. Acela este un mouse dedicat exclusiv dreptacilor și nu se vinde decât pe site-ul oficial, fiind vorba despre un model mai de nișă.
Articol susținut de Logitech G.