Rareori mă trezesc mai fascinat, în general, decât atunci când testez un laptop pregătit pentru muncă, editare, AI, tot tacâmul, cu jocuri. Pentru că de ce nu. Lenovo Yoga Pro 9i a fost testat de colegul Andrei, dintr-o perspectivă ceva mai business, care l-a pus la treabă cu diversele capacități AI cu care se mândrește, pentru că vorbim, totuși, de un laptop high-end, și acum a ajuns pe mâna mea. Iar eu am zis direct că vreau să mă joc pe el, așa că a ieșit materialul pe care îl citești acum.
Deci, avem pe mână una bucată Lenovo Yoga Pro 9i, cu driverul Game Ready instalat, așa că am descărcat rapid trei dintre cele mai solicitante jocuri pe care le poți încerca la ora actuală: Black Myth: Wukong, Star Wars Outlaws, și deja veșnicul Cyberpunk 2077. Dacă primul și ultimul titlu menționate beneficiază de un tool pentru benchmark-uri, la Outlaws a trebuit s-o iau mai mult ochiometric, în fine, dar partea bună e că o să vă pot detalia exact cum se „mișcă” acest joc, dintr-o perspectivă mai personală și mai umană.
Testele de performanță
Bun, și pe lângă aceste jocuri, nu puteam să nu rulez rapid și un 3DMark, ca să vă puteți face o idee mai bună despre cum se prezintă acest laptop. Până să trecem la treabă, însă, trebuie să specific și că avem în față un laptop de aproximativ 12.000 de lei, ceea ce înseamnă că ar trebui să-și facă treaba așa cum v-ați aștepta, iar GPU-ul care îl echipează este un Nvidia GeForce RTX 4070, desigur, în varianta pentru notebook-uri.
Bun, la prima vedere, între aceste jocuri cred că avem un „câștigător” clar. Și nu spun că ar fi toate la fel sau ar avea aceleași cerințe, dar ca o paranteză, optimizarea cea mai bună pentru acest PC pare să fie la Black Myth: Wukong. Acesta a rulat fără probleme în rezoluții mai mari sau mai mici, cu sau fără DLSS, iar rezultatele au fost destul de apropiate.
Și dacă tot am deschis subiectul despre Nvidia DLSS, trebuie să atingem și acest aspect, pentru că fiecare placă video mai nouă de la Nvidia vine cu așa ceva. Practic, aceeași inteligență artificială despre care a vorbit și Andrei își face simțită prezența și la joacă, și te ajută să ai mai puțini nervi. Cum adică? Adică ajută jocul să ruleze mai cursiv, să crească numărul de fps-uri exponențial și să-ți îmbunătățească experiența, per total. Deci vrei DLSS în viața ta, crede-ma pe mine pe cuvânt. Mai mult decât atât, am rulat testele sintetice în stilul nostru, în trei scenarii diferite, cu și fără ray tracing, pentru că vorbim de trei jocuri cu așa ceva, dar mai ales, cu și fără Frame Generation.
DLSS FTW
Aceasta e o altă tehnologie de care este capabil acest laptop și al său GPU, AI-ul de aici „umplând” golurile dintre cadre, având ca rezultat evident și logic creșterea numărului acestora. Deci, în aceste scenarii, despre care am vorbit mai devreme, avem parte de rezultate cumva proporționale între cele două jocuri, pentru că Cyberpunk este, în continuare un titlu destul de dificil de rulat fără compendiul de tehnologii care vin la pachet cu o placă video de la „echipa verde”.
Yoga Pro 9i m-a impresionat în gaming, dar nu neapărat datorită performanțelor. Avem sub capotă un procesor Intel Core Ultra 9 185H, pregătit pentru AI, dar nu încă. Desigur, asta reiese și din butonul Copilot de pe tastatură, dar știați asta deja din materialul postat de Andrei. Ce vreau eu sa zic aici pe felia mea e că premisele sunt acolo pentru performanță. Și vă las mai jos rezultatele din Cyberpunk 2077 și Black Myth:Wukong, ca să vedeți exact la ce mă refer. Știu, nu rup gura târgului, așa cum ar face-o un laptop de gaming, însă faptul că domnul aici de față, care e îmbrăcat din cap până-n picioare în straie de gaming, nu se încălzește prea tare. Lucrul ăsta e o performanță, având în vedere profilul foarte subțire și caii putere de care dispune.
Laptopuri cu design „business”
Cum spuneam și la început, îmi place tare mult acest trend al variilor producători, nu doar Lenovo, care au început să scoată laptopuri „undercover”, adică device-uri care nu arată așa cum te-ai aștepta atunci când te gândești la un gadget destinat ȘI gamingului, dar care se achită cu brio și de aceste sarcini. Și mai spuneam ceva la început. Că am apucat să rulăm și Star Wars Outlaws, însă acolo nu am avut cum să ne dăm seama exact de un număr mediu, matematic, de cadre pe secundă, în anumite scenarii, pentru că nu avem un tool de benchmark. Însă, din experiența mea practică, aia reală, din fața ecranului, laptopul poate rula decent acest titlu până la o rezoluție maximă 2K, adică gaming în 1440p. Deși are un display „3.2K” după cum spune chiar Lenovo, îți sugerez să te limitezi puțin cu titlurile care sunt ceva mai pretențioase, tocmai pentru a avea parte de o experiență mai bună.
Deși avem în față în continuare un laptop de editare, de muncă, el te poate distra la fel de bine și în timpul liber. Și chiar dacă optimizarea jocului despre care am vorbit adineauri, Star Wars Outlaws lasă de dorit pe această platformă, el poate fi considerat, în continuare, ca făcând parte dintr-un repertoriu compatibil cu acest Yoga Pro 9i. Deci, dragii mei, țineți minte trei cuvinte. Lenovo și Nvidia președinte, sau cum ar fi gluma.
Experiența mea totală, după ce am petrecut câteva ore din timpul programului, când am muncit cum s-ar spune, este una pozitivă și aș putea recomanda cu ușurință acest laptop. Însă catch-ul, aici, ar fi că ar fi bine să ți-l achiziționezi dacă ai de gând să faci și ceva treabă pe el și ai nevoie de un device care să fie bun și în timpul programului dar și în timpul liber. Și, ca să vedeți cum am eu grijă de voi, am rulat și un benchmark de Blender, care apare acum pe ecran și care vă arată și cât de fezabil e Yoga Pro 9i în treaba cu fișiere video.
La câte modele de laptopuri de gaming mi-au trecut prin mână în ultima vreme, nici nu pot să spun care e mai „de gaming” decât altul, și nici nu știu dacă mai există acest concept bine definit. Vorbim deja de laptopuri de editare pe care poți să te și joci, și de laptopuri de joacă pe care poți să și editezi. Cumva, treburile astea două au mers mână în mână până acum, și începem să vedem asta și la limbajele de design, care încep să semene din ce în ce mai mult între ele. Cert e că Yoga Pro 9i este un laptop foarte bun și pentru activitățile extracuriculare, care arată ca un laptop serios, business, și care, pe deasupra, este destul de conservator în grosime și greutate. Iar asta înseamnă că, în bunul spirit Yoga, îl poți arunca cu ușurință într-un ghiozdan.