Intel a pierdut ceva teren în ultima perioadă și din poziția de gigant pe piața de procesoare pentru PC-uri, acum este în picaj. Nu ajută nici faptul că ultimele produse lansate au fost maxim decente, iar seria de procesoare Intel Core Ultra s-a dovedit un flop, nu o victorie pentru producător. Și într-o întorsătură de situație destul de previzibilă, AMD ar putea fi salvatorul de care are nevoie tabăra albastră. De curând, cele două companii și-au unit forțele pentru salvarea arhitecturii x86, însă povestea este mai complexă decât atât.
În realitate, Intel este pe marginea prăpastiei. Procesoarele n-au mers prea bine, familia de plăci video ARC nu a reușit să impresioneze, astfel competiția a reușit să câștige teren. Doar în ultimul trimestru compania a înregistrat pierderi de peste 16 miliarde de dolari, ceea ce o face o investiție proastă – fix ăsta este motivul pentru care Intel n-a văzut un șfanț din CHIPS Act, proiectul de lege prin care guvernul Statelor Unite ale Americii vrea să finanțeze mutarea producției de cipuri pe teren propriu.
Aici intră în schemă AMD, partenerii din Alianța x86, care ar putea salva ziua. Se pare că unii oficiali din guvernul american ar fi propus deja o fuziune între cele două companii, mișcare care ar salva tabăra albastră de la potențialul faliment și ar deschide ușile pentru investițiile prin proiectul CHIPS. În felul ăsta am putea vedea creerea unui supergrup care produce procesoare și plăci video foarte puternice, direct pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Și Uniunea Europeană derulează o versiune a proiectului, astfel vom avea fabrici și aproape de noi.
AMD este însă doar una dintre multele companii care ar putea prelua Intel. În trecut s-a discutat despre Qualcomm, iar o altă variantă bună ar fi Marvell, companie californiană. Însă numele care lipsește din toate aceste discuții este Apple, care după despărțirea de Intel a introdus pe piață procesoarele ARM Apple M și restul este istoria în desfășurare. Iar acum că cipurile bazate pe arhitectura ARM capătă popularitate, fie vedem o mișcare serioasă între AMD și Intel, fie facem trecerea la cipuri de telefoane glorificate.