Am putea spune, cu ușurință, că este un moment destul de complicat pentru știrile online. Platformele dominante nu mai au trafic așa cum obișnuiau în trecut, iar complexitățile unei piețe de publicitate în continuă schimbare complică tot acest peisaj media.
Poate cel mai important punct de cotitură este ascensiunea AI și a platformelor care absorb o cantitate uriașă de știri de pe internet, le transformă într-o masă de informații semi-adevărate și apoi le oferă oricui întreabă chatbot-ul ce e nou. În această continuă agitație apare Particle, o nouă platformă la care au lucrat doi foști directori de la Twitter, concepută pentru a ajuta oamenii să găsească și să înțeleagă știrile mai ușor. Cu mult AI.
Planul Particle este să se folosească de AI pentru a realiza două lucruri foarte utile. În primul rând, organizează o mulțime de articole și materiale într-o colecție pe care platforma o numește „Stories”, astfel încât să poți obține o mulțime de informații și perspective asupra subiectului pe care îl citești. Unele story-uri din Particle includ peste 100 de articole de știri, postări de pe X, dar și o secțiune de citate relevante asupra subiectului în cauză. Sunt foarte multe informații, comprimate în același loc.
Particle folosește, de asemenea, AI pentru a rezuma toate acele articole chiar în partea de sus a fiecărei pagini de story. În mod implicit, oferă o listă punctuală de informații, așa cum ai putea aștepta de la ChatGPT, doar că aici poți ajusta rezultatul în mai multe moduri, folosind ceea ce aplicația numește „stiluri de rezumat”.
Mai multe moduri de a citi despre un subiect
Poți selecta „Opposite Sides” pentru a arunca o privire mai de ansamblu asupra celor două puncte de vedere în ceea ce privește, de exemplu, noul cabinet propus de Trump, sau poți alege „Explică-mi ca și cum aș avea 5 ani” pentru a înțelege cele mai recente evenimente din Gaza în termeni cât mai simpli. Particle are chiar opțiunea de a rescrie titlul pentru tine în diverse moduri, făcându-l mai simplu sau mai amuzant. De asemenea, poți întreba direct direct, iar botul AI de la Particle va încerca să răspundă.
Această organizare și rezumare bazată pe AI este prezentă peste tot în aplicație. Când accesezi prima dată Particle, aplicația te invită să faci un swipe prin câteva titluri, semnalând ce ai vrea să vezi mai mult sau mai puțin în feedul tău. Poți urmări și publicații sau jurnaliști specifici pentru a vedea conținutul lor mai des. Particle încearcă să detecteze înclinațiile politice ale fiecărui articol și ale editorului, atât pentru a evidenția punctele de vedere unilaterale, cât și pentru a încerca să găsească un echilibru.
Sara Beykpour, CEO-ul companiei din spatele Particle, a petrecut mai bine de un deceniu la Twitter și înțelege bine complexitățile partajării informațiilor pe internet. Cofondatorul său, Marcel Molina, a lucrat și el ani de zile la timeline-ul Twitter și alte servicii. Ambii sunt convinși că apariția AI face posibile aceste toate aceste idei într-un mod mai bun și la o scară mai mare.
Particle spune că a găsit metode de a reduce semnificativ „halucinațiile” și inexactitățile AI, unele dintre acestea implicând chiar supraveghere editorială umană, și a încheiat acorduri cu Reuters, Time, Fortune și alții pentru a distribui conținutul lor. Obținerea acestor acorduri și configurarea lor corectă vor fi esențiale pentru ca Particle să treacă testul timpului.
Disponibilă momentan doar în Statele Unite
Particle nu este disponibil momentan în România, sau în limba română, iar pentru a accesa acest serviciu trebuie să apelezi la un „workaround”, anume să deții un cont Apple a cărui țară de rezindență să fie Statele Unite ale Americii. Nu știm încă când și dacă Particle va fi disponibil și în România, însă sperăm că acest lucru de va întâmpla mai curând, deoarece mai avem exemple, precum aplicația proprietară Apple pentru știri, News, care încă nu este disponibilă și în țara noastră.